Măsurătorile privind radiațiile SAR (Specific Absorption Rate) efectuate într-un test independent arată că iPhone 11 Pro și iPhone 7 emit un nivel de radiații care depășește considerabil limitele de 1,6 W / Kg în vigoare în SUA, sau chiar cei 2 W / Kg în vigoare în Uniunea Europeană. Aceste rezultate pun din nou îndoială modul în care sunt efectuate testele oficiale privind radiațiile emise de telefoane.
În urmă cu un an, Chicago Tribune a încredințat firmei RF Exposure Labs, un laborator de testare din California, măsurarea nivelului de radiații la mai multe modele populare de smartphone-uri: iPhone 7, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, Galaxy S8, Galaxy S9, Moto e5 / Play, Moto G6 Play și BLU Vivo 5 Mini. Conform PhonAndroid, rezultatele au avut ca efect o mică bombă: majoritatea modelelor testate au depășit limitele autorizate.
Unele precum iPhone 7, iPhone 8, Galaxy S8, Galaxy S9, precum și Moto e5 Play au depășit cu mai mult de două ori standardele autorizate în SUA (1,6 W / kg) și în Europa (limita este de 2 W / kg). Surpriza vine de la telefoanele Samsung recunoscute pentru nivelul mic al radiațiilor emise. Chicago Tribune a dorit să arate că modul în care testele sunt efectuate de FCC-ul american nu mai este conform cu realitatea utilizării smartphone-urilor. De exemplu, măsurătorile sunt efectuate de cele mai multe ori la mai mult de 5 mm de „corp”, simulate printr-un lichid omogen (țesuturile corpului uman sunt de alt fel).
Chiar dacă aceste telefoane sunt de cele mai multe ori ținute la o distanță mai mică de corp, unele teste iau în considerare purtarea smartphone-ului într-o husă la centură, o practică dispărută odată cu sfârșitul telefoanelor simple GSM. Deodată, Chicago Tribune a cerut RF Exposure Labs să efectueze aceste teste la 2 mm de corp, pentru a simula mai bine transportul smartphone-ului în buzunar. În plus, testele au fost efectuate pe smartphone-uri achiziționate independent de pe piață și, prin urmare, nu au fost furnizate de mărci, așa cum se întâmplă adesea în etapa de certificare.
IPhone 11 Pro depășește aproape de două ori limita SAR autorizată în UE la acest test. Apple a răspuns apoi că măsurătorile nu au fost efectuate corect. Apoi compania Penumbra Brands a decis să repete testul în februarie 2020, pentru a vedea dacă ceea ce a fost adevărat ieri este adevărat și astăzi. De data aceasta, selecția a fost limitată la un iPhone 11 Pro și un iPhone 7. Potrivit Penumbra Brands, care se bazează din nou pe testele RF Exposure Labs, iPhone 11 Pro a înregistrat un SAR de 3,8 W / kg la 2 mm de corp. Rețineți că Penumbra Brands vinde huse de protecție care ar trebui să protejeze de radiații și scopul testului a fost, printre altele, să arate eficiența huselor sale.
În plus, de la articolul din Chicago Tribune, comisia americană FCC și-a reînnoit testele și a concluzionat că niciunul dintre modelele citate nu a depășit limitele autorizate. Potrivit lui Joel Moskowittz, cercetător la UC Berkeley, citat de IEEE Spectrum, nu pot exista decât două explicații: fie există o problemă cu metodele folosite de RF Exposure Labs – care este totuși omologat pentru a efectua aceste teste – sau problema vine de la telefoanele furnizate de companiile producătoare pentru teste comisiei Federal Communications Commission (FCC).