Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Huawei în Europa: Franța nu interzice, dar recomandă renunțarea la acesta

Publicat

pe

Multe state și-au regândit relația cu Huawei, producătorul chinez de smartphone-uri și furnizorul de rețele 5G în ultimele luni. Unele, cum ar fi Statele Unite, au impus sancțiuni companiei Huawei, sancțiuni care au fost prelungite recent de administrația Trump cu încă un an. Huawei nu poate vinde ultimele sale smartphone-uri Mate 40, Mate 40 Pro sau P50 Pro și altele în SUA, față de compania Samsung care are ușile larg deschise.

Uniunea Europeană merge și ea pe această cale. Zilele trecute Guillaume Poupard, șeful agenției franceze de securitate cibernetică ANSSI, s-a exprimat împotriva interzicerii complete a Huawei. Conform WinFuture, într-un interviu acordat cotidianului Les Echos, Poupard a spus că Huawei nu va fi exclus categoric de la extinderea 5G în Franța, dar le recomandă furnizorilor de rețea francezi să nu folosească tehnologia chineză (dacă nu o fac deja). După cum scrie și agenția de știri Reuters, guvernul american a cerut anterior aliaților să se abțină de la utilizarea tehnologiei Huawei, deoarece ar putea fi folosită pentru spionaj – ceea ce Huawei în sine, neagă cu tărie.

Franța a decis deja în martie că Huawei nu va fi exclus, dar va încerca să țină compania chineză departe de „rețelele de bază”. Recomandarea actuală se referă în principal la doi furnizori, respectiv Bouygues Telecom și SFR, aproximativ jumătate din rețelele acestora sunt bazate pe tehnologia Huawei.

Orange, care este parțial deținut de statul francez, a decis anterior să nu folosească Huawei și colaborează cu Nokia și Ericsson. Poupard a spus că nu dorește ca aceste recomandări și măsuri să fie înțelese ca un act ostil față de China: „Spunem doar că riscul pentru furnizorii europeni nu este același ca și pentru non-europeni”.

Marea Britanie a închis și ea ușile companiei Huawei. Parțial din solidaritate cu principalul său aliat, SUA, dar și din cauza tensiunilor diplomatice puternice dintre Londra și Beijing. De asemenea, și pe fundalul crizei de sănătate și a impunerii de către China a unor noi reglementări în fostul protectorat britanic Hong Kong.

Astfel, producătorul chinez și-a văzut oprit accesul la implementarea rețelelor 5G în Marea Britanie. Primul ministru Boris Johnson a dat ordin săptămâna trecută ca echipamentele Huawei să fie complet eliminate din rețelele britanice 5G până în 2027, cu riscul de a agrava și mai mult relația chino-britanică.

Tot săptămâna trecută, secretarul de stat britanic pentru digital, Oliver Dowden a spus că: „În urma sancțiunilor americane împotriva Huawei și sfaturilor tehnice actualizate ale experților noștri cibernetici, guvernul a decis că este necesar să interzicem Huawei în rețelele noastre 5G”.

Lipsite de aplicațiile din Google Play sau serviciile Google, smartphone-urile recente Huawei se vând tot mai greu în Europa și în alte țări. Singurul loc unde Huawei vinde foarte bine este imensa piață din China.

Sursa Foto: ft.com

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite