Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Îngrijorător!. Un copil din zece este dependent de internet

Publicat

pe

Aproximativ 12% din minori sunt dependenţi de internet, iar o treime din părinţi sunt îngrijoraţi în legătură cu timpul petrecut de aceştia în mediul online, arată un studiu realizat recent. Specialiştii avertizează că unii copii care folosesc în exces dispozitivele digitale pot dezvolta tulburări emoţionale şi comportamentale manifestate prin anxietate, izolare, agresivitate sau scăderea capacităţii de concentrare şi sfătuiesc părinţii să impună reguli în privinţa timpului petrecut zilnic în mediul virtual.

Potrivit părinţilor implicaţi într-un studiu realizat de Kasperky Lab, 12% din minori petrec foarte mult timp în faţa calculatorului, iar pe lângă temerea că ar putea să acceseze online conţinut nepotrivit sau explicit (36%) şi că există posibilitatea să comunice cu persoane necunoscute (32%), dependenţa celor mici de lumea online devine o îngrijorare majoră a adulţilor.

„Aceste motive i-au determinat pe 33% din părinţi să impună restricţii legate de timpul petrecut în mediul virtual”, arată studiul citat de Mediafax.

Raportul arată însă că limitarea timpului petrecut în mediul online nu îi fereşte neapărat pe copii de pericole, iar pe parcursul unui an, 44% din copii s-au confruntat cu cel puţin o ameninţare online, 12% din ei accesând conţinut nepotrivit sau intrând în contact cu programe malware şi viruşi (10%).

Pe de altă parte, în opinia psihiatrilor, din cauza utilizării excesive a calculatorului, copilăria şi adolescenţa sunt lipsite de multe experienţe considerate a fi esenţiale în evoluţia unui tânăr. Acest fapt determină o mai slabă dezvoltare a abilităţilor de viaţă, iar în unele cazuri chiar inadaptabilitate la cotidian.

Mai mult, anual, mii de părinţi apelează la ajutor de specialitate după ce constată la copiii lor apariţia unor tulburări emoţionale şi de comportament cauzate de folosirea în exces a tehnologiei. Conform medicului Andreea Szalontay de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, copiii şi adolescenţii afectaţi de acest tip de dependenţă prezintă stări de anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv faţă de cei apropiaţi, probleme de adaptare şi socializare, scăderea capacităţii de concentrare sau tulburări alimentare şi ale somnului.

„Nu spun că nu e utilă această comunicare sau acea tehnologie pe care o folosim cu toţii, dar trebuie să o folosim într-un mod inteligent, raţional. Copilul încă nu are raţiunea modului în care să folosească o astfel de tehnologie. Şi aici intervine părintele. Dacă este depăşit de situaţie, poate interveni şi specialistul. Asta înseamnă că noi vrem să oferim consiliere şi suport atât părintelui, familiei dar mai ales copilului, pentru a-şi retrăi realul, concretul şi copilăria într-un mod frumos”, a spus dr. Andreea Szalontay, potrivit Agerpres.

Dependenţa de internet a copiilor şi tinerilor este o problemă la nivel mondial. Un studiu realizat în Statele Unite a arătat că adolescenţii rămân conectaţi la dispozitive digitale – şi deci „deconectaţi” de la viaţa reală – mult prea mult timp în fiecare zi, depăşind numărul orelor pe care experţii le consideră „sănătoase” pentru o dezvoltare normală.

Potrivit unor statistici considerate „alarmante” de Asociaţa Pediatrilor Americani, copiii cu vârste medii cuprinse între 8 şi 10 ani petrec aproape 8 ore pe zi folosind o varietate de surse media, iar copiii mai mari şi adolescenţii, peste 11 ore pe zi, în timp ce televiziunea, cel mai popular „babysitter” timp de multe decenii, a fost înlocuită cu tabletele, computerele şi telefoanele mobile, ca metode de a-i calma, distrage sau distra pe copii.

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Cum se face trecerea graniței

Publicat

pe

Pasionații de ciclism sunt invitați să petreacă un nou weekend pe cea mai lungă pistă de biciclete din România, care leagă Timișoara de Zrenjanin.

Trecerea frontierei va fi posibilă în zilele de 28 și 29 iunie, între orele 8:00 și 20:00.

Traversarea graniței se face pe baza cărții de identitate.

Următorul weekend în care va fi permisă trecerea frontierei este 5–6 iulie, la solicitarea autorităților sârbe, cu ocazia evenimentului „Pile Fest 2025”, desfășurat la Žitište.

Acest proiect este derulat în parteneriat de Consiliul Județean Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat și Primăria Zrenjanin, promovând mobilitatea verde și colaborarea între comunitățile de pe cele două maluri ale frontierei.

Cei care aleg să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi informații despre cazare, restaurante și obiective turistice pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

De la Timișoara la Zrenjanin, cu bicileta sau cu ambarcațiuni

Publicat

pe

În perioada 23-25 mai frontiera româno-sârbă va fi din nou deschisă pentru bicicliști și ambarcațiuni.

Consiliul Județean Timiș îi așteaptă pe toți iubitorii de natură și mișcare să profite de vremea frumoasă și să pornească într-o escapadă de weekend spre Serbia, pe două roți sau pe apă, din Timișoara spre Zrenjanin!

Trecerea frontierei se face cu cartea de identitate, de vineri până duminică, între orele 08:00 și 20:00.

Pentru cei care vor să exploreze mai mult, găsiți idei de cazare și locuri de luat masa pe: www.visitzrenjanin.com.

cordul pentru traversarea granței către Serbia, la fiecare sfârșit de lună, a fost prelungit până în august.

În acest proiect, CJ Timiș este partener alături de Administrația Bazinală de Apă Banat și de Primăria Zrenjanin.

Citeste mai mult

Internațional

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene“

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit, joi, la Timișoara, Premiul „Timișoara pentru Valori Europene“, cea mai înaltă distincție a Municipiului Timișoara, care onorează personalități care susțin valorile europene.

Președinta PE, Roberta Metsola: “Sunt puține orașe care reprezintă spiritul european așa cum o face Timișoara, un oraș al pionieratului, al curajului, al speranței. Orașul care a început Revoluția din 1989. Un oraș care știe prețul libertății și puterea noilor începuturi.

De aceea sunt profund onorată că orașul Timișoara a premiat Parlamentul European prin această recunoaștere a valorilor europene.

Vreau să mulțumesc locuitorilor Timișoarei, și în special primarului Dominic Fritz. Mulțumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune și atașament față de Europa. Mulțumesc pentru Europa de aici”.

Primarul Dominic Fritz: „Ce moment mai bun pentru a celebra valorile europene decât astăzi, la doar câteva zile după ce cetățenii români au făcut o alegere clară și răsunătoare pentru parcursul nostru european. La alegerile de duminica trecută, mesajul nostru a fost fără echivoc: de la cetățenii orașului nostru la vocile din diaspora, Europa nu este doar o alegere politică sau economică. Este identitatea noastră. Este datoria noastră.

Roberta Metsola a fost mult timp un prieten al democrației românești. A fost alături de noi în timpul protestelor din 2017-2019, când românii au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept. Ea a vorbit când alții au tăcut. Într-un moment în care speranța părea fragilă, ea ne-a reamintit că Europa se uită la noi.

Și într-unul dintre cele mai frustrante și nedrepte momente pentru țara noastră, ea a spus clar și public: «Spațiul Schengen nu este complet fără România». Un adevăr simplu, rostit cu curaj”.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite