Ne găsiți și pe:

Din țară

Strigăt de AJUTOR din industria nunților. Unde este mult promisa măsură de sprijin pentru HoReCa 2021?!

Publicat

pe

Oamenii de afaceri din industria nunților au lansat un apel disperat către guvernanți după ce nu au fost ajutați cu nicio măsură de sprijin în contextul actualei crize economic.

REDĂM intergral comunicatul de presă remis de Asociatia Furnizorilor din Industria Nunților:

A trecut ceva timp de cand industria nuntilor era tot timpul prezenta in jurnalele de stiri pe subiecte legate de redeschiderea sezonului, participarea invitatilor la eveniment in contextul ratei de infectare, dar si catastrofa economica cu care se confruntau operatorii neprotejati de vreo lege dar cu portile inchise si multe pentru totdeauna.

Stim ca nu suna imbucurator ce spunem astazi cand nuntile au efectiv loc si multi s-ar intreba care este problema noastra a celor din industrie, reprezentati de catre AFIN – Asociatia Furnizorilor din Industria Nuntilor.

Ei bine in februarie 2022 Guvernul anunta promitator si incurajator ca va exista o masura HoReCa 2021 ce va ajuta industria sa razbata, cu atat mai mult cu cat realitatile economice actuale a facut ca preturile sa explodeze.

Zi de zi, AFIN a luptat ca Guvernul sa recunoasca si sa adauge practic in masura HoReCa 2021 si toate domeniile afectate ale industriei nuntilor si nu numai locatiile, in urma numeroasele intalniri, au agreat ca este o NECESITATE la nivel national ca aceasta industrie sa nu mai fie ignorata sau considerata mai prejos. Prin urmare, este evident ca masura HoReCa 2021 ne priveste in mod direct pe toti cei din AFIN.

DAR, cel mai important este ca orice promisiune facuta de catre Guvernul Romaniei se transforma in speranta si chiar planuri de viitor pentru jucatori, asa ca majoritatea a facut deja credite si s-a indatorat catre furnizori pe baza promisiunii confirmate de catre autoritati ca masura va aparea cel tarziu la inceputul acestei veri, o data cu rectificarea bugetara.

Ei bine, abia pe 12 iulie 2022, in timpul Conferintei de Presa a Ministrului Antreprenoriatului si Turismului, domnul Constantin Daniel Cadariu, aflam ca ministerul are practic tot ce este necesar pentru a implemanta HoReCa 2021, mai putin banii…

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/1226481901500704

(minutul 8:00-8:30)

Citat: “Si… nu in ultimul rand, desi este ultimul punct, un program HoReCa 2021. Aici suntem conditionati exclusiv de alocari bugetare pentru ca nu avem asa ceva in acest moment. Din perspectiva ministerului, noi ne-am pregatit, deja am adoptat legislatia primara, am initiat Ordonanta de Urgenta, a fost adoptata de catre Guvern si acum am pregatit si acel Memorandum care este absolut necesar. “

Banii sunt asteptati de la Guvern, care la randul sau, din motive ce nu ne sunt cunoscute, nu ii directioneaza pentru a salva poate in al doisprezecelea ceas o industrie intreaga. Este inutil sa punctam ca aceasta industrie, in care activeaza 100.000 de oameni, oricat de putin verosimil ar parea, este la fel de importanta ca toate celelalte si fara de care celebrarea vietii in doi a mii de cupluri nu ar mai fi posibila.

Retorica noastra este de 2 ani aceeasi, vrem PREDICTIBILITATE, de data aceasta in ceea ce priveste deciziile noastre economice de functionare, dar si DESPAGUBIRE justa pentru cei 2 ani de restrictii si pierderi incomensurabile.

Ne-am saturat sa fim considerati o industrie peiorativa si asta in mod discriminatoriu, iar cand vine vremea celei mai frumoase zile din viata oricui, asteptarile sa fie totusi maxime fara a avea informatii despre cat de imposibil ii este industriei sa supravietuiasca in continuare.

Vom reveni de cate ori va fi necesar pe acest subiect, asa ca va anuntam de pe acum ca LUPTA NOASTRA NU A LUAT SFARSIT, dragi Guvernanti!

AFIN – Asociatia Furnizorilor din Industria Nuntilor – este singura asociatie si asociere a furnizorilor de nunti din Romania.

De mentionat este si ca AFIN este recunoscut drept partenerul oficial de discutii al autoritatilor romane pe orice subiect legat de industria nuntilor, participand activ la discutii si intalniri cu reprezentantii decizionali din Guvernul Romaniei/Prefectura si nu numai.

In plus, AFIN face parte din ACTE – Alianta pentru Cultura, Turism si Evenimente alaturi de APT (Alianta pentru Turism), HORA (Asociatia Hotelurilor si Restaurantelor), ACE (Aliante pentru Cultura si Evenimente).

Foto: Restaurant Colosseum Ballroom Timișoara

Din țară

Zilele în care nu se fac nunți în 2023 și 2024

Publicat

pe

Potrivit rânduielilor ortodoxe, în posturi, în ajunul şi în zilele praznicelor împărăteşti, precum și în perioada dintre Crăciun și Bobotează, nu se fac nunți.

Unele dintre aceste posturi sau sărbători sunt cu dată schimbătoare de la an la an, ceea ce-i poate pune în dificultate pe tinerii care planifică nunți cu mult timp înainte.

În acest context, vă punem la dispoziție lista zilelor în care nu se fac nunți în următorii doi ani, conform calendarului editat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română.

Zilele în care nu se fac nunți în 2023

În toate zilele de post şi în posturile de peste an:

în toate miercurile şi vinerile;

de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (20 februarie – 23 aprilie);

în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 12 iunie – miercuri, 28 iunie);

în Postul Adormirii Maicii Domnului (marți, 1 august – luni, 14 august);

la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (marți, 29 august);

în Postul Naşterii Domnului (miercuri, 15 noiembrie – duminică, 24 decembrie);

În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 24-25 mai; 3-5 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);

De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Zilele în care nu se fac nunți în 2024

În toate zilele de post şi în posturile de peste an:

în toate miercurile şi vinerile;

de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (11 martie – 12 mai);

în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 24 iunie – vineri, 28 iunie);

în Postul Adormirii Maicii Domnului (miercuri, 31 iulie – miercuri, 14 august);

la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (joi, 29 august);

în Postul Naşterii Domnului (vineri, 15 noiembrie – marți, 24 decembrie);

În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);

De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Foto: Colosseum Timișoara

Citeste mai mult

Din țară

RECOMANDĂRI privind prevenția virozelor respiratorii și gripelor, în școli

Publicat

pe

Elevii revin, luni, la cursuri, după vacanţa de iarnă şi în contextul numărului mare de cazuri de viroze respiratorii şi gripă. 7

Autorităţile au recomandat purtarea măştii de către profesori şi elevi, dar şi triajul epidemiologic zilnic.

În contextul numărului ridicat de cazuri de viroze respiratorii şi gripă, Ministerul Educaţiei a transmis, în urma discuţiilor cu autorităţile din Sănătate, recomandări pentru reluarea cursurilor. Astfel, s-a recomandat să li se acorde sprijin şcolilor pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale, să pună accent pe prevenţie, să încurajeze o stare de calm şi să se consulte cu Ministerul Educaţiei în situaţia excepţională în care o unitate de învăţământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

Astfel, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar sunt obligate să disemineze către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/antepreşcolarilor  informaţiile cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, pentru realizarea triajului epidemiologic zilnic acasă, înainte de intrarea copilului în colectivitate, să realizeze triajul zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, să asigure materialele necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor, să facă dezinfecţia periodică a spaţiilor de învăţământ, să aerisească periodic încăperile, să instruiască elevili privind comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, să recomande utilizarea batistelor de unică folosinţă.

De asemenea, se recomandă folosirea măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari.

Totodată, părinţii trebuie informaţi cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.

“De asemenea, recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal”, a transmis ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Următoarea vacanţă a elevilor este programată în luna februarie, fiind de o săptămână începând din 3, 10 sau 17, în funcţie de decizia inspectoratelor şcolare.

Citeste mai mult

Din țară

Viteza excesivă, principala cauză a accidentelor în anul 2022

Publicat

pe

O nouă lege care vizează monitorizarea traficului pe drumurile publice, în vederea creșterii siguranței rutiere, a fost promulgată zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis.

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier, denumit e-SIGUR, prin care „se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră”, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi al celor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, au fost înregistrate 4.261 de accidente, soldate cu decesul a 1.481 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.324.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, au fost înregistrate cu 203 mai puţine accidente (-4,5%), cu 157 mai puţine persoane decedate (-9,6%) şi cu 111 mai puţine persoane rănite grav (-3,2%).

Principalele cauze de producere a evenimentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor (18,4%), care a cauzat 785 de accidente, soldate cu 325 de persoane decedate şi 472 rănite grav, și nerespectarea regimului legal de viteză (17,3%) – 739 accidente, care au provocat decesul a 284 de persoane şi rănirea gravă a altor 601.

Alte cauze sunt abaterile bicicliştilor (11,4%) – 486 de accidente, soldate cu decesul a 118 persoane şi rănirea gravă a altor 368, neacordarea priorităţii vehiculelor (8,3%) – 354 de accidente, cu 84 de persoane decedate şi 314 rănite grav, şi neacordarea priorităţii pietonilor (8,9%) – 381 de accidente, care au dus la decesul a 75 de persoane şi rănirea gravă a altor 314.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite