Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Activități și evenimente culturale în județul Timiș prin proiectul DiverCity

Publicat

pe

Asociația Sfera Timișoarei anunță lansarea proiectului DiverCity, implementat în perioada septembrie – noiembrie 2024 în județul Timiș.

Proiectul își propune să promoveze multiculturalitatea, toleranța și conviețuirea în armonie prin crearea de conexiuni și oportunități de exprimare artistică, interacțiune internațională și parteneriate sustenabile care contribuie pe termen lung la dezvoltarea multiculturală a județului Timiș.

DiverCity, orașul diversității, surprinde dimensiunea istorică particulară orașului Timișoara și pune în lumină moștenirea culturală caracterizată de diversitatea etnică specific regiunii Banatului. Proiectul reflectă importanța educației pentru diversitate și dezvoltă competențele interculturale în comunitate.

Proiectul DiverCity urmărește trei direcții europene principale: diversitatea artistică, diversitata etnică și diversitatea demografică.

Diversitatea artistică este explorată prin activități de dans, fotografie, pictură, cultură scrisă, teatru, arhitectură și sculptură.

Diversitatea etnică este surprinsă prin integrarea minorităților locale în activitățile proiectului, prin oferta culturală în limbi diferite, prin descoperirea patrimoniului imaterial în activitățile culturale culinare, dansuri și povești populare și prin celebrarea săptămânii interetnice, în colaborare cu Uniunea Sârbilor din Timișoara, Uniunea Bulgarilor din județul Timiș, Fundația „Cotărița cu mirazuri” din Serbia și Centrul Cultural German.

Diversitatea demografică este reprezentată prin categoriile diferite de public adresate. Activitățile vizează publicul tânăr și adult, publicul din mediul rural și urban, categoriile vulnerabile de refugiați, publicul cu deficiențe, publicul din medii socio-economice dezavantajate, ș.a.

Proiectul cuprinde activități săptămânale în perioada septembrie – noiembrie 2024 și însumează peste 55 de evenimente care se desfășoară în diferite localități din județul Timiș. Activitățile cuprind: Expoziția de fotografie „Building Connections” (Timișoara, septembrie 2024): artista Bianca Bîrsan surprinde prin fotografie clădirile orașelor Bad Ischl și Timișoara, punând în prim-plan rolul artei în transformarea orașelor și în modelarea unui viitor mai creativ.

„Educație pentru patrimoniu” (Timișoara, Biled, Cerneteaz, septembrie – octombrie 2024): ateliere de educație pentru patrimoniu și tururi ghidate pentru elevii din mediul rural.

„Povești și creații ale artistelor locale” (Timișoara, septembrie 2024): evenimentul celebrează talentul artistelor locale printr-o serie de discuții interactive şi împǎrtǎșiri. Publicul va avea ocazia să descopere poveștile de viață și inspirația din spatele creațiilor. Invitată de onoare: Pusha Petrov, artist plastic.

„Şezǎtoare culturalǎ” (Pesac, septembrie 2024): evenimentul se va desfășura la Casa „Buna Micǎ” din Pesac, o casǎ bǎtrâneascǎ, transformatǎ în muzeu, unde, alături de Florina Jinga, oamenii vor avea ocazia să asculte

povești locale si să să participe la discuții despre patrimoniul divers etnic/cultural al zonei.

„Educație pentru diversitate” (județul Timiș, septembrie – octombrie 2024): 40 de ateliere educație în diversitate, de promovare a culturii scrise, educație prin culturǎ şi exprimare artisticǎ prin teatru şi artǎ pentru elevi desfășurate în Biled, Giarmata, Moşnița Veche, Cenad, Timişoara, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Crai Nou, Fibiş, Recaş.

Workshop „Comunicare interculturalǎ” (Timișoara, octombrie 2024): în cadrul atelierului participanții vor descoperi cele 5 componente ale competenței interculturale: conștientizare, cunoaștere, sensibilitzare, comunicare și adaptabilitate cu accent pe comunicare alături Oana Bajka, formator cu experiență amplă în acest domeniu.

Sǎptǎmâna interetnicǎ (Cărturești Timișoara, octombrie 2024): cuprinde ateliere culturale și literare la Cărturești, în limba maghiară, germanǎ, sârbǎ şi ucraineanǎ și propune înregistrarea unor povești citite în română, maghiară, sârbă, germană și ucraineană, care vor fi încărcate ulterior pe platformele digitale ale Asociației Sfera Timișoarei.

DiverCity – quiz cultural (Timișoara, noiembrie 2024): activitate interactivă menită să promoveze cunoașterea și aprecierea diversității culturale a regiunii Banatului.

Expoziție de sculptură 3D (Biled, noiembrie 2024): prezintǎ sculpturi imprimate 3D care explorează concepte filosofice din concursul de modelare 3D PARADOX NOW.

Spectacol de dans interetnic „Dans/Plesati/Tantsuvam” (Biled, noiembrie 2024): spectacol cu coregrafie în coproducție româno-sârbo-bulgară într-o reinterpretare a dansului tradițional românesc/sârbesc/bulgăresc.

DiverCity Talks (Timișoara, noiembrie 2024): evenimentul va promova importanța competenței interculturale, oferind participanților instrumentele necesare pentru a dezvolta toleranță, înțelegere și abilități de comunicare interculturală.

Prin intermediul acestor activități, proiectul își propune să contribuie la completarea și amplificarea rezultatului Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” prin crearea de contexte interdisciplinare și colaborative cu conținut cultural și educațional pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene.

Cofinanțatori: Primăria Comunei Biled, Uniunea Bulgară din Banat-România și Uniunea Sârbilor din România.

Parteneri: In-tuition.ro, Asociația „Inițiativă în Educație”, Cărturești Timișoara, Institutul Intercultural Timișoara,  Asociația „De-a arhitectura”,  Asociația „Colț de Banat”, Fundația „Cotărița cu mirazuri” din Serbia,Asociația Culturală Pusta, Asociația „Casa Buna Mica”, Asociația „Piticii Monei”, Asociația Action for People, Asociația Lapsus.

Partener media: Radio Timișoara.

Proiectul DiverCity face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul https://www.sferatm.org/  și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/sferatimisoarei.asociatia

Persoană de contact:

Responsabil comunicare: Elena Ilie

Telefon: 0731.184.841

Email: comunicare.sfera@gmail.com

Despre Sfera Timișoarei:

Asociația Sfera Timișoarei își propune să dezvolte spiritul civic al cetățenilor de toate vârstele prin implicarea lor în cadrul programelor și evenimentelor sociale, culturale și educaționale. De asemenea, Asociația Sfera Timișoarei urmărește conștientizarea și participarea activă a cetățenilor în viața comunității prin voluntariat, schimb de experiență la nivel național și internațional.

Locale

Grădiniță nouă – un proiect european de succes la Peciu Nou

Publicat

pe

Într-o perioadă în care educația timpurie devine tot mai importantă, comuna Peciu Nou din județul Timiș oferă un exemplu de dezvoltare durabilă și investiție inteligentă în viitorul copiilor.

O nouă grădiniță, realizată la cele mai înalte standarde europene, a fost finalizată în această localitate prin accesarea fondurilor europene – un proiect de suflet dus la bun sfârșit de către Primăria Peciu Nou.

Noua unitate de învățământ preșcolar nu este doar o clădire modernă, ci o expresie clară a seriozității cu care echipa Primăriei Peciu Nou tratează educația și dezvoltarea comunității. De la inițierea proiectului și până la finalizarea lucrărilor, primarul Gabriel DRĂGAN s-a implicat activ, asigurând o coordonare eficientă între toate părțile implicate: echipa de implementare din primărie, consultantul de proiect, executantul lucrărilor și, nu în ultimul rând, dirigintele de șantier titular – inginerul Daniel RUSU, alături de partenerii săi.

Dotări la standarde europene pentru un viitor mai bun

După finalizarea tuturor procedurilor de recepție și autorizare, grădinița își va deschide porțile în decursul acestui an pentru copiii din Peciu Nou. Noua instituție este dotată cu toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unui act educațional de calitate: sisteme moderne de supraveghere video, instalații anti-incendiu de ultimă generație, încălzire în pardoseală, săli de clasă spațioase și luminoase, grupuri sanitare moderne și un spațiu de joacă generos.

„Este o unitate de învățământ la cele mai înalte standarde, începând de la supraveghere video, anti-incendiu, până la încălzire în pardoseală şi toate facilitățile necesare”, a declarat primarul Gabriel DRĂGAN, subliniind grija față de condițiile oferite micilor locuitori ai comunei.

Un viitor construit cu viziune și muncă

Succesul acestui proiect reflectă nu doar o bună capacitate de atragere și gestionare a fondurilor europene, ci și o mentalitate modernă în administrația locală – o abordare care pune accent pe sustenabilitate, calitate și binele comunității.

Această grădiniță nu este doar o clădire, ci o investiție în viitorul comunei Peciu Nou. Un exemplu elocvent că, prin seriozitate și muncă susținută, se pot realiza lucruri deosebite chiar și în mediul rural din România.

Citeste mai mult

Locale

Campanie terestră de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara demarează campania de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor acestora.

Operațiunile terestre sunt programate în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

Pe durata campaniei, municipalitatea recomandă cetățenilor, în special copiilor, persoanelor vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să evite zonele unde se desfășoară acțiunea și să nu stea în apropierea utilajelor ce pulverizează soluțiile, pentru a preveni eventualele incidente.

De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

În plus, recomandăm apicultorilor să ia toate măsurile necesare pentru protejarea albinelor, inclusiv mutarea stupilor în afara zonei de stropire, pe parcursul perioadei menționate.

Substanțele folosite, Cymina și VECTOBAC WG, fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii și sigure pentru utilizare în mediul urban. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

În cazul în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, campania de dezinsecție va fi reprogramată.

Citeste mai mult

Locale

Șeful Secției 1 Urbană de Poliție din Timișoara, reținut pentru trafic de droguri

Publicat

pe

Șeful Secţiei 1 Urbană de Poliţie din Timişoara, împreună cu un alt bărbat au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru trafic de droguri de risc și mare risc, aceștia fiind depistați în urma a zece percheziţii făcute sâmbătă seară, de ofiţerii de la Combaterea Crimei Organizate, coordonaţi de procurorii DIICOT din Timişoara.

„La data de 29 martie 2025, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus reţinerea a 2 inculpaţi, cu vârstele de 38 şi 53 de ani, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, respectiv de punerea la dispoziţie a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată”, transmite DIICOT.

Conform anchetatorilor, în intervalul februarie – martie 2025, în mod repetat, inculpatul în vârstă de 53 de ani (ofiţer de poliţie) a găzduit în locuinţa sa mai multe evenimente private, pe parcursul cărora au fost consumate substanţe interzise (3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal, cocaină, amfetamină şi 2MMC).

De asemenea, în sarcina unui  alt inculpat, de 38 de ani, s-a reţinut că, pe parcursul anului 2025,  a procurat în scopul comercializării droguri de risc şi mare risc.

În urma  celor 11 percheziţii domiciliare efectuate în cursul zilei de sâmbătă, au fost găsite şi ridicate peste 3,8 kilograme canabis (drog de risc), 25 grame cristal (3-CMC, drog de mare risc), obiecte purtând urme de substanţă, 5 cântare de precizie, 5 grindere, sume de bani în lei, precum şi alte mijloace de probă”, precizează DIICOT.

Duminică, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş  cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite