Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Italia plânge! Fostul premier, miliardarul Silvio Berlusconi, a murit la vârsta de 86 de ani

Publicat

pe

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, un miliardar celebru prin manevrele sale politice, probleme cu justiţia şi scandaluri sexuale, a murit la vârsta de 86 de ani, relatează AFP.

Îngrijit la Spitalul Militar San Raffaele de Milano (nord) de leucemie, senatorul italian a fost internat vineri, după alte multiple internări.

Presa italiană scrie că nu mai răspundea, în ultima vreme, tratamentului.

La câteva minute după anunţarea decesului, zeci de persoane s-au adunat în faţa spitalului, în timp ce în Italia se multiplicau reacţiile în lumea politică şi sportivă.

Cariera acestui „etern”, a cărui moarte – politică – a fost anunţată în mod eronat în mai multe rânduri, s-a relansat în 2022, când a fost reales senator şi se confundă cu istoria italiană a ultimilor 30 de ani.

El era unul dintre cei mai bogaţi oameni din peninsulă, o avere evaluată în aprilie de Forbes la 6,4 miliarde de euro.

Adorat sau detestat, acest amator de femei mult mai tinere decât el, inclusiv „call-girls”, a fost implicat într-o miriadă de procese legate de serile controversate „Bunga Bunga” pe care le organiza.

În străinătate, Berlusconi, obişnuit să promită totul şi nimic, era cunoscut mai ales prin numeroasele scandaluri în care a fost implicat, prin gafele devenite legendare pe care le-a făcut, prin procesele sale repetate şi prin lovituri diplomatice.

Un aliat stânjenitor al actualei şefe neofasciste a Guvernului de extremă dreapta Giorgia Meloni, el a pus-o în mai multe rânduri într-o situaţie jenantă prin declaraţii rusofile după invazia rusă a Ucrainei.

Un prieten personal al lui Vladimir Putin, pe care l-a primit la megavila sa din Sardinia, el a dat în mai multe rânduri vina războiului pe Kiev.

În pofida faptului că Berlusconi a rămas popular într-o parte a italienilor, Partidul său, Forza Italia (FI, dreapta), o maşină de câştigat alegeri pe care l-a înfiinţat în 1994, şi-a urmat lent declinul şi a scăzut de la 30% dintre voturile exprimate în alegerile legislative din 2001 la 8% în 2022.

După ce şi-a început ascensiunea la Milano, în lucrări publice, antreprenorul care făcea faţă oricărei probe s-a lansat cu succes în televiziune şi a inventat televiziunea paietelor din anii ’80, cu care avea să facă avere, care i-a permis, între altele, să investească în cluburi de fotbal, mai întâi la AC Milano, iar apoi la AC Monza.

În privinţa scandalurilor, Berlusconi a fost condamnat la şapte ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de prostituţie de minore şi de abuz de putere în legătură cu petrecerile „bunga-bunga” animate de tânăra marocancă ”Ruby”, după care a fost achitat definitiv în 2015.

După şase ani, un tribunal din Milano l-a achitat, în februarie 2023, într-un proces conex, în care a fost acuzat de coruperea unor martori ca aceştia să mintă despre aceste petreceri care au provocat scandal.

Octogenarul, a cărui ultimă parteneră, Marta Fascina, era cu 53 de ani mai tânără decât el, a provocat un scandal în decembrie 2022, după ce le-a promis jucătorilor săi de la Monza să le aducă „în vestiar” un „autocar cu prostituate” în cazul unei victorii.

***

Născut la 29 septembrie 1936, Berlusconi, fiul unui angajat al unei bănci milaneze, începe să lucreze ca animator pe vapoare de croazieră, pe care cântă şi spune poveşti amuzante.

Cu o licenţă în drept, el se lansează în afaceri şi începe o ascensiune continuă, care ridică întrebări despre originea averii sale, asupra căreia a rămas mereu vag.

Însă mai ales în domeniul televiziunii se exprimă geniul său creativ de mare comunicator, care-şi ticseşte programele cu femei goale pentru a place marelui public.

Holdingul familiei Berlusconi, Fininvest, cuprinde trei canale de televiziune, ziare, Editura Mondadori şi alte participaţiuni.

La câteva minute după anunţul decesului, acţiunea grupului său MediaForEurope se afla în scădere cu 10% la Bursa din Milano, pe fondul unor speculaţii despre viitorul imperiului şi unor eventuale cesiuni ale unor părţi avute în vedere de către moştenitorii săi.

Un fan al fotbalului, Silvio Berlusconia a prezidat timp de 31 de ani AC Milano, care a cucerit de cinci ori Liga Campionilor în era sa, înainte să-l vândă în aprilie 2017 unor investitori chinezi.

În 1994, el creează Forza Italia, iar în urma unei campanii-fulger, promovată de imperiul său de presă, el devine şef al Guvernului, după care este abandonat de către aliaţi după doar şapte luni.

El revine la putere în 2001, pe o perioadă de cinci ani, un record în Italia postbelică.

Învins la mustaţă în 2008, îşi ia revanşa doi ani mai târziu şi se instalează la putere a treia oară.

Însă, în noiembrie 2011, este nevoit să cedeze, huiduit, frâiele unei Italii pradă a unei grave crize financiare.

În continuare fără un moştenitor politic, el reapare în 2013 pe scena politică şi obţine aproape o treime dintre voturi în alegerile legislative.

Câteva luni mai târziu, lungul şir de probleme în justiţie conduce la o primă condamnare definitivă, cu privire la fraudă fiscală, şi anume un an de închisoare – pe care l-a ispăşit prin muncă în folosul comunităţii într-un azil de bătrâni -, dar şi şase ani de ineligibilitate şi darea afară din Senat.

Tatăl al cinci copii din două căsătorii, el era bunicul mai multor nepoţi.

Internațional

Samsung T5 EVO Portable lansat, un SSD cu o capacitate de 8 TB

Publicat

pe

Compania Samsung a lansat zilele trecute un SSD portabil, cu design compact și robust, cu o capacitate de până la 8 TB. Samsung T5 EVO Portable, potrivit caracteristicilor, ar trebui să fie mai robust decât multe dintre celelalte modele ale companiei. Samsung T5 Evo este disponibil în trei capacități de stocare de până la 8 TB, toate la prețuri relativ atractive.

Samsung T5 EVO Portable este un SSD, ce servește ca o alternativă mai ieftină și mai robustă la modelele precedente de SSD-uri Samsung. Potrivit Notebookcheck, T5 Evo măsoară 95 x 40 x 17 mm și cântărește 102 grame, în principal datorită carcasei metalice. Potrivit Samsung, SSD-ul are corp metalic și o suprafață cauciucată care îi permite să aibă un grad de robustețe. Samsung spune că ar trebui să funcționeze și după ce cade de la doi metri. Există, de asemenea, un inel dreptunghiular de culoare gri titan plasat deasupra, care este perfect pentru persoanele care doresc să-l cupleze la curea, la rucsac sau la bagaj.

În plus, Samsung susține că tehnologia sa Dynamic Thermal Guard va împiedica simultan supraîncălzirea SSD-ului și accelerarea termică chiar și în condiții de încărcare continuă. De asemenea, Samsung a păstrat designul SSD-ului destul de simplu, cu un LED mic poziționat lângă portul USB Type-C și o marcă relativ discretă imprimată pe ambele părți.

Samsung T5 EVO Portable este compatibil cu sistemele Windows, începând cu din Windows 7, macOS, smartphone-uri/tablete, console de jocuri și dispozitivele Android 5.1 sau mai noi. Noul SSD (Solid-State Drive) include, de asemenea, software-ul Samsung Magician, care oferă un set cuprinzător de funcții de gestionare a unității, inclusiv verificarea stării unității în timp real, caracteristica de verificare a autentificării autentice, benchmark de performanță și actualizări de firmware.

Potrivit companiei Samsung, SSD-ul portabil T5 Evo acceptă USB 3.2 Gen1 cu până la 5 Gbps. În acest fel permite rate de transfer de până la 460 MB pe secundă la citire și scriere. Dacă se dorește, datele pot fi stocate și criptate hardware folosind AES cu 256 de biți. Clienții care au nevoie de rate de transfer mai mari pot folosi Samsung Portable SSD T9 Shield, lansat cu doar câteva săptămâni în urmă.

În timp ce portul USB al SSD-ului poate fi modern, vitezele sale de citire și scriere de 460 MB/s sunt mult mai lente decât SSD-urile M.2 PCIe convenționale. Ca rezultat, cea mai mare capacitate T5 EVO ar putea dura aproximativ cinci ore pentru a transfera până la 8 TB de date. T5 EVO este deja disponibil și costă, începând de la 189,99 USD pentru un model de 2 TB. Alternativ, Samsung vinde și modele de 4 TB și 8 TB pentru 349,99 USD, respectiv 649,99 USD.

Foto: Samsung Global Newsroom

Citeste mai mult

Internațional

WhatsApp ia în considerare să introducă publicitate în aplicație în viitor

Publicat

pe

Aplicația de mesagerie WhatsApp este cea mai folosită din lume, indiferent că utilizatorii au telefoane Samsung, Apple, Xiaomi, Motorola, Sony, Oppo sau alte modele. Un lucru foarte apreciat la WhatsApp este lipsa reclamelor în aplicație. Se pare că acest lucru se va schimba în viitorul nu foarte îndepărtat.

Implementarea reclamelor pe platforma sa este ceva la care WhatsApp se gândește de mai mult timp și, tot mai mult în ultima vreme. Potrivt SamLover, încă din 2018, a fost luat în considerare conceptul de includere a reclamelor de către aplicația de mesagerie. Totuși, implementarea a fost amânată din cauza îngrijorărilor legate de confidențialitatea utilizatorilor și a posibilelor răspunsuri la reclamele în aplicație.

Se pare că WhatsApp vrea să includă în cele din urmă reclame pe platforma sa, iar aceste reclame pot apărea în alte zone ale programului, în ciuda acestor întârzieri. Potrivit sursei citate mai sus, CEO-ul WhatsApp, Will Cathcart, a declarat într-un interviu pentru o publicație din Brazilia că, deși compania nu intenționează să introducă reclame în chat-ul dvs. principal, le poate afișa în altă parte, cum ar fi canalele WhatsApp recent introduse.

Deși WhatsApp a luat în considerare adăugarea de publicitate cu câțiva ani înainte, compania nu a implementat niciodată această caracteristică. Cathcart a menționat-o ca o posibilitate, dar nimic nu s-a materializat până acum. Recent un reprezentant Meta (Facebook), compania care deține WhatsApp, a declarat că nu testează în prezent reclame de stare în nicio țară. Cu toate acestea, pe de altă parte, nu au fost făcute comentarii pentru evoluțiile viitoare.

De asemenea, este important de menționat că Meta nu a dezvăluit încă niciun plan sau dată precisă pentru introducerea reclamelor WhatsApp. În prezent, Meta încă mai câștigă bani din reclamele pe Facebook și din afacerile WhatsApp.

WhatsApp a perceput inițial utilizatorilor o taxă anuală de abonament de 1 dolar. Abia din 2016 WhatsApp a încetat să mai perceapă taxa, aplicația fiind gratuită. WhatsApp, deținută de Mark Zuckerberg, este evaluată în prezent (2023) la aproximativ 98,57 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, este inevitabil ca publicitatea să apară în viitor pe WhatsApp, chiar dacă, din fericire, ar trebui să apară doar în zonele de suport ale aplicației. Cu peste 2 miliarde de utilizatori în întreaga lume, dintre care peste 500 de milioane doar în India, Meta a dezmințit o poveste similară în septembrie care sugera că afacerea plănuia să insereze reclame. Dar informațiile că Meta are în vedere reclame pe WhatsApp sunt tot mai multe, în timp ce rețeaua socială „căută o creștere a veniturilor”.

Foto: Google.com

Citeste mai mult

Internațional

Apple a lansat noi laptopuri MacBook Pro și un iMac cu procesoare M3

Publicat

pe

Zilele trecute Apple a organizat un eveniment „Scary Fast” la care a anunțat noi procesoare, laptopuri și monitoare. Noile cipuri Apple M3 se concentrează pe performanța GPU-ului și eficiența energetică, făcându-le atractive pentru creatorii și jucătorii profesioniști. Aceste noi cipuri sunt și la bordul laptopurilor MacBook Pro și a monitorului Apple iMac de 24 inch, lansate cu această ocazie.

MacBook Pro cu M3 oferă un șasiu modern, luminozitate îmbunătățită a afișajului și o opțiune complet nouă de culoare Space Black. Noile procesoare Apple M3 introduc Dynamic Caching, urmărirea razelor accelerată de hardware și umbrirea mesh pentru o performanță grafică mai bună, în timp ce CPU și Neural Engine primesc, de asemenea, upgrade-uri semnificative, potrivit XDA-Developers.

Apple a dezvăluite oficial procesoarele M3, M3 Pro și M3 Max, dar lipsește M3 Ultra. Toate noile se concentrează în mare măsură pe performanța GPU-ului și eficiența energetică. Clienții pot pune mâna pe ele prin intermediul noilor laptopuri Apple MacBook Pro și a monitorului Apple iMac, care au fost anunțate la evenimentul „Scary fast”.

Apple MacBook Pro a fost lansat doar două opțiuni de dimensiune: cu diagonala de 14 inch (35,56 centimetri) și 16 inch (40,64 cm). Modelul MacBook Pro de 13 inch cu Touch Bar a fost în sfârșit retras, împreună cu designul său învechit. Așadar, cei care optează pentru cipul de bază M3 vor putea acum să utilizeze șasiul modern, care include o varietate mai largă de porturi, afișaj superior, cameră web mai clară, încărcare MagSafe 3 și alte upgrade-uri interne – în comparație cu varianta clasică.

Cu toate acestea, a doua actualizare din 2023 a laptopului MacBook Pro nu se învârte strict în jurul cipului M3. Noutățile includ, de asemenea, o creștere a luminozității ecranului cu 20%, o creștere de la 500 la 600 de niți. Pe de altă parte, utilizatorii primesc aproape același set de specificații tehnice cum au modele precedente. Interesant, totuși, există o opțiune exclusivă de culoare pentru cei care optează pentru un MacBook Pro cu cip M3 Pro sau M3 Max: Space Black.

Cei interesați de MacBook Pro pot precomanda noile laptopuri pe site-ul Apple, livrarea urmând să înceapă din 7 noiembrie. Modelul de bază Apple MacBoock Pro cu cip M3 costă 1.599 de dolari, în timp ce variantele cu procesoare M3 Pro și M3 Max încep de la 1.999 USD, respectiv 2.999 USD.

Trecând la computerul all-in-one al companiei, Apple iMac cu diagonala de 24 inch (60,96 centimetri) și acesta are un procesor Apple M3. Odată cu upgrade-ul cipului, utilizatorii pot utiliza conectivitate mai rapidă, datorită suportului Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3. În afară de asta, noul monitor Apple iMac este aproape identic cu predecesorul, oferind șapte opțiuni de culoare și două configurații de porturi diferite. Acest monitor va concura pe piață cu Samsung Smart Monitor M8, lansat în acest an, chiar dacă monitorul Samsung are o diagonală mai mare.

În timp ce zvonurile au indicat un USB-C Magic, Apple a mers în continuare portul Lightning deocamdată. Deci, cei care folosesc Magic Keyboard, Magic Mouse sau Magic Trackpad vor trebui să se bazeze în continuare pe conectorul proprietar al companiei pentru a le încărca. Noul monitor poate fi precomandat pe site-ul Apple la un preț începând de la 1.299 USD, cu disponibilitate generală programată pentru 7 noiembrie.

foto: via xda-developers.com

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite