Ne găsiți și pe:

Locale

Banca Regională pentru Alimente Timișoara a recuperat peste 150 de tone de alimente, într-un an

Publicat

pe

Banca Regională pentru Alimente Timişoara (BRAT) a salvat de la risipă într-un an de funcţionare peste 150 de tone de alimente, care au ajuns la 10.000 de persoane din vestul României – familii nevoiaşe, bătrâni singuri, copii din centre rezidenţiale, persoane cu dizabilităţi, refugiaţi din zonă sau sinistraţi din Apuseni.

Preşedintele BRAT, Hana Flavia Csaszar, a anunțat într-un comunicat că Banca Regională pentru Alimente Timişoara şi-a început activitatea în plină pandemie şi a reuşit „să dăruiască bucurie în comunitate, luptând zi de zi împotriva risipei alimentare şi a sărăciei, oferind o nouă valoare mâncării încă bune de consum”.

„Lucrăm cu 45 de organizaţii nonguvernamentale cu peste 10.000 de beneficiari sociali, reali, pe care îi susţinem recurent”, a precizat ea.

BRAT este un serviciu social care colectează şi distribuie ONG-urilor partenere produsele pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează. Obiectivul asumat al Băncii este acela ca alimentele şi produsele nealimentare considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale şi muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflaţi în dificultate şi care nu au putere de cumpărare.

„Alimentele donate ne-au dat posibilitatea de a oferi hrana necesară celor 21 de copii din cadrul centrului (de îngrijire a copiilor lipsiţi de sprijin financiar al familiei – n.r.) şi celorlalţi beneficiari, fără de care uneori ne-ar fi fost dificil să o procurăm, în special în aceste vremuri pe care le trăim. Bunătatea arătată reprezintă pentru noi un răspuns la rugăciuni şi speranţa că putem oferi un viitor mai bun acestor persoane”, spune preşedinta Asociaţiei Evanghelistice şi de Caritate „ISR”, Ligia Dugulescu.

BRAT funcţionează în judeţele Timiş, Caraş- Severin, Arad şi Hunedoara.

Una din cele 45 de organizaţii nonguvernamentale asistate de Banca pentru Alimente este Asociaţia Evanghelistică şi de Caritate „ISR” prin Serviciul de Îngrijire de tip familial pentru copii „Fraţii lui Onisim”, alimentele donate fiind un sprijin real în îngrijirea copiilor din centru şi în susţinerea tuturor celorlalte proiecte derulate de organizaţia socială.

Ziua de 29 septembrie a fost declarată Ziua Mondială împotriva risipei alimentare de către Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), moment în care companiile sau persoanele fizice pot avea un rol în comunitatea locală, prin eradicarea risipei alimentare, care are beneficii sociale prin bunurile ce pot fi puse la dispoziţia celor care nu au putere economică de cumpărare, prin donarea produselor excedentare.

Un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că 17% din totalul hranei produse la nivel mondial ajunge la gunoi. Potrivit estimării specialiştilor ONU, în fiecare an, românii aruncă la gunoi 1,35 de milioane de tone de hrană, doar alimente sau mâncare gătită.

Locale

Au început lucrările de reabilitare la Conacul Mocioni din Foeni

Publicat

pe

CJ Timiș a deschis șantierul de reabilitare al Conacului Mocioni din Foeni, un obiectiv cultural deosebit de important pentru patrimoniul nostru istoric. Investiția este posibilă prin accesarea unei finanţări europene nerambursabile din Granturile SEE (Spațiului Economic European), în cadrul Programului RO-CULTURA.

Imobilul istoric clasă A va fi reabilitat integral. Potrivit proiectului la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni. Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală. Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice. Imobilul va fi reabilitat până în luna aprilie 2024 conform documentației.

„Demararea lucrărilor a fost un efort considerabil al aparatului de specialitate. Vorbim atât de un imobil istoric, cât și de o finanțare nerambursabilă printr-un program deosebit de exigent. Putem spune că investiția a intrat în linie dreaptă. În paralel, lucrăm și la celelalte activități ale proiectului. La final, în 2024, ne vom bucura de un nou punct important pe harta turistică a Timișului, așa cum ne place să vizităm în vacanțele de peste graniță”, spune președintele CJ, Alin Nica.

Așa cum a menționat președintele Consiliului Județean, obiectivul proiectului întrece cu mult miza reabilitării fizice a Conacului. Acesta va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Vor fi organizate acțiuni intersectoriale, culturale, educaționale, patrimoniale și turistice, campanii de sensibilizare și informare, vizite de studiu, rezidențe de artă stradală și amenajare peisagistică, baluri caritabile etc. De altfel, se dorește revigorarea economică, socială și culturală a întregii zone, prin atragerea de turiști, având în vedere valoarea națională și universală a Conacului Mocioni din Foeni.

Vă reamintim, contractul de proiectare și execuție a fost atribuit prin licitație publică Asocierii T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL.

Citeste mai mult

Locale

Micro-parcuri, culoare de mobilitate, zone publice pentru mișcare, în cartierul Dacia din Timișoara

Publicat

pe

Primarul Dominic Fritz a semnat contractul pentru servicii de proiectare și elaborare a documentațiilor aferente obiectivului „Modernizare spațiu public – zona cuprinsă între bulevardul Cetății, strada Gheorghe Lazăr, Calea Circumvalațiunii, Calea Torontalului – zone verzi, infrastructură rutieră, utilități publice” (faza DALI + PT).

„În Dacia nu vom face intervenții individuale, ci vom gândi un concept unitar pentru cel mai dens populat cartier rezidențial al Timișoarei. Asta înseamnă microparcuri, treceri de pietoni sigure, spațiu public cu marcaje tactile și accesibil tuturor, culoare de mobilitate, zone publice pentru făcut mișcare și pentru copii și pentru adulți. Un cartier cu mai mult spațiu pentru oameni. Avem și soluții pentru parcări și pregătim un proiect de parcare multietajată, pe str. Teiului”, transmite primarul Dominic Fritz.

Zona este delimitată de Calea Torontalului, Bulevardul Cetății, Strada Gheorghe Lazăr și Calea Circumvalațiunii și este un cvartal complex de locuințe colective și funcțiuni complementare. Spațiul de intervenție, ce cuprinde străzile și spațiile publice din zona de studiu, nu a beneficiat de un concept unitar de amenajare, intervențiile în zonă efectuându-se sporadic și izolat în funcție de necesitățile momentului.

Investiția va asigura regenerarea urbană a zonei prin reabilitarea, modernizarea şi reorganizarea spațiilor publice urbane (zone pietonale, zone destinate traficului auto şi parcărilor) prin reconsiderarea modalităților de utilizare a acestora, decongestionând circulația – intervenţii menite să crească calitatea vieții timișorenilor.

Prin intervenția propusă dorim revitalizarea spațiilor publice și introducerea de funcțiuni complementare: zone verzi amenajate, mici locuri de joacă, mici zone de sport (ex. coș baschet și spațiu amenajat), spații destinate petrecerii timpului în aer liber dotate cu mobilier urban.

Contractul a fost încheiat cu TOTAL BUSINESS LAND SRL și valorează 1,862,350 lei (TVA inclus). Durata pentru realizarea serviciilor este de 12 luni din care 5 luni pentru elaborare SF și 7 luni pentru elaborare PT. În contract este inclusă asistența tehnică pe o perioadă de 36 de luni.

Citeste mai mult

Locale

Se închide traficul rutier pe Bulevardul Cetății din Timișoara, timp de patru luni

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara anunță închiderea traficului rutier pe bd. Cetății, pe tronsonul cuprins între str. Iancu Flondor – str. Cloșca, în perioada 16 ianuarie 2023 – 16 aprilie 2023, în vederea montării unei conducte de apă DN800 în cadrul proiectului „Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Nord LOT 1” – Aquatim S.A.,  proiect derulat în paralel cu obiectivul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 4 – b-dul Cetății”.

De asemenea, pe tronsonul  Calea Torontalului – str. Iancu Flondor rămân valabile restricțiile  avizate anterior, respectiv până la data de 31 martie.2023.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat conducătorilor auto și recomandăm pe cât posibil evitarea zonei de lucrări“, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite