Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Gata cu „fake news“. Plan european pentru combaterea dezinformării

Publicat

pe

70% din români folosesc internetul pentru a trimite e-mailuri, 50% pentru a căuta informaţii, iar 42% pentru a achiziţiona diverse produse. Pe internet, principala sursă de informare este reţeaua de socializare Facebook, deşi mare parte din utilizatori sunt conştienţi de riscul la care se supun din punct de vedere al dezinformării, al ştirilor false (fake news).

La nivel european s-a aprobat un plan de acţiune împotriva manipulării şi dezinformării, care include crearea unui sistem de alertă timpurie şi un Cod de bune practici la care au aderat deja anumite platforme online.

În România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, peste 68% din gospodării au avut acces, în 2017, la reţeaua de internet de acasă, 83% din persoanele cu vârste între 16 şi 74 de ani au accesat internetul cu ajutorul dispozitivelor mobile, iar aproape 10 milioane de români au cont pe platforma de socializare Facebook. INS arată că 70% din utilizatori folosesc internetul pentru a trimite e-mailuri, 50% pentru a căuta informaţii (în special despre sănătate), iar 42% pentru a achiziţiona diverse produse.

Studiile relevă că, pe internet, principala sursă de informare este Facebook (89%), deşi utilizatorii sunt conştienţi de riscul la care se supun în ceea ce priveşte fake news-urile, mai ales că, de exemplu, o ştire falsă poate atinge şi 100.000 de destinatari, spre deosebire de o ştire adevărată, care rar ajunge la 1.000 de persoane, potrivit cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Mulţi analişti au susţinut că rezultatul ultimelor alegeri din Statele Unite ale Americii şi al referendumului privind Brexit a fost influenţat de ştirile false din mediul online. În consecinţă, Uniunea Europeană vrea să ia măsuri, mai ales în perspectiva alegerilor europarlamentare din acest an. `Pentru a aborda aceste amenințări, ne propunem să îmbunătățim coordonarea între statele membre prin intermediul unui sistem de alertă timpurie, să consolidăm echipele care expun actele de dezinformare, să sporim sprijinul acordat mass-mediei și cercetătorilor și să lansăm un apel pentru ca platformele online să își respecte angajamentele asumate. Combaterea dezinformării necesită un efort colectiv”, a spus Andrus Ansip, vicepreședintele responsabil cu piața unică digitală, potrivit site-ului oficial al Comisiei Europene.

Planul de acţiune include crearea unui sistem de alertă timpurie şi un Cod de bune practici împotriva ştirilor false la care au aderat deja, în septembrie 2018, anumite platforme online (Facebook, Google, Mozilla şi Twitter). Sistemul de alertă timpurie va fi instituit până în martie 2019 şi ar urma să fie înfiinţat la nivelul instituţiilor UE şi al statelor membre `pentru a facilita schimbul de date și evaluările campaniilor de dezinformare și pentru a oferi alerte în timp real privind amenințările în materie de dezinformare”. Potrivit unui comunicat al CE, semnatarii Codului de bune practici ar trebui să asigure transparența publicității politice, să intensifice eforturile de închidere a conturilor false active, să eticheteze interacțiunile non-umane (mesajele distribuite automat de către calculatoarele „zombie”) și să coopereze cu verificatori ai veridicității informațiilor și cu cercetători din mediul academic pentru a detecta campaniile de dezinformare, a oferi vizibilitate conținutului care a beneficiat de verificări și a disemina acest conținut.

Înainte de a oferi credit unei ştiri şi a o distribui în mediul online, cercetătorii care studiază fenomenul ştirilor false sfătuiesc internauţii să verifice sursa informaţiei (canalul media), să verifice dacă informaţia, numele persoanelor implicate şi locul acţiunii se confirmă şi din alte surse considerate ca fiind sigure (independente), să-şi pună anumite întrebări legate de context şi de scopul lansării în online (are caracter educativ sau a fost promovat cu intenţia de a câştiga bani). Totodată, cititorul ar trebui să fie atent şi la forma sub care este prezentată informaţia, dacă are greşeli de scriere, erori gramaticale sau dacă oferă un impact emoţional, iar prin cuvintele folosite urmăreşte senzaţionalul.

foto: pixabay.com

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite