Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Bugetare participativă la Consiliul Județean Timiș. Puteți să votați proiectele pentru comunitate

Publicat

pe

Programul de bugetare participativă al Consiliului Județean, în valoare de 3 milioane de lei, a ajuns la etapa votului. Începând de sâmbătă, 6 august, timișenii vor putea vota proiectele cu care rezonează cel mai mult.

Bugetul participativ încurajează cetățenii să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea comunității. Pe scurt, Consiliul alocă banii, timișenii vin cu propuneri, iar după validarea lor de către o comisie, tot cetățenii decid, prin vot public, proiectele cu impact pozitiv pentru comunitate ce vor fi implementate de către instituție.

Pentru depunerea și votarea inițiativelor a fost dezvoltată platforma www.bugetareparticipativa.cjtimis.ro. Aici, timișenii vor găsi detalii despre proiecte și vor putea vota după cum consideră de cuviință.

În urma filtrului de eligibilitate, 13 proiecte intră de sâmbătă, până pe 4 septembrie, în procesul de votare. Rezultatele vor fi afișate în 5 septembrie. Proiectele câștigătoare vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, până la epuizarea sumei prevăzute. Trebuie spus că proiectele depuse au trebuit să se încadreze în limita a 1.500.000 lei, incl. TVA.

Inițiativele timișenilor vizează, printre altele, înființare unui centru de recuperare pentru minorii cu adicții, parcuri tematice, amenajarea și marcarea traseelor turistice, realizarea unui adăpost de câini, curățenia în județ, construcția unei scene acte artistice, siguranța rutieră și dezvoltarea de spații de agrement.

„M-am bucurat să văd că timișenii au venit cu propuneri pertinente, că își doresc să se implice în comunitate și că avem multe proiecte pentru îmbunătățirea calității vieții. Participarea la procesul de selecție este la fel de important ca propunerile. Vorbim de un demers democratic, deschis, unde decizia aparține fiecărui cetățean”, spune președintele CJ, Alin Nica, încurajând timișenii să voteze proiectele în număr cât mai mare.

Implementarea acestora vă începe în ziua următoare stabilirii câștigătorilor. Bugetul din acest an este triplu față de cel din 2021, când a fost lansat programul, inițiativă în premieră pentru Consiliul Județean Timiș.

Locale

Cladirile istorice din Timișoara vor fi semnalizate cu plăcuțe de informare

Publicat

pe

Clădiri simbol, precum cea în stil neogotic englez/victorian a Colegiului Pedagogic Carmen Sylva sau Palatul Lloyd, se numără printre primele clădiri istorice semnalizate de către Primăria Timișoara și Direcția Județeană de Cultură Timiș. Inițiativa este menită să protejeze clădirile monument istoric și să promoveze statutul special al clădirilor cu valoare istorică și arhitecturală din Timișoara. Din cele 62 de plăcuțe prevăzute pentru o primă etapă, jumătate vor fi montate până la finalul lunii februarie 2025.

„E un gest de respect pentru extraordinara moștenire istorică și arhitecturală a Timișoarei. Povestea fiecărei clădiri pe care amplasăm această plăcuță multilingva are șansa să fie descoperită atât de timișoreni, cât și de turiști și să ne facă să ne apreciem mai mult orașul”, spune primarul Dominic Fritz.

Plăcuțele oferă informații privind statutul de monument istoric în limbile română, engleză, germană și maghiară. În plus, datele privind clădirile din zona construită protejată vor fi incluse în Sistem Informatic Geografic (GIS) al municipiului Timișoara. Obligațiile de a permite amplasarea suportului și de întreținere a însemnului monument istoric revin proprietarului imobilului.

Astăzi, însemnele de semnalizare au fost montate pe următoarele clădiri: Colegiul Național „C.D. Loga”, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, ambele de pe bulevardul C.D. Loga, Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, de pe strada Emanoil Ungureanu, Palatul Lloyd din Piața Victoriei și Școala de Fete de pe strada Carol Telbisz.

Printre clădirile monument ale Timișoarei incluse în proiectul municipalității și DJCT se numără Domul din Piața Unirii, Casa cu Flori, Casa Kunz, Banca Szana, Casa Schmidt, Academia Română, Palatul Societății Szechenyi, Cazarma Statului Major, Casa Schölhorn, Casa Johann Szervinatz și Hanul trompetistul.

Pe lista monumentelor istorice figurează 97 de obiective, dintre care 71 sunt monumente individuale, 22 ansambluri și 4 situri.

Citeste mai mult

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Locale

Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara. Cum puteți să vă exprimați părerea

Publicat

pe

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara este încă disponibil pentru completare on-line. Sondajul sociologic reflectă calitatea vieții în Timișoara și acoperă toate ariile vieții în oraș iar completarea lui nu durează mai mult de 10 minute.

Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și măsoară gradul de mulțumire față de întreținerea clădirilor istorice, a pistelor de biciclete, starea drumurilor, a iluminatului public sau transportului în comun.

Cel mai recent raport, referitor la datele Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023, a arătat că aproape 70% dintre timișoreni cred că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de anul 2022 (65,7%) și cea mai ridicată din 2016, când a fost realizat primul raport. Barometrul Calității Vieții are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală și toți ceilalți actori instituționali implicați în viața orașului privind situația și dinamica socială din comunitatea locală, în scopul orientării politicilor publice și proiectelor strategice locale, în context regional și național.

Barometrul este realizat conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor persoanelor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat în cadrul „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara” este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, psihologie, științe economice, geografie socială și științe ale comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Sondajul se poate completa până în data 20 ianuarie 2025, la adresa online: https://e-uvt.questionpro.com/a/TakeSurvey.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite