Ne găsiți și pe:

Internațional

Europa vrea introducerea portului USB tip C cu orice preț, Apple nu e de acord

Publicat

pe

Uniunea Europeană încearcă să încurajeze producătorii de smartphone-uri să adopte standardul USB de tip C. Comisia Europeană amenință acum să impună standardul tuturor producătorilor și celor care își vând produsele în Marea Britanie. Cu toate acestea, compania americană Apple refuză să abandoneze portul său de încărcare Lightning.

Discuțiile despre acest lucru sunt de mai multe săptămâni. Comisia Europeană încearcă să armonizeze portul de încărcare pentru smartphone-uri și alte dispozitive electronice. Introducerea portului USB tip C ca standard este considerată o modalitate de a reduce cantitatea de deșeuri electronice în UE. În sprijinul acestei decizii este amintit un studiu efectuat în 2009, care a arătat că incompatibilitățile dintre porturile de încărcare ale smartphone-urilor de pe piața din Europa au dus la peste 51.000 de tone de deșeuri.

USB tip C este un tip de conector cu 24 de pini, prin care se pot transmite atât informații, cât și alimentare cu energie electrică. USB-C este un conector reversibil, indiferent de orientarea în care este introdus cablul, acesta se va conecta. USB-C se întâlnește la majoritatea smartphone-urilor, tabletelor și laptopurilor noi, fie că este vorba de încărcare sau transfer de date. Un mare avantaj este că se poate utiliza un singur încărcător pentru toate dispozitivele, conform site-ului francez PhonAndroid.

Mai multe companii producătoare de telefoane mobile au introdus deja acest standard. Xiaomi, Sony, Huawei, Motorola sau Samsung au introdus deja noul standard USB Tip C. Samsung a început încă din 2017 să introducă acest port, inclusiv la smartphone-uri din gama medie cum ar fi Samsung Galaxy A5 (2017).

La început, Comisia a încercat să convingă companiile producătoare de telefoane mobile și alte dispozitive electronice adoptarea standardului USB tip C. Alte tipuri de încărcare cum ar fi microUSB și portul Lightning trebuiau înlocuite cu USB tip C. Pe măsură ce lucrurile progresau, se părea că autoritățile europene vor reuși să impună USB tip C, pentru a-l face un conector universal pe întreg teritoriul UE. Se pare că nu au reușit în totalitate.

Această perspectivă a provocat nemulțumirea companiei Apple, care estimează, că „reglementările care ar duce la o armonizare a conectorilor de smartphone-uri care îngheață inovația în loc să o încurajeze”. Acum, este posibil ca UE prin Comisia Europeană să facă un nou pas, prin forțarea producătorilor care își vând produsele în Uniunea Europeană să treacă la portul reversibil tip C.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a declarat într-un interviu acordat site-ului Challenges: „Având în vedere lipsa progresului acestei abordări proactive, Comisia va lansa rapid un studiu de impact pentru a evalua costuri și beneficii ale altor opțiuni„. Pare o ridicare a tonului și mai ales o schimbare de abordare în privința portului universal USB tip C.

Inițial, nu s-a pus până acum problema de a impune standardul USB tip C producătorilor, ci de a-i încuraja să-l adopte în mod voluntar. Astfel intenția Apple de a nu respecta proiectul Comisiei, se pare că a reușit să încurajeze Comisia Europeană să acționeze mai ferm.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Internațional

CONCURS. Mergi cu bicicleta până la Zrenjanin îți faci un selfie și poți să câștigi un premiu

Publicat

pe

Weekend-ul vine cu o nouă surpriză, după anunțul deschiderii graniței cu Serbia pe pista de biciclete de pe malul Begăi în zilele de 24 și 25 septembrie.

Astfel, cei care vor alege să treacă granița pe bicicletă și să pedaleze de la Timișoara la Zrenjanin se pot înscrie și la un concurs de selfie-uri prin care pot câștiga invitații la cele mai mari festivaluri timișorene de anul viitor, Flight Festival, CODRU și PLAI. Mai exact, se pun în joc cinci premii a câte trei invitații duble la toate cele trei mari evenimente din 2023.

Cei interesați trebuie doar să-și facă un selfie în care să apară însemnele CJ Timiș de la graniță și să-l posteze pe pagina de Facebook a evenimentului, https://www.facebook.com/events/1173506563201425/1173506573201424. Cinci selfie-uri, care vor primi cele mai multe reacții pozitive, vor fi declarate câștigătoare.

Vă reamintim, sâmbătă și duminică (24 – 25 septembrie), se va putea circula cu bicicleta pe toți cei peste 70 de km de pistă de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega dintre Timişoara și Zrenjanin. Trecerea frontierei se va face pe baza cărții de identitate, între orele 08.00 și 20.00. Deschiderea informală a frontierei a fost posibilă în urma unei solicitări a Consiliului Județean Timiș.

Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locații de luat masa pe pagina de internet www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

Trei noi telefoane anunțate de Nokia: Nokia X30 5G, Nokia G60 5G și Nokia C31

Publicat

pe

Un smartphone fabricat 100% din aluminiu reciclat și 65% din plastic reciclat se numără printre cele trei dispozitive anunțate recent de HMD Global. Cele trei telefoane Nokia sunt Nokia X30 5G, Nokia G60 5G și Noka C31. HMD Global spune că X30 5G este cel mai ecologic smartphone de până acum. Cele trei smartphone-uri Nokia au făcut parte din gama de produse dezvăluită de companie în timpul evenimentului său de la Berlin.

Toate cele trei modele rulează pe sistemul de operare Android 12 din cutie, în timp ce Nokia X30 5G și G60 5G se vor bucura de trei ani fiecare de upgrade-uri Android și actualizări lunare de securitate. Pachetul include, de asemenea, o garanție extinsă de trei ani pentru modelele 5G, în timp ce modelul Nokia C31 primește doi ani de actualizări lunare de securitate, potrivit GizmoChina.

Nokia X30 5G are un ecran AMOLED FHD+ de 6,43 inc (16,33 cm), 1080p, cu o rată de reîmprospătare de 90 Hz și 700 nits de luminozitate maximă. Vine cu protecție Corning Gorilla Glass Victus și este alimentat de cipul Snapdragon 695. Este același procesor aflat și pe mai titratul telefon Samsung Galaxy A23 5G. Configurațiile RAM/de stocare la Nokia X30 5G sunt 6GB de RAM/128GB și 8GB/256GB. Modulul foto pe X30 5G include o cameră principală de 50MP, una ultra-wide de 13MP și o cameră frontală de 16MP. Are o baterie de 4.200 mAh cu încărcare rapidă de 33W, precum și protecție IP67.

Nokia G60 5G are un ecran LCD FHD+ de 6,58 inch (16,71 centimetri) 1080p, cu o rată de reîmprospătare. Display-ul V-notch poate atinge o luminozitate maximă de 500 niți și este protejat de Corning Gorilla Glass 5. Telefonul este alimentat de chipset-ul Snapdragon 695 cu configurații RAM/ stocare de până la 6 GB/128 GB. Spațiul de stocare poate fi extins prin micro-SD până la 1TB. Nokia G60 5G are o cameră spate de 50MP, una ultra-wide de 5MP și o cameră frontală de 8MP. Are o baterie de 4.500 mAh care acceptă încărcare rapidă de 20W.

Nokia C31 are un ecran LCD HD+ V-notch de 6,7 inch (17,02 cm), cu rezoluția 1600 x 720 pixeli, protejat de sticlă securizată 2.5D. Procesroul UNISOC SC9863A1 este la bord însoțit de până la 4 GB/128 GB RAM/ stocare. Smartphone-ul are trei camere la spate, cu una principală de 13MP, una de adâncime de 2MP și una macro de 2MP. Are o cameră frontală de 5MP. Nokia C31 primește curent de la o baterie de 5.050 mAh cu încărcare de 10W.

În ceea ce privește prețul, Nokia X30 5G va fi vândut cu amănuntul pentru echivalentul a 529$, în timp ce G60 5G costă aproximativ 319 de dolari. Nokia C31 are un preț de 129 de dolari. Cele trei telefoane vin în mai multe combinații de culori și vor fi disponibile și în România după 20 septembrie.

Sursa foto: Nokia

Citeste mai mult

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Când se va deschide frontiera

Publicat

pe

Ca urmare a solicitării Consiliul Județean Timiș, Poliția de frontieră va deschide informal frontiera, în zilele de 24 și 25 septembrie 2022, între orele 08.00 și 20.00, pe pista de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega.

Astfel, se va putea circula cu bicicleta pe toți cei peste 70 de km de pistă între Timişoara și Zrenjanin.

Trecerea frontierei se va face pe baza cărții de identitate.

Cei care sunt interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locații de luat masa pe pagina de internet www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite