Având în vedere apropierea sezonului rece, Prefectura a solicitat în această lună, primarilor şi autorităţilor cu responsabilitate in domeniu, o informare care să cuprindă date privind modul în care va fi asigurată activitatea de deszăpezire la nivelul judeţului Timiş.
Astfel:
1. Primăria Municipiului Timişoara a prezentat planul de măsuri pentru desfăşurarea acţiunilor de prevenire şi combatere a urmărilor fenomenelor meteo specifice iernii 2016-2017.
Activitatea se va derula în baza contractelor de prestări servicii valabile din 2011 cu SC Retim Ecologic Service SA şi SC Drumuri Municipale Timişoara SA, oraşul fiind împărţit in 6 sectoare de lucru. Conform planului prezentat, societăţile menţionate dispun de utilaje de intervenţie suficiente şi sunt în grafic cu calendarul de pregătire.
2. La nivelul celor 99 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, la această dată, pe baza informărilor primite, pregătirea pentru sezonul de iarnă se află în stadii diferite. Un număr de 42 de localități au contracte de deszăpezire încheiate, 7 localități sunt în faze diferite de licitaţie şi pregătire.
În 50 de unităţi administrativ-teritoriale activitatea de deszăpezire se va desfăşura cu mijloace de intervenţie proprii.
În 93 de localităţi există stocuri de materiale antiderapante, respectiv sare și nisip.
În unele comune, prin dispoziţia recentă a primarului s-a reorganizat deja Comitetul Local de Iarnă, s-a intocmit planul de deszăpezire pentru iarna 2016-2017.
Situaţia centralizată se prezintă astfel:
– 172 mijloace de intervenţie proprii: buldoexcavatoare, încărcătoare cu lamă, sărăriţe, utilaje multifuncţionale, autospeciale cu lamă;
– Stocuri material antiderapant: – nisip 1.744 tone,
– sare 219 tone;
– Stocuri combustibil: 10 tone;
– Contracte de deszăpezire în vigoare: 49;
– Contracte de deszăpezire în curs de licitare: 7.
De asemenea, toate unitățile administrativ-teritoriale au identificat spații necesare cazării temporare pentru persoanele blocate în trafic.
3. Consiliul Judeţean Timiş are încheiate, ca urmare a licitaţiilor efectuate în 2014, acorduri cadru pe o perioadă de 3 ani cu 6 societăţi pentru activitatea de deszăpezire şi combatere a poleiului pe drumurile judeţene. Conform contractelor încheiate sunt asigurate un număr de 76 autoutilaje şi echipamente: autogredere, instalaţie de preparat clorura de calciu, utilaje multifuncţionale, încărcătoare, buldoexcavatoare şi turbofreze.
4. Pe drumurile naționale de pe raza județului Timiș, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara a încheiat, în data de 10.10.2016, un contract subsecvent pentru activitatea de deszăpezire, cu Asocierea S.C. ATHOS COM SRL & SC RIPOSTA TRANS S.R.L.
Pe sectoarele de autostradă aferente județului Timiș A1+A6:
• Lot 7 Ilia – Remetea Mare km 401+501 – km 494+359, în data de 21.10.2016 expiră termenul de depunere a eventualelor contestații;
• Lot 8 Remetea Mare – Nădlac, km 494+359 – km 517+236, în data de 12.10.2016, a încheiat un contract subsecvent pentru activitatea de deszăpezire, cu S.C. TREDECO HOLDING S.R.L.