Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Ceasul inteligent OnePlus Nord Watch lansat. Bateria durează zece zile

Publicat

pe

OnePlus a lansat de câteva zile smartwatch-ul OnePlus Nord Watch. Lansarea oficială a avut loc în India, dar nu știm dacă va fi disponibil la nivel global. Este primul smartwatch purtabil marca Nord de la compania din China. Noul ceas inteligent va fi disponibil în opțiunile de culoare Midnight Black și Deep Blue.

Ceasul are un ecran AMOLED de 1,78 inch, o rezoluție de 368×448 pixeli, o rată de reîmprospătare de 60 Hz și luminozitate maximă de până la 500 de nits. Potrivit site-ului Livemint, noul ceas oferă suport pentru 105 moduri de sport, împreună cu funcții de monitorizare a stresului, a ritmului cardiac și a nivelului sanguin. Echipamentul purtabil oferă, de asemenea, urmărirea ciclului menstrual și sfaturi de sănătate. OnePlus pretinde că ceasul oferă 10 zile de viață a bateriei cu până la 30 de zile de timp de așteptare.

OnePlus Nord este echipat cu un buton de pornire situat pe partea dreaptă a ceasului inteligent. Ceasul este alimentat de un procesor SF32LB555V4O6 și rulează pe sistemul de operare RTOS. Corpul ceasului OnePlus Nord este din aliaj de zinc și plastic, în timp ce cureaua este din silicon. Este, de asemenea, clasificat IP68 pentru protecție completă împotriva prafului și a apei.

Ceasul OnePlus Nord are un suport GPS încorporat. În acest fel poziționarea se face doar de pe smartphone și doar prin Bluetooth 5.2. Ceasul vine cu un accelerometru cu 3 axe și acceptă monitorizarea ritmului cardiac și a stresului, împreună cu SpO2 și urmărirea somnului. OnePlus spune că există peste 100 de fețe de ceas, dar puteți accesa doar cinci modele direct de pe dispozitiv. În rest, trebuie să utilizați aplicația însoțitoare de pe smartphone.

Ceasul OnePlus Nord dispune de conectivitate Bluetooth 5.2 și este compatibil cu telefoanele inteligente Android și modelele de iPhone care rulează pe Android 6 și, respectiv, iOS 11 și versiuni ulterioare. Vine echipat cu un motor cu vibrații neliniar și are o baterie de 230 mAh, livrat cu un cablu de încărcare magnetic. OnePlus spune că ceasul are până la 10 zile de viață a bateriei cu utilizare obișnuită și până la 30 de zile de timp de așteptare.

Ceasul OnePlus Nord este disponibil la un preț promoțional de lansare de 4.999 INR (aproximativ 60 USD / 62 de euro) în Midnight Black. Prețul obișnuit este de 6.999 INR (aproximativ 85 USD / 88 euro). O versiune Deep Blue este, de asemenea, pe drum, dar nu știm o dată de disponibilitate pentru aceasta. Având un preț atât de mic, este doar ceva mai scump ca brățara de fitness Samsung Galaxy Fit 2, și cât de prost a fost primit OnePlus Watch, este puțin probabil ca disponibilitatea lui Nord Watch să se extindă la nivel global.

Internațional

Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif, în 7 mai

Publicat

pe

Conclavul format din 135 de cardinali electori se va întruni începând din 7 mai în Capela Sixtină, pentru a alege un nou Suveran Pontif, hotărârea fiind luată în cadrul celei de-a cincea „Congregații Generale“, care a avut loc luni dimineața, a anunţat luni Vaticanul.

În acest Conclav, care urmează să se desfăşoare după un ceremonial precis, elaborat de-a lungul secolelor, cei 135 de cardinali electori urmează să se reunească în Capela Sixtină pentru a alege în secret un succesor al lui Francisc.

Cardinalii vor lua parte, în acea dimineaţă, la o slujbă solemnă în Bazilica Sf. Petru, după care cei 135 de cardinali electori, în vârstă de până la 80 de ani, se vor reuni după-amiaza în capela Sixtină, în vederea scrutinului cu uşile închise.

Scrutinul poate dura mai multe zile.

În timpul Conclavului, cardinalii electori nu vor avea dreptul să comunice cu exteriorul, pe cale poştală sau telefonic.

Operaţiunile de vot vor continua până când un nume va fi susţinut de două treimi dintre cardinali.

În timpul Conclavului, două sesiuni de vot sunt prevăzute dimineaţa şi alte două după-amiaza.

Cardinalii, aşezaţi lângă fresca monumentală „Judecata de Apoi” a lui Michelangelo, vor primi buletine de hârtie pe care scrie „Eligo in Summum Pontificem” („Îl aleg ca Suveran Pontif”) deasupra unui spaţiu liber.

Ei îşi introduc buletinul de vot într-o urnă, care este apoi deschisă.

În cazul în care numărul buletinelor nu corespunde cu numărul electorilor, acestea sunt arse şi se procedează imediat la un nou vot, conform Constituţiei.

Buletinele din cele două scrutine şi notiţe ale cardinalilor sunt apoi arse într-o sobă de către cardinalul şambelan – care asigură interimatul între cei doi papi.

Pe coşul sobei, pe care credincioşii îl văd din Piaţa Sf. Petru, iese un fum negru dacă nu a fost ales niciun papă.

Fumul este alb în cazul în care s-a ales un papă, prin adăugarea unor produse chimice,

Odată ales, noul Papă răspunde la două întrebări pe care i le adresează decanul de vârstă al cardinalilor – „Vă acceptaţi alegerea canonică ca Suveran Pontif?” şi „Pe ce nume vreţi să fiţi numit?”.

Răspunzând „da” la prima întrebare, alesul devine imediat Papă şi episcop al Romei.

Foto: Vatican News

 

Citeste mai mult

Internațional

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, va primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este laureata de anul acesta a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, înființat de Municipiul Timișoara. Premiul îi va fi înmânat la Timișoara în cadrul unei ceremonii de gală, care va avea loc în data de 22 mai.

Premiul a fost atribuit de un juriu format din personalități de vârf ale corpului profesional românesc în diverse domenii. În desemnarea Excelenței Sale, juriul apreciază că prin leadership-ul său puternic și viziunea clară asupra unei Europe unite și reziliente, a demonstrat că politica poate fi un instrument de progres și speranță. Într-un moment de provocări majore pentru Europa, Roberta Metsola a avut un rol esențial în mobilizarea sprijinului european pentru Ucraina, promovând măsuri concrete de asistență umanitară și militară, dar și susținând integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei. Juriul este impresionat de poziția fermă a Robertei Metsola de aliat de încredere al României în eforturile de aderare la spațiul Schengen, reafirmând constant că locul țării noastre este alături de celelalte state membre în această zonă de liberă circulație.

„Îi mulțumesc Președintei Parlamentului European că a acceptat premiul Timișoarei. Acest premiu e o recunoaștere a poziției ei ferme de apărătoare și promotoare a valorilor europene. Roberta Metsola a fost în prima linie a celor care au mobilizat sprijinul european atunci când Rusia a invadat Ucraina. S-a bătut pentru dreptul României de a fi în Schengen. Face parte din tânăra generație de politicieni europeni care crede în construcția europeană și în valorile care o definesc, și care zi de zi reclădește încrederea oamenilor în democrație și în instituții. O așteptăm la Timișoara, pentru a celebra împreună Europa”, a spus primarul Dominic Fritz, inițiatorul premiului și membru în juriu.

Juriul a fost unanim în alegerea Președintei Roberta Metsola: „O respect mult și pentru că este un președinte al Parlamentului European pragmatic, echilibrat și un campion al consensului” (ambasadoarea Simona Miculescu), „Roberta Metsola, un spirit veșnic tânăr în politica europeană. Remarcabile toate inițiativele în domeniul anticorupției și curajul de care a dat dovadă în orice împrejurare, integritatea și fermitatea” (judecătoarea Iulia Motoc), „O apreciez pe Roberta Metsola pentru curajul de a apăra o Uniune Europeană construită pe compromisuri, păstrându-și în același timp convingerile puternice. Este o inspirație” (dirijorul Cristian Măcelaru), „Acordarea Timișoara Award for European Values dnei Roberta Metsola se încarcă

în aceste zile cu o semnificație aparte. Premiul nostru este un semn de solidaritate, implicare și speranță că aceste valori vor învinge” (scriitoarea Adriana Babeți), „Roberta Metsola este cu doar două luni mai mare decât mine: 46 de ani. Dar ea a atins obiective pentru care altora le-ar trebui de două ori mai mulți ani” (regizoarea Anca Miruna Lăzărescu).

Premiului Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat de către Municipiul Timișoara pentru a onora personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Prima laureată a premiului a fost Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la Timișoara anul trecut, pentru înmânarea premiului.

Membrii juriului sunt: Iulia Motoc (Haga), judecător al Curții Penale Internaționale; Cristian Măcelaru (Koeln), director muzical al Orchestrei Naționale a Franței; Simona Miculescu (Paris), ambasador, preşedinte al Conferinței generale a UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (Muenchen), regizoare și scenaristă; Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar; și Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.

Evenimentul este organizat de Municipiul Timișoara prin Visit Timișoara, asociația de promovare a orașului, iar sponsor principal este compania PROFI.

Declarații ale membrilor juriului Premiului Timișoara pentru Valori Europene:

Simona Miculescu: „ Mă bucur că o vom onora pe Roberta Metsola, care are mai multe recorduri la activ – este cea mai tânără președinte al Parlamentului European, prima malteză și doar a treia femeie care ocupă această funcție. Domnia sa are la activ și recorduri de popularitate, pentru că farmecul și eficiența sa formidabilă lucrează deopotrivă asupra alegătorilor și a aleșilor: în 2024, la alegerile europene din Malta, a doborât recordul de voturi înregistrat vreodată, apoi, în Parlamentul European, a fost realeasă cu 95% din voturile exprimate. O respect mult și pentru că este un președinte al Parlamentului European pragmatic, echilibrat și un campion al consensului. Aștept cu plăcere să o celebrăm la Timișoara!”.

Iulia Motoc: „Roberta Metsola, un spirit veșnic tânăr în politica europeană. Remarcabile toate inițiativele în domeniul anticorupției și curajul de care a dat dovadă în orice împrejurare, integritatea și fermitatea cu care a impus importantul principiul al transparenței în Parlamentul European. Admirabile toate inițiativele ei în favoarea Moldovei, pe care o consideră o parte din familia europeană, Moldova așteptată cu brațele deschise în Uniunea Europeană”.

Cristian Măcelaru: „Cu o forță neclintită în promovarea drepturilor egale și a unei Europe mai incluzive și mai puternice, Roberta Metsola este alegerea perfectă pentru a primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene. Eforturile ei constante de a lupta împotriva bigotismului și corupției, sprijinind în același timp agenda pro-europeană – nu ca un instrument de dominație, ci ca un catalizator al păcii pe un continent ale cărui identități culturale profunde formează o tapiserie bogată de viziuni diverse – reprezintă un exemplu remarcabil de urmat. O apreciez pe Roberta Metsola pentru curajul de a apăra o Uniune Europeană construită pe compromisuri, păstrându-și în același timp convingerile puternice. Este o inspirație să îi vedem devotamentul față de cauza noastră comună și iubirea pentru continentul pe care îl împărțim”.

Adriana Babeți: „Acordarea Timișoara Award for European Values doamnei Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, se încarcă în aceste zile cu o semnificație aparte. Premiul atestă atașamentul Timișoarei și al României pentru proiectul european, participarea efectivă la edificarea acestuia și la promovarea valorilor pe care el se construiește. Premiul nostru este un semn de solidaritate, implicare și speranță că aceste valori vor învinge”.

Anca Miruna Lăzărescu: „Roberta Metsola este cu doar două luni mai mare decât mine: 46 de ani – o vârstă minunată. Dar ea a atins obiective pentru care altora le-ar trebui de două ori mai mulți ani. Este cea mai tânără președintă a Parlamentului European, mamă a patru fii și luptă cu pasiune pentru valorile europene. Cuvintele ei – „Europa va supraviețui doar dacă încetăm să o considerăm un lucru de la sine înțeles” – m-au inspirat, alături de mulți alții, să nu luăm niciodată de-a gata realizările democratice din Europa. Niciodată!”

Citeste mai mult

Internațional

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

Publicat

pe

Papa Francisc a murit luni, în a doua zi de Paşte, la vârsta de 88 de ani, în timp ce se afla în convalescență după o pneumonie severă.

„Dragi fraţi şi surori, trebuie să anunţ cu profundă tristeţe moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. În această dimineaţă, la ora (locală) 7.55, (8.55, ora României), Papa Francisc a revenit la Casa Tatălui. Întreaga sa viaţă a fost dedicată slujirii Domnului şi bisericii Sale. El ne-a învăţat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj şi dragoste universală, mai ales în favoarea celor mai săraci şi mai marginalizaţi. Cu o imensă recunoştinţă pentru exemplul său de adevărat ucenic al Domnului Isus, încredinţăm sufletul Papei Francisc iubirii infinite de milă a Dumnezeului Unic şi Treinic”, a anunţă cardinalul Kevin Farrell.

Vestea morţii Suveranului Pontif a fost confirmată de Vatican.

Cauza decesului nu este precizată, însă Papa se afla în convalescenţă, la Vatican, de la 23 martie, în urma unei spitalizări îndelungate la Spitalul Gemelli, la Roma, unde a fost internat la 14 februarie cu pneumonie.

Duminică, de Paşti, Papa a apărut la balconul Bazilicii Sf. Petru, la binecuvântarea „Urbi et Orbi”.

Papa, născut la 17 decembrie 1936, a fost ales la 13 martie 2013 în urma demisie lui Benedict al XVI-lea.

UPDATE:

Congregaţia Cardinalilor a decis marţi că funeraliile Papei vor avea loc sâmbătă, la ora 10.00 (11.00, ora României), la Bazilica Sfântul Petru.

Potrivit unui scurt comunicat, liturghia funerară din Piaţa Sfântul Petru va fi prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor. Procesiunea va începe la ora locală 9.00 (10.00, ora României), permiţând credincioşilor să aducă un ultim omagiu primului papă latino-american.

Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma va fi locul unde va fi înmormântat papa, aşa cum el însuşi a cerut, fiind o premieră, după 300 de ani, când un papă este înmormântat în afara Vaticanului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite