Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Temperaturile mari pe timpul zilei și nopții, periculoase pentru sănătate

Publicat

pe

Temperaturile diurne extrem de mari, însoţite de temperaturile nocturne ridicate pe timpul verii, reprezintă o combinaţie periculoasă pentru sănătatea umană, a avertizat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de Xinhua.

Vara anului 2017 a fost deja marcată de valuri de căldură, iar recorduri de temperaturi diurne au fost înregistrate în mai multe zone din emisfera nordică. De exemplu, oraşul iranian Ahwaz a raportat o temperatură de 53,7 grade Celsius pe 29 iunie.

Valul de căldură care a afectat Peninsula Iberică la jumătatea lunii iunie s-a deplasat apoi spre sud-estul Europei şi spre regiunea Balcanilor, generând temperaturi de peste 40 de grade Celsius săptămâna trecută, însoţite adeseori de furtuni de vară violente, cu efecte devastatoare.

Începând din jurul datei de 18 iunie şi continuând timp de o săptămână, temperaturile ridicate au afectat şi vestul Statelor Unite, din Arizona şi până în regiunile din nord-vestul coastei pacifice. 20 iunie a fost o zi deosebit de fierbinte, întrucât în Las Vegas, Nevada, valoare din termometre a urcat până la 47,2 grade Celsius, iar în Needles, un oraş din California, temperatura a fost de 51,7 grade Celsius. Ambele localităţi şi-au egalat în acea zi recordurile absolute de temperatură.

În oraşul Phoenix din Arizona, meteorologii au raportat 48,3 grade Celsius, o temperatură ce a provocat anularea multor zboruri de pe aeroportul internaţional din localitate. Cu cât aerul devine mai fierbinte, cu atât el este mai puţin dens, ceea ce înseamnă o portanţă mai mică pentru avioane în momentul decolării. Între 17 şi 27 iunie, pe Aeroportul Internaţional Phoenix s-au înregistrat 11 zile consecutive cu temperaturi de cel puţin 43 de grade Celsius.

OMM a avertizat că temperaturile diurne extrem de mari, asociate cu temperaturile nocturne ridicate, reprezintă o combinaţie periculoasă pentru sănătatea umană, întrucât corpul uman încearcă pe timpul nopţii să se recupereze după efectele negative generate de căldura diurnă. Temperaturile ridicate generează şi un stres major în agricultură, asupra apelor, furnizorilor de energie şi transporturilor.

Modificările climatice provocate de activităţile umane reprezintă un factor principal pentru apariţia temperaturilor înalte şi a valurilor de căldură, afirmă OMM, care avertizează că fenomenul de încălzire va continua să se manifeste. Specialiştii se aşteaptă ca valurile de căldură din vara acestui an să fie şi mai fierbinţi şi mai îndelungate în comparaţie cu cel înregistrat în iunie.

OMM lansează în această perioadă o nouă iniţiativă, în colaborare cu parteneri externi, pentru a afla cu exactitate modul în care modificările climatice vor face verile din anumite oraşe ale lumii să devină şi mai fierbinţi decât sunt deja în prezent.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite