Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

CAMPANIE de colectare a brazilor naturali, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara lansează, luni, 13 ianuarie 2025, campania de colectare gratuită a brazilor naturali de la populație. Brazii trebuie depuși lângă pubela neagră de deșeuri reziduale, iar RETIM îi va colecta conform unui grafic care acoperă toate cartierele Timișoarei.

Graficul de ridicare a brazilor, pe zone, se va desfășura astfel:

luni, 13 ianuarie 2025, zonele Complex Studențesc, Stadion, Girocului, Plopi, Torontalului, Bucovina, Ciarda Roșie

marți, 14 ianuarie 2025, zonele Doina, Freidorf, Braytim, Modern, Ghiroda Nouă, Circumvalațiunii, Aradului Vest, Slavici

miercuri, 15 ianuarie 2025, zonele Bălcescu, Maria, Odobescu, Iosefin, Baba Dochia, Câmpului, Kogălniceanu, Telegrafilor, Mehala, Dâmbovița

joi, 16 ianuarie 2025, zonele Elisabetin, Fratelia, Lunei, Kuncz, Medicinei, Tipografilor, Bogdăneștilor, Mircea cel Bătrân, Dâmbovița (Lacului)

vineri, 17 ianuarie 2025, zonele Dâmbovița, Lacului, Șagului, Braytim, Fabric, Timocului, Mistral, Dorobanților, UMT, Aradului Est, Polonă, Ciarda Roșie

sâmbătă, 18 ianuarie 2025, zonele Cetate – Loga, Piața 700

luni, 20 ianuarie 2025, zonele Soarelui, Buziașului, Blașcovici

marți, 21 ianuarie 2025, zonele Kiriac, Elisabetin, Dâmbovița – Cap II, Balta Verde

miercuri, 22 ianuarie 2025, zonele Gării, Ronaț

joi, 23 ianuarie 2025, zonele Elisabetin, Girocului, Steaua, Lipovei (Viilor)

vineri, 24 ianuarie 2025, zonele Plăvăț II, Girocului, Lipovei (Ion Ionescu de la Brad)

Brazii sunt preluați și la centrele de colectare prin aport voluntar.

Acestea funcționează pe Calea Torontalului, nr. 94 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00), Calea Moșniței, nr. 2-4 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00), Str. A Imbroane, nr. 70 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00) și Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta adresă: Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr. 3) (L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00).

Locale

FONDURI EUROPENE. Laboratoare moderne pentru studenții Universității de Vest din Timișoara

Publicat

pe

Aproape 15.000 de studenți ai celei mai mari universități din Regiunea Vest vor beneficia de condiții de studiu la cele mai înalte standarde, în urma unor investiții realizate cu ajutorul fondurilor europene, prin Programul Regional Vest. Reprezentanții UVT și cei ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Educație superioară de calitate: Dotarea, modernizarea și reabilitarea infrastructurii Universității de Vest din Timișoara”, în valoare totală de peste 5 milioane de euro.

Peste 40 de săli de studiu de la toate cele 11 facultăți ale instituției de învățământ superior urmează să fie modernizate și dotate cu echipamente de ultimă generație, astfel încât programele de studii să poată acoperi cât mai bine nevoile pieței muncii regionale.

Cea mai mare facultate a universității – cea de Economie și Administrare a Afacerilor va beneficia de investiții importante în infrastructură și dotări. Nu mai puțin de 32 de spații de învățare ale acesteia vor fi modernizate. Tot aici va fi creat un laborator hi-tech dedicat viitorilor economiști. El va fi dotat cu calculatoare All-in-One, display interactiv de mari dimensiuni și software performant.

Facultatea de Fizică va avea un laborator în domeniul Astronomiei și Astrofizicii, ce va fi dotat cu echipamente și tehnologii similare cu cele din industrie, ceea ce va facilita colaborarea cu alte laboratoare internaționale și va crește angajabilitatea studenților în domeniul astrofizicii.

Studenții Facultății de Matematică și Informatică vor beneficia de dotări care să îi pregătească pentru provocările viitorului tehnologic. Două dintre laboratoare vor fi dotate cu sisteme de realitate virtuală (VR) și echipamente de realitate augmentată (AR), computere de înaltă performanță, ecrane interactive, panouri smart, instrumente colaborative și software modern.

La facultatea de Științe ale Guvernării și ale Comunicării va fi amenajat și dotat un laborator de jurnalism, unde studenții vor beneficia de oportunități practice și experiențe reale care îi vor pregăti pentru provocările profesionale dintr-o industrie în continuă schimbare. Dotările din laborator le vor permite studenților să se familiarizeze cu instrumentele și tehnologiile folosite în jurnalismul modern, iar echipamentele din laborator îi vor ajuta la demonstrații practice, activități atractive și relevante.

Tot prin intermediul acestui proiect, Aula Magna va fi dotată cu VideoWall și sistem profesional de  sonorizare, iar alte patru amfiteatre în care învață elevi de la Facultățile de Economie și Administrare a Afacerilor; Litere, Istorie și Teologie; Matematică și Informatică; Sociologie și Psihologie; respectiv Educație Fizică și Sport vor fi modernizate și dotate cu echipamente sau mobilier.

Noile dotări de la nivelul universității vor permite actualizarea programelor de studiu, astfel încât acestea să răspundă nevoilor reale ale pieței muncii, iar absolvenții să facă mai ușor trecerea spre aceasta. În plus, vor fi dezvoltate două noi programe de masterat: „Sustainable Finance”, în cadrul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor, ce va oferi 50 de locuri pentru studenți; respectiv „Comunicare publicitară în medii digitale”, în cadrul Facultății de Științe ale Guvernării și ale Comunicării, unde absolvenții ciclului licență vor avea la dispoziție 75 de locuri pentru a se specializa în domeniul amintit.

Investițiile în educație sunt esențiale pentru dezvoltarea regiunii noastre, iar acest proiect este un exemplu clar al modului în care fondurile europene pot sprijini formarea viitorilor specialiști. Noile dotări și modernizările din cadrul Universității de Vest din Timișoara vor îmbunătăți experiența de învățare a studenților și vor contribui la crearea unui mediu academic de nivel european, aliniat cerințelor pieței muncii. Ne dorim ca, prin astfel de proiecte, să oferim tinerilor resursele necesare pentru a deveni profesioniști bine pregătiți și competitivi, gata să aducă plusvaloare economiei regionale”, a declarat Georgiana Radac, Director, Direcția Generală Autoritate de Management PR Vest 2021-2027.

Aproape 5,1 milioane de euro vor fi investiți în proiect, prin Programul Regional Vest. Din această sumă, 4,4 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Proiectul ar urma să fie implementat în următorii doi ani.

În total, ADR Vest va investi 21 de milioane de euro în universitățile din Regiunea Vest, prin PR Vest. Alte peste 90 de milioane de euro vor ajunge la grădinițele, școlile și liceele din regiune.

Citeste mai mult

Locale

PROIECT. Call-center pentru colectarea textilelor uzate de la domiciliul, la Timișoara

Publicat

pe

Timișorenii vor avea la dispoziție o linie telefonică specială pentru colectarea gratuită a articolelor textile uzate direct de la domiciliu.

La solicitarea municipalității, societatea CVS Recycling SRL, care asigură colectarea și reciclarea hainelor și materialelor textile vechi, va pune la dispoziția cetățenilor un număr de call center.

În plus, societatea va prelua articole de la timișoreni la punctul de colectare situat în comuna Moșnița Nouă, Calea Medveș, Nr.100, Hala nr.14, în intervalul orar 08.00 – 15.00.

Un proiect de hotărâre în acest sens va fi supus aprobării în următoarea ședință de Consiliu Local.

Primăria Timișoara are încheiat un acord de colaborare cu CVS Recycling SRL, în baza căruia municipalitatea asigură spațiile necesare pentru amplasarea containerelor. Societatea furnizează gratuit containerele necesare și este responsabilă de colectarea, transportul și reciclarea materialelor textile, fără a impune costuri suplimentare municipalității sau cetățenilor. Reciclarea articolelor va fi realizată printr-un proces ecologic care nu poluează mediul. Societatea a notificat municipalitatea că furnizorul de containere a depășit termenul pentru livrare, astfel că acestea vor fi amplasate în locațiile agreate începând cu această lună. Locațiile unde timișorenii vor putea preda hainele și textilele vechi sunt: Piața Dacia, Piața 700, Piața Traian, Intrarea Doinei – punct TRAFO și Zona Soarelui – Școala Gimnazială nr. 30.

Potrivit unor statistici ale Comisiei Europene, anual, o persoană aruncă, în medie, 11 kilograme de textile. La Timișoara, în baza parteneriatului municipalității cu fundația Caritas, la cele 60 de containere speciale sunt colectate aproximativ 500 de tone de tone de haine, însă doar două treimi pot fi refolosite. Acordul cu CVS Recycling SRL implică și reciclarea, astfel încât cantitatea de deșeuri textile care ajunge la groapa de gunoi să scadă semnificativ, reducând astfel impactul negativ asupra mediului.

Citeste mai mult

Locale

Deratizare pentru combaterea rozătoarelor, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara anunță o nouă acțiune de deratizare în vederea combaterii rozătoarelor, în perioada 10 februarie 2025 – 24 februarie 2025, în intervalul orar 09:00 – 17:00. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, operațiunile vor fi reprogramate și comunicate la o dată ulterioară.

Produsul  folosit în combaterea rozătoarelor, Colbrom  Pastă (substanţă activă Bromadiolone) este avizat de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsește în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate de către Ministerul Sănătăţii. Substanța face parte din Grupa III de toxicitate. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat și autorizat în conformitate cu legislația în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecție corespunzător.

Staţiile de intoxicare sunt astfel concepute încât să permită doar accesul rozătoarelor, iar raticidul are adăugată o substanţă foarte amară pentru descuraja ingerarea de către restul mamiferelor. Sunt interzise golirea, deteriorarea sau sustragerea staţiilor destinate plasării momelilor, amplasate de către operatorul serviciilor de deratizare pe domeniul public.

Cetățenii, în special copiii, bătrânii și deținătorii de animale de companie, sunt rugați să evite pe cât posibil contactul direct cu momeala raticidă. În cazul ingerării accidentale, antidotul recomandat de producător este vitamina K.

Pentru o eficiență sporită a acțiunii, municipalitatea apelează la colaborarea cetățenilor și recomandă igienizarea spațiilor proprii de depozitare a deșeurilor menajere, atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirilor.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite