Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Fonduri europene pentru companiile afectate de pandemia de COVID-19

Publicat

pe

Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de patru miliarde de lei (aproximativ 800 de milioane de euro) pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de COVID-19. Schema de ajutorare este binevenită, în condițiile în care, potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, în prezent, peste 100.000 de IMM-uri au nevoie de susţinere în diverse forme.

Schema de ajutor a fost aprobată de Comisia Europeană în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În sistem, sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenţionate şi a unor garanţii de stat pentru împrumuturi. Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acţiona în numele statului român.

Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depăşit 20 de milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro) în 2019, precum şi întreprinderilor mari. Măsurile vizează îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să îşi continue activităţile în timpul pandemiei de COVID-19 şi după aceasta.

Ajutorul european este binevenit și va fi corelat, probabil, cu Programul de Relansare Economică anunțat săptămâna trecută de Guvern, în condițiile în care nevoia de finanțare este resimțită de peste 100.000 de IMM-uri, potrivit estimărilor preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

Potrivit acestuia, cea mai apreciată măsură este aceea de sprijin al microîntreprinderilor aşa-numite „de subzistenţă”, prin acele granturi de 2.000 de euro, „pentru că ele vor ajunge la zeci de mii de IMM-uri, la cele mai vulnerabile dintre companiile din România“, care au semnalat nevoia de susţinere încă de la începutul stării de urgenţă. Totodată, un buget de 350 de milioane de euro reprezintă granturi pentru firmele din domeniile HoReCa, turism, transporturi, evenimente, pentru repornirea activităţilor economice, valoarea unui grant fiind de maximum 125.000 de euro.

Un plan de relansare este în curs de negociere și la nivelul Uniunii Europene, iar suma propusă de Executivul european pentru fondul de redresare economică post-pandemie este de 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro subvenţii şi numai 250 de miliarde de euro împrumuturi, potrivit Reuters.

Șefii de stat sau de guvern din ţările UE se vor întâlni în 17 iulie pentru a se pronunţa pe tema acestui fond, banii urmând să fie acordaţi sub formă de subvenţii şi împrumuturi statelor UE – cu precădere celor care au fost cele mai afectate de pandemie, precum Italia sau Spania – şi rambursaţi într-un interval de 30 de ani, începând din anul 2028.

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite