Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

ACTUALIZARE. Anchetă la Timișoara. Decese și internări după o dezinsecție

Publicat

pe

Primarul Nicolae Robu avertizează cu privire la contractarea firmelor de deratizare

Într-un mesaj postat pe Facebook, primarul municipiului Timișoara, Nicolar Robu transmite condeleanțe familiilor îndoliate și avertizează cu privire la contractarea firmelor de deratizare.

Redăm aici mesajul primarului:

STIMAȚI TIMIȘORENI,

Ați aflat, desigur, despre tragedia petrecută în orașul nostru -trei morți: un nou-născut de 9 zile, un copil de 3 ani și mama acestuia din urmă-, urmare a unei intervenții de dezinsecție / deratizare făcută cu substanțe interzise.

PRECIZEZ DIN START, CĂ PRIMĂRIA NU ARE NICIO IMPLICARE, INTERVENȚIA FIIND FĂCUTĂ ÎN INTERIORUL UNUI BLOC PROPRIETATE PRIVATĂ, PRINTR-O RELAȚIE DIRECTĂ ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI-FIRMĂ DE DERATIZARE!

FAC UN APEL LA DV., STIMAȚI TIMIȘORENI, locuitori la casă sau la bloc, diriguitori de unități economice, de diverse instituții, să fiți precauți, vigilenți, să nu contractați pentru dezinsecție / deratizare firme care nu vă prezintă documentele de autorizare și referințe de la ultimele locuri unde au prestat. Verificați dv înșivă, prin discuții directe cu respectivii clienți dacă totul a decurs în regulă la ei, fără incidente și inclusiv dacă intervențiile au fost eficiente.

Vă fac cunoscut că Primăria asigură dezinsecția / deratizarea, ca de altfel și salubrizarea, DOAR pe domeniul public al municipalității, nicidecum pe proprietățile private și nici măcar pe proprietățile statului român neaflate oficial în administrarea Primăriei.

Am ținut să fac aceste recomandări și precizări din grijă și respect pt dv, stimați concitadini și vă rog să le receptați ca atare!

Autorităţile din judeţul Timiş au  evacuat, luni seara, un al doilea bloc de locuinţe din Timişoara, de pe strada Vaida Voievod, unde a fost făcută dezinsecţie şi deratizare la fel ca în blocul de pe strada Mioriţa în care doi copii şi mama unuia dintre ei au decedat, iar mai multe persoane sunt internate la spitale.

Cei 31 de locatari au fost evacuați după ce au stabilit că într-un apartament de la etajul 4, al unui bloc de locuinţe de pe strada Vaida Voievod, colţ cu strada Daliei, aceeaşi firmă a făcut o operaţiune de deratizare si dezinsectie, precum în blocul de pe strada Mioriţa nr. 8.

Anchetatorii au descoperit că dezinsecţia şi deratizarea a fost făcută chiar luni dimineaţă, iar imediat după operaţiune, locatarii apartamentului numărul 79 au încuat uşa şi au plecat la serviciu.

Specialiştii în cercetare chimică au descoperit, într-o cutie, aşezată în dulap, între haine, o substanţă foarte toxică, ce se eliberează doar cu autorizaţie specială. Este vorba de Delicia Gastoxin, în formă de tablete rotunde, pe bază de fosfură de aluminiu. E un insecticid destinat combaterii daunătorilor cerealelor depozitate şi a rozătoarelor mari din culturile de câmp.

Gazul de fosfină este eliberat în prezenţa umezelii şi este puternic toxic pentru toate formele de viaţă, fie oameni, fie animale. Fosfina, prin inhalare, blochează căile respiratorii prin eliminarea apei din celule.

Echipele de cercetare chimică venite de la Sibiu în ajutorul celei de la Timişoara vor face masurători în toate apartamentele din acest imobil. Evacuaţii fie se vor duce la rude şi prieteni, fie vor fi primiţi de Mitropolia Banatului.

la Spitalul Judeţean Timişoara sunt internaţi opt adulţi, printre care un bărbat care şi-a pierdut atât copilul cât şi soţia.

La Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara sunt internaţi 9 copii.

Un bebeluş de doar nouă zile, un copil de trei ani şi mama acestuia din urmă, au decedat la spitale, după ce în blocul în care locuiau a fost făcută o dezinsecţie şi o deratizare de către o firmă care nu a anunţat locatarii de acţiune, înainte ca aceasta să aibă loc.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite