Ne găsiți și pe:

Locale

Acțiune de împădurire în zona riverană a Begăi, la Uivar. Cum puteți să ajutați

Publicat

pe

Asociația „Verde de Banat“ anunță că în perioada septembrie – noiembrie 2021, derulează o amplă acțiune de plantare de copaci, în zona riverană a râului Bega, la Uivar, în apropierea pistei de biciclete fără umbră.

Reprezentanții asociației, împreună cu voluntarii, își propun să aducă pe biciclete în 6 zile de weekend câte 100 de voluntari care să planteze 2500 de puieți pe zi în gropi gata pregătite pe terenul primăriilor din zonă.

Asociația „Pedallez“ a anunțat că se alătură acestui proiect, implicând comunitatea de bicicliști din Timișoara.

„Refacerea perdelei forestiere din proximitatea Timișoarei ar reduce gradul pe poluare din oraș și din zona peri-urbană, oprind valul de praf, prevenind deșertificarea, protejând biodiversitatea locală prin crearea de areale noi. Noile zone împădurite cu specii autohtone (stejar, cer, frasin) vor transforma zone cu valoare economică redusă în resurse forestiere auto-regenerante“, anunță reprezentanții asociației.

Aceștia mai doresc să înceapă un proces de responsabilizare a societății față de mediul înconjurător, iar acest proiect își propune să creeze experiențe de voluntariat la care familiile să poată participa ușor, astfel fiecare voluntar să-și asume mai ușor rolul pe care îl are în mediul înconjurător.

Rezultatele proiectului

3 hectare aflate la maxim un km de pista de biciclete de pe râul Bega

15000 de arbori plantați

6 experiențe, fiecare cu 100 de voluntari din Timiș (printre care și copii) îndemnați să vină pe pista de biciclete

Înmugurirea entuziasmului voluntarilor din Timişoara

voluntari din zonă se vor simți mai responsabili de zona în care trăiesc
experiențele de peste 5 ani: bicicliști vor putea face vara repaosuri la umbra copacilor plantați de ei

experiențele de peste 20 de ani: copii care vor participa la plantare vor putea revizita pădurea venind tot pe pista de biciclete cu copii lor
Capacitate sporită de acțiuni de împădurire (utilaje, sponsori, voluntari) a asociației Vedre de Banat

O dezvoltare a comunității de oameni interesați de Bega, de pedalat, de fapt de mediul înconjurător

Obiectivul de strangere de fonduri

1 10000 de puieti frasin si cer: 10000

2 5000 de puieti stejar: 7000

3 Vesela si tacamuri ecologica: 800

4 Materiale sanitare: 800

5 Saci, manusi: 150

6 Neprevazute: 1200

7 Cost operare și administrare Timotion 3990

Total: 20040 lei

Detalii AICI

Locale

Traseul Revoluției din 1989 la Timișoara. Se vor reamenaja punctele „fierbinți“ din centrul orașului

Publicat

pe

A fost semnat, în urma finalizării licitației, contractul de proiectare pentru întocmirea documentației obiectivului de investiție „Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției-decembrie 1989”.

Documentația va cuprinde și elaborarea conceptului curatorial și memorial pentru definirea traseului Revoluției din 1989 în Timișoara.

Revoluția din 1989 este unul dintre evenimentele marcante ale istoriei Timișoarei, iar proiectul  vizează transformarea spațiului public într-un mediu care să evoce momentele respective și să păstreze vie memoria acelor zile.

Infrastructura spațiului public din zonele marcante ale Revoluției are nevoie de modernizare și de un mod de a marca evenimentele Revoluției, ca parte a experienței de zi cu zi a orașului, respectiv a Capitalei Culturale 2023. În acest context, proiectul are ca scop regândirea modului în care sunt reflectate evenimenele în spațiul public, iar acest traseu va fi valorificat prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor „fierbinţi” ale acelor zile: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, zona Consiliul Județean Timiș, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor.

Obiective generale: comemorarea durabilă a evenimentelor; interpretarea în context contemporan și prin experiența directă, construirea unui context urban care să dea prilejul de a reflecta și păstra această experiență din decembrie 1989 a Timișoarei.

Obiective specifice:

  • Crearea unui traseu coerent vizual, mediatic, tematic și conceptual care leagă punctele marcante ale Revoluției din decembrie 1989;
  • Realizarea unor puncte marcante în spațiul public prin materialitate și tehnologie care să reflecte memoria Revoluției din decembrie 1989 din Timișoara;
  • Îmbunătățirea calității punctuale a spațiului public (Piața Maria/Reședința Pastorului Lázslo Tokés, Consiliul Județean/fost sediu PCR);
  • Integrarea unei infrastructuri de tip Internet of Things și media (Augmented Reality, Virtual Reality, New Media Art) care să permită o experiență senzorială și emoțională a locului.

Proiectul are în vedere intervenții punctuale pe domeniul public, care împreună formează Memorialul (Traseul) Revoluției din decembrie 1989. De asemenea, vor fi promovate soluţii de amenajare arhitecturală şi peisageră integrate.

Proiectul prevede și modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toate categoriile de utilizatori pietonali, prin iluminat public diferențiat, marcaj și alte elemente. Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect.

Traseul Revoluției are o valoare estimată la aproape 4,3 milioane de euro. Valoarea serviciilor de proiectare (faza DALI) în vederea realizării obiectivului de investiții este de 665.575 lei (fără TVA), iar durata este de 21 de luni. Executant:Q-GROUP PROIECT SRL.

Citeste mai mult

Locale

A consumat 3 droguri și s-a urcat la volan. L-au prins polițiștii!

Publicat

pe

Un tânăr de 19 ani din Timișoara este cercetat penal de polițiști după ce a fost prins la volan sub influența a nu mai puțin de 3 droguri.

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Timișoara, au oprit, zilele trecute, pentru control pe strada Aleea Pădurea Verde din municipiul Timișoara, un autoturism condus de un tânăr, în vârstă de 19 ani.

În urma testării cu aparatul Drugtest au rezultat valori pozitive la canabis, amfetamină și metamfetamină.

De asemenea, în urma efectuării controlului autoturismului, polițiștii au descoperit și ridicat în vederea continuării cercetărilor, 4 pachețele care conțineau un praf de culoare albastru/roșu, o pastilă de culoare galbenă, o pungă cu mai multe pastile de culoare mov și o pungă de aproximativ 100 de grame cu muguri de vegetație de culoare verde/oliv.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive“ și „deținere de droguri în vederea consumului propriu“.

Citeste mai mult

Locale

Percheziții pentru tăiere ilegală de arbori, furt de arbori și tăinuire, în județul Timiș

Publicat

pe

Polițiștii Sectiei 5 Poliție Rurală Belinț, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făget și cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Lugoj, Serviciului Ordine Publică Timiș și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Timiș, au pus în executare, luni, 41 de mandate de percheziție domiciliară la 41 de locații, aflate în competența Poliției Municipiului Lugoj, Orașului Făget, Secției 5 Poliție Rurală Belinț, Secției 7 Poliție Rurală Lugoj și Secției 10 Poliție Rurală Făget.

Activitățile se desfășoară într-un dosar penal instrumentat de către polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț, în care se efectuează cercetări sub aspectul savârșirii infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori“ în formă continuată, „furt de arbori“ în formă continuată și „tăinuire“.

Polițiștii vizează 45 de persoane bănuite de comiterea infracțiunilor.

Activitățile se desfășoară cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, reprezentanților Direcției Silvice și Gărzii Forestiere.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite