Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Reprezentanții industriei nunților, la capătul răbdării. Ce propuneri au pentru desfășurarea evenimentelor

Publicat

pe

„Am ajuns la capatul rabdarii, motiv pentru care ZILNIC, incepand cu data de 18 mai, am adresat cereri catre Prim-Ministrul Romaniei, Secretariatul General al Guvernului Romaniei, CNSSU, Ministerul de Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Sanatatii si Presedintele Romaniei – si le vom inmana cererea atasata acestui comunicat de presa“, anunță reprezentanții Asociației Furnizorilor din Industria Nunților (AFIN).

Aceștia sunt dezolați din cauza faptului că „Inca din martie 2020, practic de 15 luni de zile, incercam sa avem un dialog cu toate institutiile statului, care pot lua decizii imediate pentru sectorul nostru. Tuturor celor mentionati mai-sus le-am transmis tot timpul solicitari, dar, din pacate, pana acum am primit ZERO RASPUNSURI“.

Redăm mai jos, integral, comunicatul de presă transmis de AFIN:

Stiti ce declara Prim-Ministrul Romaniei saptamana trecuta?

„…Bineinteles ca stiu problema cu evenimentele private si cu siguranta vom gasi o solutie sa inceapa de la 1 iunie si aceste evenimente private. Eu am spus si am vazut si comunicarea din partea cred ca a Asociatiei – am inteles ca sunt 250.000 de nunti, botezuri sau evenimente care s-au amanat si am inteles ca toti vor sa se vaccineze, dar e adevarat ca vom vedea atunci care este situatia, daca putem sa mergem catre testare, cum se va face testarea si asa mai departe. Suntem flexibili la solutii. Asta este rolul Comitetului Interministerial. Venim cu propuneri, ele sunt imbunatatite din partea Asociatiilor respective impreuna cu Ministerul Sanatatii, Ministerul de Interne. Avem timp pana la 1 iunie sa gasim cea mai buna solutie pentru acest pas de lansare.”

Chiar daca a pomenit de 2 ori de Asociatia noastra in declaratia de presa a domniei sale, nici pana astazi nu am fost intrebati in numele deschiderii si flexibilitatii autoritatilor din Romania cum vedem noi, din interiorul industriei, normele aparute in spatiul public pe 14 mai 2021.

Am vrea sa va transmitem noi direct, ca un mesaj catre presa si opinia publica, cum vedem noi aceste masuri. Iata doar foarte putine exemple:

– Nuntile organizate cu 50 de persoane produc pierderi masive atat pentru organizatori, cat si pentru miri, acestia din urma fiind in imposibilitatea financiara si morala de a-si injumatati lista de invitati sau chiar mai mult decat atat;

– Conceptul de locatie in aer liber este unul extrem de rar la nunti, 0,7% dintre cele 250.000 de nunti de anul acesta, iar o astfel de portita poate conduce la abuzuri ori chiar fortarea unor locatii inchise sa se declare locatii deschise in mod fictiv. De asemenea, astfel de evenimente sunt ilegale datorita imposibilitatii de a se respecta limitele de 65 decibeli la marginea proprietatii;

– Numarul restrans de invitati pentru scenariul „nevaccinati” va declansa, ca si anul trecut, abuzuri de tipul: impartirea unei nunti in 2-3 contracte (pe numele mirelui, miresei, nasilor de exemplu), fiecare cu un numar de invitati;

– Scenariul propus de catre noi a fost tot timpul exclusiv vaccinare + testare + dovada trecerii prin boala, inclusiv pastrarea celor 2mp, maxim, per invitat.

– Retinem ca testarea este imperios necesara pentru cazuri specifice si foarte intalnite precum:

  1. a) Minori
  2. b) Invitati din strainatate
  3. c) Persoane carora le este contraidicata vaccinarea (ex. se poate intampla ca mama copilului botezat si care alapteaza sa nu poata fi vaccinata, etc.)
  1. d) Etc.

Ne bucuram ca pana acum autoritatile au preluat ideea ca industria nuntilor reprezinta un adevarat vector de vaccinare in Romania, mai ales in mediul rural, unde momentan rata de vaccinare/convingere este extrem de mica. In conditiile actuale insa, ne temem ca acest vector nu poate sa fie de vreun ajutor pentru campania de vaccinare.

Acesta REPREZINTA strigatul celor aproape 200.000 de lucratori din industria nuntilor, acompaniati de cele 250.000 de cupluri din toata tara care asteapta PREDICTIBILITATE… prin urmare, dialogul cu autoritatile este singura solutie, si totodata ultima, in acest moment.

Din țară

ATENȚIE! Arderea vegetației uscate este strict interzisă

Publicat

pe

Municipalitatea reamintește că arderea vegetației uscate, a resturilor vegetale și a miriștilor este strict interzisă.

În ultima perioadă, acest fenomen a luat amploare, iar focul necontrolat poate avea consecințe grave asupra comunității, inclusiv pierderi de vieți omenești, pagube materiale semnificative și degradarea mediului înconjurător. Incendiile se pot extinde rapid, mai ales în condiții de vânt, reducând vizibilitatea pe drumuri și crescând riscul producerii unor accidente grave.

Totodată, arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă, cu excepția cazurilor în care aceasta este necesară ca măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Nerespectarea legislației constituie contravenție, iar sancțiunile sunt cuprinse între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000 lei și 100.000 lei pentru persoane juridice.

Totodată, constituie infracțiune arderea vegetației din zone protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă a fost pusă în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală.

Pedeapsa este închisoare de la 3 luni la un an sau amendă.

Citeste mai mult

Din țară

Cererile de plată se pot depune la APIA până în 30 mai 2025

Publicat

pe

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început în 3 martie 2025, Campania de primire a Cererilor de plată în anul 2025.

Fermierii vor putea depune Cererea de plată în perioada 3 martie – 30 mai și fără obligația de a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicației geospațiale AGI Online, conform Instrucţiunilor de utilizare disponibile în interfaţa aplicaţiei, pe site-ul APIA www.apia.org.ro.

În situația în care se accesează și scheme din sectorul zootehnic, fermierii se vor prezenta la Centrele APIA conform programării pe care au stabilit-o în prealabil cu funcționarii APIA, în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea AGI Online.

Astfel, funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea programării pentru depunerea Cererilor de plată.

La completarea Cererii, fermierii care sunt beneficiari APIA își vor actualiza informațiile din Cererea de plată pentru Campania 2025.

Se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă solicitantul utilizează suprafeţe de teren și/sau deține explotații cu cod ANSVSA în diferite localităţi/judeţe.

Intervențiile/măsurile/schemele de sprijin aferente sectoarelor vegetal și zootehnic gestionate de APIA în Campania 2025 sunt prezentate în Anexă.

Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia utilizează terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a datelor despre terenul agricol și să permită acesteia să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii acesteia.

Adeverințele emise pentru schemele de sprijin cuplat din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului conform procedurii deja utilizate și în anii anteriori de campanie.

De asemenea, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă este utilizator SNIIA).

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

ATENŢIE!!! Fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să anunțe (prin mesaj, telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că dorește să se semneze electronic Cererea de plată. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația AGI Online la data depunerii Cererii. Angajamentele și declarațiile, părți ale cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii de plată 2025, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise în aceasta și documentația care o însoțește!

Totodată, fermierii sunt rugați să respecte data și ora programării la APIA în vederea depunerii în timp util a Cererii de plată în anul 2025!

Citeste mai mult

Din țară

IPS Ioan către ministrul Educației: „Un respectos Thanks! pentru că nu l-a scos pe Hristos din școală“

Publicat

pe

După ce Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a transmis că învățământul liceal trebuie să asigure un echilibru între știință, religie, cultură națională și disciplinele care pregătesc elevii pentru viață, Mitropolitul Ioan al Banatului i-a transmis mulțumiri: „Un respectos Thanks! pentru că nu l-a scos pe Hristos din școală”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Declarațiile au fost făcute marți, la penultima dezbatere națională despre noile planuri-cadru pentru liceu, organizată la Universitatea de Vest din Timișoara. Ministrul a vorbit printr-o intervenție online, în timp ce Mitropolitul Banatului a participat fizic, rostind un scurt discurs.

Religia, pilon esențial al educației

„Civilizația noastră s-a fondat pe cei doi piloni, știință și religie, și ambii piloni sunt acolo”, a afirmat Daniel David.

„Cum vrem să arate absolvenții noștri, copiii, când termină liceu? Am spus: buni specialiști, nivel de calificare 3-4, buni cetățeni, adică români protectori ai democrației și oameni mulțumiți de propria viață, echilibrați psihologic”, a afirmat Ministrul Educației.

În acest scop, este necesar un echilibru între patru componente: știința, religia, cultura națională și disciplinele care ne pregătesc pentru viață. Ultima componentă se referă la acele abilități care îi vor ajuta pe tineri să se ferească de comportamente de risc și să-și formeze un stil de viață sănătos, a explicat ministrul.

„L-am ascultat pe domnul ministru și (vreau) mai întâi să îi spun un respectos Thanks! pentru că nu l-a scos pe Hristos din școală”, a afirmat Mitropolitul Ioan al Banatului după ce a asistat la intervenția ministrului.

Mesajul IPS Ioan către profesori

„Se vorbește în mass media și pe planetă în ultima vreme despre aceste metale rare, despre acești semiconductori”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa. „Dumneavoastră, ca profesori, vi s-a încredințat cea mai performantă și mai superior organizată materie din Univers, creierul omului.”

„Și acest creier vi l-a încredințat societatea, părinții, să-l plugăriți dumneavoastră”, a continuat Înaltpreasfinția Sa.

„Și ce va ieși de acolo? Ce răsare? Răsare mintea, inteligența și apoi picură și Dumnezeu înțelepciunea. Dumnezeu să vă ajute, domnilor profesori și doamnelor profesoare, să brăzdați mai fin decât laserul creierul – cea mai importantă materie de Univers, pe care v-a încredințat-o societatea omenească.”

„Vă doresc să rămâneți colegi de catedră, de cancelarie cu Hristos”, le-a mai transmis părintele mitropolit cadrelor didactice.

sursa: Mitropolia Banatului

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite