Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Al doilea centru istoric al Timișoarei, Piața Traian și 15 străzi adiacente, reabilitat complet

Publicat

pe

Consiliul Local a aprobat în ședința de plen proiectul prin care al doilea centru istoric al Timișoarei va fi schimbat la față. Investiția este una majoră și presupune înlocuirea pavajului, pietonalizarea parțială a zonei cu acces pentru riverani și creșterea suprafețelor verzi cu 60% – de la 6.000 mp la 9.500 mp.

Acum, zona Pieței Traian este puternic degradată. Acest proiect fanion va revitaliza cartierul și va pune în valoare zona și patrimoniul său arhitectural. Astfel, s-a pus accent pe crearea de spații pentru oameni, accesibile pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta și cu acces pentru riverani. O parte din cartier va trece printr-un proces de pietonalizare, similar cu cel din cartierul Cetate (zona Piața Unirii și străzile din jur). Traficul de tranzit dinspre centru va fi deviat pe str. Zlatna și cel dinspre Badea Cârțan pe str. Piața Petru Rareș – Ecaterina Teodoroiu.

În cadrul procesului de consultare publică s-a răspuns la nelămuriri și a fost integrat feedback-ul cetățenilor. Printre cele mai importante mențiuni a fost îmbunătățirea spațiului pietonal, care înlocuiește zonele folosite pentru parcarea vehiculelor pe domeniul public. Proiectul inițial a prevăzut 99 de locuri, numărul total a crescut la 146. Spațiile de parcare vor fi înlocuite de locuri de joacă, parcuri și zone de relaxare.

Principalele îmbunătățiri:

6 hectare de teren asupra căruia se va interveni

3 parcuri noi (în Piața Petru Rareș, str. Negruzzi și scuarul întregit Corneliu Micloși)

2 punct de drop-off: unul pentru autobuze la Catedrala Millenium și unul pentru vehicule pe str. I.L Caragiale

2 locuri de joacă noi în parcurile Petru Rareș și Costache Negruzzi

1 piațetă în față la Sinagoga din Fabric

1 zonă de sport pentru elevii de la Liceul Shakespeare în Piața Romanilor

Mutarea stațiilor de tramvai mai aproape de Catedrala Millenium pentru a extinde parterul comercial în fața Palatului Ștefania

În total: 355 arbori noi, 189 păstrați, 45 relocați și 27 eliminați

Arborii plantați vor avea circumferința de 22-40 cm

Pentru creșterea accesibilității, piatra cubică va fi înlocuită cu dale și vor fi eliminate diferențele de nivel

Piatra cubică din Piața Traian va fi refolosită, în cea mai mare parte pentru locurile de parcare din cartier

Vor fi introduse în subteran toate rețelele edilitare și vor fi înlocuite toate rețelele edilitare vechi (apă, canal, termoficare, electrice, telecomunicații, gaze naturale, etc.)

Valoarea estimată a investiției este de 138.955.225 lei (fără TVA). Odată cu lansarea apelului de fonduri europene pe Programul Regional Vest (PRV) 2021-2027, vom aplica pentru finanțare. Luăm în calcul mai multe surse de finanțare pentru a derula această investiție majoră în cartierul Fabric.

Asocierea Planwerk & Prodeco a realizat documentația complexă, care acum a fost aprobată în plen. Următorii pași sunt obținerea ultimelor avize, finalizarea Proiectului Tehnic și obținerea autorizației de construire.

Locale

Vaporașele vor circula, din nou, pe Bega, de la 1 martie

Publicat

pe

Societatea de Transport Public Timişoara a anunţat că de la 1 martie se va relua circulaţia vaporaşelor pe Bega, ambarcaţiunile fiind coborâte la apă sâmbătă, pentru probe.

Traseul curselor pe Bega, graficul de circulaţie, dar şi staţiile în care vor opri urmează să fie disponibile în curând pe site-ul STPT.

Preţul unui bilet pentru o călătorie cu vaporaşul, în regim de transport public, pe cursul râului Bega, în interiorul Timişoarei, este de doar 1 leu.

Vaporaşele vor face şi curse de agrement, tot pe Bega, însă nu doar pe teritoriul Timişoarei, ci până la ecluza de la Sânmihaiu Român. O astfel de călătorie durează 2 ore, iar preţul unui bilet va costa, pentru un adult, 30 de lei, 10 lei pentru copii, iar persoanele cu dizabilităţi, copiii cu vârsta sub 7 ani, elevii, studenţii şi pensionarii de pe raza judeţului Timiş vor beneficia de gratuitate, pe baza documentelor doveditoare.

Un vaporaş care circulă pe Bega are o capacitate de 50 de persoane.

Societatea de Transport Public Timişoara are în administrare 7 vaporaşe.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult

Locale

Amenzi de 63.000 de lei la depozitul Unicarm din Orțișoara. Ce au găsit inspectorii de la Protecția Consumatorului

Publicat

pe

Depozitul Unicarm din localitatea Orţişoara a fost amendat cu 63.000 de lei de inspectorii de la Protecția Consumatorului, care, în urma unui control, au găsit mai multe abateri printre care carne transportată în condiţii improprii, vitrine frigorifice murdare şi rupte, produse cu greutate mai mică decât era notată pe ambalaj sau produse depozitate în condiţii necorespunzătoare.
Conform unui comunicat de presă, de joi, al CRPC Vest Timiş, în urma controlului operativ care a avut loc la magazinul Unicerm din Orţişoara au fost identificate produse alimentare din carne de porc, congelate găsite în vitrinele frigorifice pentru care s-a constatat că au fost transportate de la depozitul din Vetis cu o maşină care asigura o temperatură între 2-4 grade , intrerupându-se lanţul de frig .
Au mai fost găsite vitrine frigorifice neigenizate corespunzator, rupte, deteriorate cu acumulare de gheaţă în exces produse alimentare congelate, preambalate individual cu conţinut cuprins în bloc de gheaţă, zăpadă în interiorul ambalajului, rezultat al decongelării si recongelării ulterioare, nerespectare temperatura de depozitare-păstrare-transport.
De asemenea, inspectorii au identificat şi practici comerciale incorecte.
„S-a constatat faptul ca la Branza topită cu smantană la 140 g la Branza topită cu ardei-140 g, Branza topită cu verdeaţă-140 g şi Branză topită cu verdeaţă plasa-140g  – S-au cântărit produsele si s-a constatat ca produsele cu tot cu ambalajul de carton au o cantitate de 150g, ambalajul din carton are 20 de grame, iar cele 8 triunghiuri cu tot cu ambalajul din folie aveau 130g, fiind sub gramajul declarat. De asemnea s-au identificat produse alimentare marca UNICARM caşcaval şi preparate din carne fără a se menţiona cantitatea netă. Consumatorii fiind induşi în eroare prin omisiune inselătoare”, se mai precizează în comunicatul de presă.
În cadrul aceluiaşi control au fost identificate produse alimentare Delma diverse sortimente depozitate la o temperatură de 13,6 grade deşi producatorul menţionează o temperatură de 2-10 grade şi au fost identificate preparate produse de Unicarm cu deficienţe de etichetare.
În urma controlului au fost date 7 amenzi în valoare totală de 63.000 de lei şi 4 avertismente.
De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare: oprirea definitivă de la comercializare a peste 2.720 kg produse neconforme şi s-a propus încetarea practicilor comerciale incorecte.

Citeste mai mult

Locale

Amendă de 30.000 de lei pentru aruncarea deșeurilor pe pațiul public. Persoana sancționată a făcut curățenie

Publicat

pe

Poliția Locală a identificat și sancționat o persoană care a aruncat ilegal deșeuri la intersecția dintre străzile Cercului și Dimineții.

Conform prevederilor OUG 92/2021, a fost aplicată o amendă în valoare de 30.000 lei și s-a stabilit un termen de o zi pentru a face dovada predării corecte a deșeurilor. De asemenea, persoana sancționată a venit la fața locului pentru a prelua deșeurile aruncate ilegal.

Primăria Timișoara are în vedere monitorizarea mai multor zone din oraș pentru a-I depista pe toți cei care aruncă deșeurile la voia întâmplării.

Foto: Poliția Locală

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite