La începutul acestui an guvernul britanic a permis companiei Huawei să lucreze la rețelele 5G din Marea Britanie. Huawei a primit acceptul pentru a lucra la o capacitate limitată și în zone considerate mai puțin importante. Huawei a avut permanent probleme în ultimul an, a fost acuzată de spionaj în favoarea guvernului din China iar Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni companiei chineze. Recent administrația de la Washington a prelungit sancțiunile cu încă un an.
Dar acum, conform informațiilor de la GizmoChina, guvernul din Marea Britanie lucrează la eliminarea treptată a echipamentelor gigantului tehnologic chinez până în 2023. Anglia este cel mai important aliat al Statelor Unite și se pare că se va alinia noilor sancțiuni impuse de guvernul Trump. În acest sens, membrii conservatori din guvernul de la Londra, au presat primul ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, pentru a lua măsuri contra Huawei.
Conform mai multor informații, premierul Boris Johnson a fost forțat să elaboreze un plan care să înlăture echipamentele de telecomunicații realizate de Huawei în UK. Anterior, Huawei avea voie să dețină doar o cotă de piață de 35%, ceea ce era oarecum similar cu restricțiile impuse de guvernul din Australia. Acest lucru vine în mijlocul altor acuzații precum riscul de spionaj și securitatea datelor naționale lansate de către guvernul american.
În Statele Unite, rivalul Huawei pe piața de telefonie mobilă și rețele 5G (poate nici nu ar mai trebuie să-l numim rival), este vorba de compania Samsung, a fost contactată de administrația americană pentru a deschide mai multe fabrici de cipuri în SUA.
Guvernul american a cerut inițial Regatului Unit să interzică Huawei, dar premierul Boris Johnson a considerat necesară implicarea companiei Huawei în acel moment, chiar într-un mod limitat. Diverse țări de pe glob, în special aliații SUA, dar nu numai, au dezbateri similare cu privire la implicarea Huawei în implementarea rețelelor 5G pe teritoriul lor. În timp ce marea majoritate percep acest lucru ca o amenințare la adresa securității lor naționale, există și țări care adoptă echipamente 5G furnizate de compania chineză.
Cu toate acestea, planurile guvernului britanic pentru viitorul apropiat ar putea fi un semn al rezistenței crescute cu care se confruntă Huawei în Europa. Sir Iain Duncan Smith, un lider conservator, a declarat că: „Aceasta este o veste foarte bună și sper și cred că va fi începutul unei revizuiri complete și minuțioase a dependenței noastre periculoase de China”.
În acest moment, disputele comerciale dintre SUA și China s-au extins, fiind adoptate sancțiuni suplimentare pentru a limita în continuare operațiunile Huawei în SUA.