Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului nostru în anul 1999, prin hotărâre de consiliu local.
Astfel se marchează ca zi a oraşului momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.
În 3 August 1919, în Timişoara se instaura administraţia românească. În toamna anului 1918, după înfrângerea trupelor austro-ungare, Banatul a fost ocupat de trupele Antantei. În 14 noiembrie 1918, în Timişoara au intrat unităţi militare sârbe, iar la începutul lunii decembrie 1918 ele au fost urmate de cele franceze. În anul următor, la Conferinţa de Pace de la Paris, a început o dezbatere asupra apartenenţei Banatului. Conferinţa hotărăşte dezmembrarea teritorial-administrativă a Banatului istoric: două treimi din teritoriu revine României şi o treime Regatului Sârbo-Croato-Sloven. Zona revenită României cuprindea şi oraşul Timişoara. În acest context, în 28 iulie 1919 a început procesul de instaurare a administraţiei româneşti. El s-a finalizat în 3 august prin intrarea în oraş a primelor unităţi ale armatei operative române.
Iată ce declara Iosif Velceanu, cunoscut om de cultură, martor ocular al evenimentelor, referitor la ziua de 3 August 1919:
Şi iată că la 3 august 1919 sosi deci ziua mult aşteptată şi dorită! Peste noapte metropola îmbrăcase haine de sărbătoare. Ca o vrajă a unei nopţi de vară, înfloriră pretutindeni steagurile tricolore. Dimineaţa, Metropola se deşteptă transformată într-o podoaba neobişnuită de drapele româneşti, care fluturau vesel pe case şi palate, pe turlele bisericilor şi frontispiciile tramvaielor. Vitrinele prăvăliilor şi geamurile cafenelelor erau toate împodobite cu portretele regelui Ferdinand I şi Reginei Maria, iar între ele era împodobit cu panglici tricolore portretul moştenitorului de tron, Carol. Lumea orăşeană asalta balcoanele şi ferestrele palatelor, iar mulţimea ocupase străzile, publicul românesc din Timişoara şi din jur se aglomerase spre centru, grăbind să-şi asigure loc în Piaţa Unirii, unde autorităţile aşteptau sosirea armatei române. Armata regală română, armata glorioasă, în ochii plini de admiraţie ai lumii, venită ca să ieie în stăpânire moştenirea. Azi a intrat cu glorie în cetatea Timişorii.
Iată cum descrie dr. Nicolae Ilieşiu, în cartea sa „Timişoara Monografie Istorică” ce s-a întâmplat în acele zile în Timişoara:
Sâmbătă în 2 Aug. 1919, ora 8 dimineaţa, intră în Timişoara 400 jandarmi români, iar la ora 5 p.m. 500 jandarmi, venind dinspre Lugoj. În Lugoj trupele române intraseră în ziua de 22 Iulie 1919.
Duminică în 3 August 1919 trupele române, sub comanda colonelului Economu, intră în Timişoara, în uralele nesfârşite ale populaţiei entuziasmate. Intrarea se face la ora 8,30 pe strada Recaşului. La vama oraşului, trupele sunt întâmpinate de o mulţime imensă, îmbrăcată în haine de sărbătoare, în frunte cu prefectul Dr. Aurel Cosma, care emoţionat de măreţia evenimentului istoric, binecuvântează pe cei care vin pentru a restabili o dreptate istorică.
Mulţimea însoţind pe crainicii unei ere nouă, ajunge în Piaţa Unirii, unde protopopul ortodox român Ion Oprea salută pe eliberatori şi-i asigură de neţărmurită dragoste frăţească. Banatul e pe vecie unit cu România. În numele oraşului vorbeşte primarul I. Geml, în numele Judeţului subprefectul, în numele Sârbilor protopopul Novacovici, în numele Şvabilor colonelul Moller, iar în a Ungurilor avocatul Marton. Pentru a pecetlui măreţia actului unirii Banatului, încă în această zi istorică, sosesc în Timişoara, venind dinspre Arad, I. Brătianu prim-ministru şi Ştefan Cicio Pop ministru în Consiliu Dirigent.