Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Intră în circulație Trenurile Soarelui. Trasee spre Marea Neagră și Delta Dunării

Publicat

pe

CFR Călători începe vineri, 29 iunie, programul estival de circulaţie ‘Trenurile Soarelui’, în cadrul căruia peste 40 de trenuri vor asigura legături din toată ţara către staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării, până la data de 9 septembrie, se arată într-un comunicat de presă.

„Pentru ca toate regiunile ţării să poată fi conectate cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate în perioada verii, 16 trenuri directe (cu ramurile aferente) vor avea ca destinaţie Constanţa/Mangalia, în timp ce 17 de trenuri vor pleca zilnic din gările Capitalei spre Constanta, din care 7 ajung la Mangalia. De asemenea, există legături frecvente cu trenuri care circulă între Constanţa şi staţiuni”, se menţionează în comunicat.

Trenurile InterRegio sunt dotate cu instalaţii de climatizare, iar trenurile de lung parcurs au în compunere vagoane de dormit şi cuşetă.

Reprezentanţii CFR spun că biletele de tren sunt accesibile tuturor prin gama variata de oferte comerciale. Pentru serviciile cuprinse în programul special estival sunt valabile toate facilităţile de călătorie acordate prin legi sau hotărâri de guvern în vigoare.

„O călătorie Bucureşti – Constanţa, fără nicio ofertă comercială, este 59,6 lei la tren IR, clasa a II-a. Dacă se achiziţionează un bilet dus-întors călătorul beneficiază deja de 10% reducere, iar dacă biletul este achiziţionat online se mai adaugă o reducere de 5%. De asemenea, pentru cumpărarea biletelor cu cel puţin 21 de zile în avans reducerea este de 25% din tariful de transport. Cu oferta Minigrup 2-5 reducerile acordate sunt de până la 30% dacă achiziţionarea se face online”, potrivit comunicatului.

Trenurile Litoral, care circulă cu viteză sporită fără opriri intermediare între Bucureşti Nord – Constanţa şi retur, ajung la destinaţie în aproximativ două ore. Durata călătoriei cu celelalte trenuri InterRegio, pe ruta Bucureşti – Constanţa, este în medie de circa 2 ore şi 20 minute.

Pentru a facilita accesul turiştilor la Delta Dunării, va circula zilnic un tren direct InterRegio pe ruta Bucureşti Nord – Tulcea Oraş şi retur (IR 1689, cu plecare din Bucureşti Nord la 06:10 si IR 1688, cu plecare din Tulcea Oraş la ora 13:10). De asemenea, în fiecare zi, 4 trenuri (2 dus/2 întors) vor continua să circule între Medgidia şi Tulcea.

Reprezentanţii CFR Călători susţin că persoanele cu dizabilităţi motorii au posibilitatea de a se deplasa mai uşor cu trenul spre şi dinspre litoral, beneficiind din partea CFR Călători de servicii gratuite de asistenţă (rezervarea locurilor speciale, însoţire în incinta staţiei, asistenţă la urcare/ coborâre şi asistenţă la bordul trenului). Pasagerii trebuie să completeze, cu minimum 48 ore înainte de plecare, un formular care este disponibil online şi la casele de bilete, pentru trenuri care au plecări/ sosiri din gări.

Odată cu intrarea în vigoare a programului de transport estival, unele trenuri Regio şi Interregio vor avea programul de circulaţie adaptat la noul program de mers al trenurilor estivale, iar modificările vor fi anunţate la nivel local în gări.

CFR Călători recomandă tuturor călătorilor să îşi procure biletele de tren din timp pentru evitarea aglomeraţiei de la casele de bilete, în special pentru trenurile de lung parcurs, care au în compunere vagoane de dormit şi cuşetă.

Din țară

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”. Dotări pentru unitățile educaționale din comuna Peciu Nou

Publicat

pe

privind începerea proiectului cu titlul „DOTAREA CU MOBILIER,ECHIPAMENTE DIDACTICE SI TIC A UNITĂȚILOR EDUCAȚIONALE DIN U.A.T. COMUNA PECIU NOU”, cod F-PNRR-Dotari-2023-0760,

Finanțat prin PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ – Pilonul VI. Politici pentru noua generație – Componenta C15: Educație

Numele beneficiarului: COMUNA PECIU NOU

Obiectivele proiectului

„DOTAREA CU MOBILIER,ECHIPAMENTE DIDACTICE SI TIC A UNITĂȚILOR EDUCAȚIONALE DIN U.A.T. COMUNA PECIU NOU” va contribui la atingerea obiectivelor priorității de investiție PNRR prin dotarea:

Liceului Teoretic PECIU NOU cu echipamente TIC a 1 laborator de informatica (nou creat la nivel gimnazial), a 33 Sali de clasa (7 grădinița, 18 scoală 0-VIII si 8 liceu) si a 1 laborator de științe (chimie) (nou creat la nivel gimnazial) si dotarea cu mobilier si materiale didactice a 1 laborator de informatica (nou creat la nivel gimnazial), a 33 Sali de clasa (7 grădinița, 18 scoală 0-VIII si 8 liceu), a 1 laborator de științe (chimie) (nou creat la nivel gimnazial), a 1  cabinet școlar (nou creat la nivel gimnazial), a 1 cabinet psihopedagogic (nou creat la nivel gimnazial) si a 1 sala de sport (nou creata la nivel gimnazial).

Valoarea totala a proiectului este 2.083.257,45 lei, din care finanțarea nerambursabila este 2.083.257,45 lei

Data începerii proiectului este 04.08.2023

Data finalizării proiectului este 30.09.2025

Codul proiectului F-PNRR-Dotari-2023-0760

Contact: DRAGAN GABRIEL RAZVAN – Primar, tel/fax +40256414500 / +40256414826, e-mail: contact@primariapeciunou.ro

Citeste mai mult

Administrație

Consiliul Județean Timiș dă undă verde pentru construcția noului Pod al Turcului în Parța

Publicat

pe

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Timiș, a fost aprobată documentația tehnico-economică aferentă investiției publice privind execuția unui nou pod pe DJ 593B, în dreptul localității Parța, la kilometrul 5+000. Proiectul vizează înlocuirea actualului „Pod al Turcului”, o construcție istorică realizată din zidărie de piatră în anul 1955, care se află într-o stare avansată de degradare.

Podul existent, construit pe piloni de lemn, a fost grav afectat de trecerea timpului și de condițiile climatice extreme, fiind considerat în prezent impropriu pentru circulația rutieră. De altfel, traficul pe pod a fost suspendat încă din luna octombrie 2022, din motive de siguranță, măsura fiind una necesară pentru prevenirea oricăror incidente. În trecut, podul a fost închis temporar doar în situații excepționale, precum creșterea nivelului râului Timiș, care ajungea să acopere în totalitate structura.

Studiul de fezabilitate pentru noul pod a fost elaborat de societatea S.C. IRICONSTRUCT S.R.L., iar investiția se ridică la valoarea de 31,2 milioane de lei – echivalentul a peste 6 milioane de euro. Noua construcție va înlocui definitiv vechiul pod și va asigura reluarea în condiții optime a circulației pe DJ 593B, arteră importantă pentru locuitorii din zona Parța și pentru traficul regional.

Durata estimată pentru realizarea lucrărilor este de șase luni de la momentul demarării execuției, ceea ce înseamnă că, în cel mai optimist scenariu, locuitorii ar putea beneficia de noul pod înainte de finalul acestui an.

„Este un proiect vital pentru comunitatea noastră. Închiderea Podului Turcului a creat un disconfort major pentru locuitori și a afectat mobilitatea în zonă. Ne bucurăm că, în sfârșit, acest obiectiv intră în linie dreaptă”, a declarat primarul comunei Parța, Daniel Drăgan.

Prin această investiție, Consiliul Județean Timiș își reafirmă angajamentul față de modernizarea infrastructurii rutiere și față de siguranța cetățenilor. Noul pod de la Parța promite nu doar o circulație fluidizată, ci și un standard crescut de durabilitate și securitate pentru următoarele decenii.

Citeste mai mult

Locale

Grădiniță nouă – un proiect european de succes la Peciu Nou

Publicat

pe

Într-o perioadă în care educația timpurie devine tot mai importantă, comuna Peciu Nou din județul Timiș oferă un exemplu de dezvoltare durabilă și investiție inteligentă în viitorul copiilor.

O nouă grădiniță, realizată la cele mai înalte standarde europene, a fost finalizată în această localitate prin accesarea fondurilor europene – un proiect de suflet dus la bun sfârșit de către Primăria Peciu Nou.

Noua unitate de învățământ preșcolar nu este doar o clădire modernă, ci o expresie clară a seriozității cu care echipa Primăriei Peciu Nou tratează educația și dezvoltarea comunității. De la inițierea proiectului și până la finalizarea lucrărilor, primarul Gabriel DRĂGAN s-a implicat activ, asigurând o coordonare eficientă între toate părțile implicate: echipa de implementare din primărie, consultantul de proiect, executantul lucrărilor și, nu în ultimul rând, dirigintele de șantier titular – inginerul Daniel RUSU, alături de partenerii săi.

Dotări la standarde europene pentru un viitor mai bun

După finalizarea tuturor procedurilor de recepție și autorizare, grădinița își va deschide porțile în decursul acestui an pentru copiii din Peciu Nou. Noua instituție este dotată cu toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unui act educațional de calitate: sisteme moderne de supraveghere video, instalații anti-incendiu de ultimă generație, încălzire în pardoseală, săli de clasă spațioase și luminoase, grupuri sanitare moderne și un spațiu de joacă generos.

„Este o unitate de învățământ la cele mai înalte standarde, începând de la supraveghere video, anti-incendiu, până la încălzire în pardoseală şi toate facilitățile necesare”, a declarat primarul Gabriel DRĂGAN, subliniind grija față de condițiile oferite micilor locuitori ai comunei.

Un viitor construit cu viziune și muncă

Succesul acestui proiect reflectă nu doar o bună capacitate de atragere și gestionare a fondurilor europene, ci și o mentalitate modernă în administrația locală – o abordare care pune accent pe sustenabilitate, calitate și binele comunității.

Această grădiniță nu este doar o clădire, ci o investiție în viitorul comunei Peciu Nou. Un exemplu elocvent că, prin seriozitate și muncă susținută, se pot realiza lucruri deosebite chiar și în mediul rural din România.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite