Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

BAROMETRU urban. Timișoara – în topul orașelor cu cei mai mulți locuitori mulțumiți

Publicat

pe

Oraşele care au cei mai mulțumiți locuitori sunt Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Braşov, Drobeta-Turnu Severin, Timişoara, Sighişoara, Slatina şi Iaşi, cele mai multe fiind din regiunea Centru.

Oradea se clasează pe locul întâi pe ţară la gradul de satisfacţie al locuitorilor faţă de spaţiile publice, starea străzilor, investiţiile administraţiei, atragerea de investiţii private şi serviciile administrative, arată sondajul Barometru urban – Calitatea vieţii în oraşele din România, realizat în perioada 1 iulie – 15 august, în 41 de oraşe reprezentative.

La capitolul investiţii realizate de către primării, 55% din populaţia urbană este mulţumită de proiectele înfăptuite în orașul în care locuiesc, pe primul loc clasându-se Oradea cu un grad de mulţumire al cetăţenilor de 88%.

Potrivit răspunsurilor celor 13.000 de locuitori care au participat la sondaj, serviciile de sănătate, poluarea aerului şi infrastructura rutieră sunt cele mai importante trei probleme urbane identificate.

„Cel mai ridicat nivel de satisfacţie generală faţă de oraşul în care locuiesc respondenţii este înregistrat în centrele urbane din regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut, în oraşele din Sud-Muntenia (74%). În 9 oraşe, nivelul de satisfacţie depăşeşte 90%: Cluj- Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Braşov, Drobeta-Turnu Severin (94%), Timişoara, Sighişoara (92%), Slatina şi Iaşi (90%). Infrastructura educaţională şi de siguranţă publică, precum şi disponibilitatea magazinelor sunt aspectele care înregistrează nivelurile cele mai ridicate de satisfacţie în mediul urban. Pe ultimele locuri în ierarhia aprecierii facilităţilor şi infrastructurii urbane se situează serviciile de sănătate şi starea străzilor, urmate de activitatea administraţiei publice în domeniul urbanismului”, arată Barometrul urban.

Cele trei mari probleme ale locuitorilor din mediul urban sunt serviciile de sănătate, poluarea aerului şi infrastructura rutieră.

În cadrul aceluiaşi proiect, a mai fost derulat un sondaj la care au răspuns autoritățile locale a 259 orașe din România.

Astfel, din perspectiva acestora, „principalele trei probleme urbane sunt infrastructura rutieră (cu majoritatea nevoilor reprezentate de drumuri intraurbane), infrastructura de utilităţi (cele mai frecvente nevoi fiind legate de infrastructura de apă şi canalizare, urmată de cea de distribuţie a gazelor naturale) şi infrastructura educaţională”, menţionează sursa citată.

Sondajul, care se găsește pe platforma on-line citadini.ro, face parte din proiectul de elaborare a Politicii Urbane a României, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Banca Mondială.

Foto: Răzvan Vitionescu

Locale

Restricții de circulație pentru evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, la Timișoara

Publicat

pe

Duminică, 1 Decembrie 2024, se sărbătorește Ziua Națională a României, care vine, an de an, cu evenimente în mai multe zone ale orașului.

Pentru ca ceremoniile să se desfășoare în condiții optime, este necesară aplicarea anumitor restricții de trafic.

Astfel, după desfășurarea ceremonialului la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 – Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, ce va avea loc în intervalul orar 9:00-9:30, traficul rutier va fi restricționat, în următoarele intervale orare:

𝟏𝟏:𝟎𝟎 – 𝟏𝟒:𝟎𝟎 – Ceremonia militară locală dedicată aniversării Zilei Naționale a României

Traseu: bulevardul Regele Ferdinand I (sensul de mers către Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Luis Țurcanu”) – bulevardul 16 Decembrie 1989 (sensul de mers către Catedrala Mitropolinată) – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă.

𝟏𝟕:𝟒𝟓 – 𝟏𝟗:𝟒𝟓 – Marș cu torțe

Traseu: strada Mărășești (nr. 6-7) – strada Sf. Ioan – Bulevardul Republicii – bulevardul Regele Ferdinand I (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă) – bulevardul C.D.Loga (Primăria Municipiului Timișoara, Mitropolia Banatului) – bulevardul Revoluției din 1989 (Instituția Prefectului Județului Timiș) – strada Proclamația de la Timișoara – Piața Sf. Gheorghe – strada 9 Mai – Piața Libertății – strada Alba-Iulia – Piața Victoriei – strada Mărășești (nr.6-7).

Șoferii sunt rugați să folosească rute alternative în intervalele de timp menționate.

Sursa foto: Facebook/Primăria Municipiului Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Construcțiile ilegale din Piața Aurora, desființate

Publicat

pe

Piața Aurora din cartierul Dâmbovița, ocupată anterior în proporție de 90% de construcții ilegale, a fost eliberată în urma unei dispoziții a primarului Dominic Fritz. Chioșcurile, gheretele, terasele, copertinele și pergolele ridicate fără autorizație pe domeniul public și privat al municipiului Timișoara au fost desființate. De asemenea, firma AURORA S.R.L., care are terenul în concesiune, a curățat piața de mormane de gunoaie, după ce municipalitatea, prin Poliția Locală, i-a aplicat o amendă de 50.000 de lei.

„Am scos zeci de tone de moloz și gunoaie de aici, în ultimele săptămâni și acum zona e respirabila și curată. Anii de nepăsare administrativă ne-au adus în această situație în care terenul a fost ocupat de construcții ilegale aflate la limita siguranței și a bunului simț. Continuăm acțiunea de eliberare a domeniului public, indiferent unde s-au făcut aceste abuzuri. Nimeni nu mai are protecție”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara a început operațiunea desființare a construcțiilor ilegale în luna octombrie, iar săptămâna trecută, în timpul verificărilor pe teren au fost descoperite mormane de deșeuri abandonate. Ca urmare, Poliția Locală a aplicat o amendă de 50.000 lei concesionarului terenului și l-a obligat să le elimine. Acesta s-a conformat, iar piața este acum curată.

În ceea ce privește spațiile pentru care există autorizație de construire, acestea vor putea fi folosite în continuare pentru activități de vânzare – cumpărare, conform contractului de concesiune aprobat în Consiliul Local în anul 1997. Contractul de concesiune pentru o suprafață de 14.528 mp, pe strada Lacului nr. 21, este în vigoare atât timp cât există construcțiile autorizate aferente pieței. De la momentul concesiunii, societatea AURORA a construit fără autorizație, treptat, zeci de spații cu destinație comercială și a executat ilegal lucrări de extindere și de împrejmuire.

Primăria Timișoara își menține angajamentul de a recupera patrimoniul acaparat ilegal sau cu construcții fără autorizație – terenuri, clădiri, apartamente. În această primă etapă din cartierul Dâmbovița, administrația locală a desființat toate clădirile ilegale din Piața Aurora.

Citeste mai mult

Locale

GHINION. A abandonat deșeuri pe domeniul public și s-a răsturnat cu camionul. Amendă de 45.000 de lei

Publicat

pe

Municipiul Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă.

„În acest an, am înăsprit reglementările locale printr-o hotărâre de consiliu și astfel avem cadrul legal nu doar să îi amendăm pe cei care aruncă gunoiul pe domeniul public, dar să le și confiscăm mașina. E un semnal clar că vom aplica la sânge toate pârghiile legale pe care le avem pentru a stârpi această practică revoltătoare de abandonare a deșeurilor în oraș. E vorba despre sănătatea noastră, a întregii comunități”, spune Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Deținătorul vehiculului a fost identificat și amendat de Poliția Locală cu 45.000 de lei pentru abandonul ilegal de deșeuri, în baza OUG nr. 92/2021. De asemenea, a fost dispusă măsura de confiscare a vehiculului, conform HCL 118/2024.

La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM) pentru a scoate vehiculul abandonat în groapă. Operațiunea a inclus și mobilizarea unei macarale de 18 tone pentru ridicarea camionului, care a fost apoi transportat la depozitul municipalității.

Primăria Timișoara și Poliția Locală continuă să sancționeze persoanele fizice și firmele care abandonează sau care plătesc la negru societăți care nu sunt autorizate pentru transportul deșeurilor. De la începutul anului, polițiștii locali au aplicat 38 de amenzi pentru abandonul/îngroparea de deșeuri și 24 de amenzi pentru transportul prin operatori neautorizați de deșeuri, în valoare totală de 1.662.500 lei.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite