Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Al doilea centru istoric al Timișoarei, Piața Traian și 15 străzi adiacente, reabilitat complet

Publicat

pe

Consiliul Local a aprobat în ședința de plen proiectul prin care al doilea centru istoric al Timișoarei va fi schimbat la față. Investiția este una majoră și presupune înlocuirea pavajului, pietonalizarea parțială a zonei cu acces pentru riverani și creșterea suprafețelor verzi cu 60% – de la 6.000 mp la 9.500 mp.

Acum, zona Pieței Traian este puternic degradată. Acest proiect fanion va revitaliza cartierul și va pune în valoare zona și patrimoniul său arhitectural. Astfel, s-a pus accent pe crearea de spații pentru oameni, accesibile pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta și cu acces pentru riverani. O parte din cartier va trece printr-un proces de pietonalizare, similar cu cel din cartierul Cetate (zona Piața Unirii și străzile din jur). Traficul de tranzit dinspre centru va fi deviat pe str. Zlatna și cel dinspre Badea Cârțan pe str. Piața Petru Rareș – Ecaterina Teodoroiu.

În cadrul procesului de consultare publică s-a răspuns la nelămuriri și a fost integrat feedback-ul cetățenilor. Printre cele mai importante mențiuni a fost îmbunătățirea spațiului pietonal, care înlocuiește zonele folosite pentru parcarea vehiculelor pe domeniul public. Proiectul inițial a prevăzut 99 de locuri, numărul total a crescut la 146. Spațiile de parcare vor fi înlocuite de locuri de joacă, parcuri și zone de relaxare.

Principalele îmbunătățiri:

6 hectare de teren asupra căruia se va interveni

3 parcuri noi (în Piața Petru Rareș, str. Negruzzi și scuarul întregit Corneliu Micloși)

2 punct de drop-off: unul pentru autobuze la Catedrala Millenium și unul pentru vehicule pe str. I.L Caragiale

2 locuri de joacă noi în parcurile Petru Rareș și Costache Negruzzi

1 piațetă în față la Sinagoga din Fabric

1 zonă de sport pentru elevii de la Liceul Shakespeare în Piața Romanilor

Mutarea stațiilor de tramvai mai aproape de Catedrala Millenium pentru a extinde parterul comercial în fața Palatului Ștefania

În total: 355 arbori noi, 189 păstrați, 45 relocați și 27 eliminați

Arborii plantați vor avea circumferința de 22-40 cm

Pentru creșterea accesibilității, piatra cubică va fi înlocuită cu dale și vor fi eliminate diferențele de nivel

Piatra cubică din Piața Traian va fi refolosită, în cea mai mare parte pentru locurile de parcare din cartier

Vor fi introduse în subteran toate rețelele edilitare și vor fi înlocuite toate rețelele edilitare vechi (apă, canal, termoficare, electrice, telecomunicații, gaze naturale, etc.)

Valoarea estimată a investiției este de 138.955.225 lei (fără TVA). Odată cu lansarea apelului de fonduri europene pe Programul Regional Vest (PRV) 2021-2027, vom aplica pentru finanțare. Luăm în calcul mai multe surse de finanțare pentru a derula această investiție majoră în cartierul Fabric.

Asocierea Planwerk & Prodeco a realizat documentația complexă, care acum a fost aprobată în plen. Următorii pași sunt obținerea ultimelor avize, finalizarea Proiectului Tehnic și obținerea autorizației de construire.

Locale

Stagii de practică și formare profesională pentru peste 2000 de elevi din Timișoara

Publicat

pe

Municipiul Timișoara sprijină participarea a peste 2.000 de elevi la stagii de practică, programe de mentorat și formare profesională. Primăria va aloca fonduri pentru implementarea unor proiecte care oferă tinerilor din învățământul profesional și tehnic oportunitatea de a-și dezvolta abilități esențiale și de a se pregăti mai bine pentru viitoarea carieră.

„Timișoara are nevoie de forță de muncă specializată, iar tinerii care aleg să învețe o meserie au un rol major în dezvoltarea orașului. Îi sprijinim prin programe de practică și mentorat, dar și prin investiții majore, cum e viitorul Campus pentru Învățământ Dual, pe care îl avem în lucru. Viitorul Timișoarei se bazează pe oameni bine pregătiți și calificați”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Instituțiile incluse în programele de formare și specializare sunt: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Liceul Tehnologic de Vest, Liceul Tehnologic I.C. Brătianu (cu două proiecte), Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, Liceul Tehnologic Electrotimiș, Colegiul Tehnic E. Ungureanu, Colegiul Tehnic Henri Coandă și Colegiul Economic F.S. Nitti.

Proiectele sunt finanțate din fonduri europene, iar sumele asigurate de municipalitate vor fi supuse aprobării Consiliului Local. Co-finanțările Primăriei Timișoara pentru implementarea proiectului în acest an variază între 174.000 și 2 milioane de lei.

Reamintim, primăria, universitățile, școlile și mediul de afaceri vor asigura tinerilor condiții moderne de învățare și practică la campusul dual. Este un proiect major care va contribui și la dezvoltarea economică a orașului prin asigurarea unei forțe de muncă pregătită în domenii precum mecanică, robotică, industria apei sau horeca. Campusul va avea 36 de săli de clasă și laboratoare, cămin pentru 100 de elevi și studenți, mediatecă, sală și teren de sport și un centru digital.

Proiectele pot fi consultate online: https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl

 

Citeste mai mult

Locale

Concursul național iTEC, ediția 2025, la Timișoara

Publicat

pe

Liga AC (Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara), în parteneriat cu Facultatea de Automatică și Calculatoare, anunță a XVIII-a ediție a concursului național iTEC, ce va avea loc în perioada 4-6 aprilie.

iTEC este o competiție dedicată atât studenților, cât și elevilor de liceu pasionați de domeniul IT, oferindu-le acestora un cadru perfect de învățare, dar și de a pune în aplicare cunoștințele dobândite pe parcursul anilor de studiu.

Această ediție este una specială, deoarece oficial a fost integrat în Calendarul Proiectelor Educative și Extrașcolare Județene Timiș, ocupând poziția 13 în clasament.

Structura concursului cuprinde atât probe lungi, desfășurate într-un interval de 3 zile (vineri, sâmbătă, duminică).

Probele lungi, de 40 de ore, ale acestei ediții sunt: Game Development, Cybersecurity, Embedded Development, Web Development și AI Development, ce se vor desfășura fizic în Timișoara, în perioada 4-6 aprilie 2024.

Pe durata concursului, participanții vor avea parte de activități recreative, pentru menținerea energiei echipelor și a unei atmosfere pozitive pe durata evenimentului. Totodată, vor avea loc ateliere, care să îi ajute să-și ducă la capăt proiectele din cadrul competiției.
Înscrierile au început din data de 3 martie pe site-ul itec.ro și vor dura până la data de 21 martie.

Pentru informații suplimentare vă invităm să vizitați site-ul proiectului itec.ro, pagina noastră de facebook iTEC și contul de instagram iTEC, unde vă ținem la curent cu tot ce se întâmplă.

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) este organizația studențească ce reprezintă interesele studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare și îi susține în viața socială și culturală. Anual, Liga AC organizează proiecte demne de remarcat, precum: Liga AC LABS, UniHack, iTEC, RoboTEC, UPT Campus Explorer AC și ISWinT.

Citeste mai mult

Locale

Charlie Ottley, operat cu succes la Spitalul Municipal din Timișoara

Publicat

pe

Celebrul realizator de filme documentare în care promovează frumusețile României, Charlie Ottley a fost operat cu succes la Spitalul Municipal din Timișoara.

Britanicul a avut numai cuvinte de laudă pentru personalul medical de la secția Ortopedie cărora le-a transmis mulțumiri pe o rețea de socializare.

„Mii de mulțumiri personalului minunat, medicilor și asistentelor medicale de la Spitalul Municipal Timișoara pentru că au avut atâta grijă de mine astăzi când mi s-au scos o farfurie și cinci șuruburi de la gleznă de la o leziune suferită de filmări sezonul 2 din Flavours of Romania. Merită salarii mai bune și mai mult echipament pentru a salva mai multe vieți. Toți faceți minuni cu ce aveți. Mulțumiri alese lui Adi Lupașcu și echipei sale și conducerii în special Prof. Dr. Sima L și Prof. Dr Flavia Zara! Toți meritați medalii!“, a scris Charlie Ottley.

Britanicul Charlie Ottley a devenit cunoscut și iubit în România după realizarea documentarelor „Wild Carpathia”, „Wild Danube” şi „Flavours of Romania”.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite