Primăria Municipiului Timişoara își îndeplinește atribuțiile legale ce îi revin, fapt pentru care, începând din 17 și până în 30 iunie 2022, desfășoară activităţi de dezinsecţie pe domeniul public. Lucrările de dezinsecţie terestră se desfăşoară între orele 21-6, urmate de lucrările de dezinsecţie aeriană între orele 6-10 şi 17-21.
Și în lunile aprilie și mai, s-au desfășurat acţiuni de dezinsecţie cu aviotratament dimineața şi seara după ora 17 până la asfinţit, continuate cu tratamente terestre de dezinsecţie. De asemenea, în perioada 1-15 martie 2022 a avut loc o amplă acțiune de deratizare pe domeniul public al orașului.
Primăria Timișoara efectuează periodic tratamente de deratizare din martie până în octombrie în fiecare an. De asemenea, monitorizează în permanență situația rozătoarelor și insectelor, iar în momentul în care se înregistrează creșteri ale populației acestora, intervine prin acțiuni specifice.
Prestatorul autorizat pentru efectuarea acestor lucrări este societatea Coral Impex SRL. Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat și autorizat în conformitate cu legislația în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecție corespunzător.
Organizarea, derularea şi participarea la activităţile edilitar-gospodăreşti constituie o obligaţie permanentă a consiliilor locale şi a primarilor, a autorităţilor şi instituţiilor publice, a agenţilor economici, cu sau fără personalitate juridică, precum şi a cetăţenilor.
„Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem apel la cetăţenii orașului să sprijine acțiunile primăriei și să adopte măsuri urgente în privința curăţeniei în propriile gospodării pentru combaterea rozătoarelor. Rugăm cetățenii să procedeze la salubrizarea și igienizarea spațiilor proprii de depozitare a deșeurilor menajere, interioare și exterioare clădirilor. Atragem atenția timișorenilor asupra faptului că sunt interzise golirea, deteriorarea sau sustragerea staţiilor destinate plasării momelilor, amplasate de către operatorul serviciilor de deratizare pe domeniul public“, precizează reprezentanții Primăriei Timișoara, într-un comunicat de presă.
Prin HCL nr. 371/30.10.2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, modificată şi completată, cap. VI – Reglementări privind combaterea vectorilor-rozătoare, insecte, dăunători-sunt consemnate sancțiuni, de pildă amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice în situația neefectuării lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci) și neluării măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile proprii.