Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Campanie gratuită pentru sterilizarea a 2.500 de câini, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara a încheiat procedura de atribuire a contractului de concesiune a serviciilor medical-veterinare de sterilizare a câinilor aparținând rasei comune și metișilor acestora. Astfel, din 1 martie va demara campania pentru sterilizarea gratuită a 2.500 de câini ai căror proprietari au venituri mici.

„Dăm startul la campania prin care sprijinim persoanele care au venituri mici să-și sterilizeze câinii care nu sunt de rasă. Scopul nostru principal e clar: să prevenim azi abandonul de pui, care devin câinii vagabonzi de mâine. Apoi, vine vorba de respectul pe care trebuie să-l acordăm animalelor care sunt în grija fiecăruia dintre noi, să oferim ajutor persoanelor care nu au mijloacele financiare necesare și, astfel, să controlăm populația canină”, transmite primarul Dominic Fritz.

Responsabilitatea față de animalele pe care le avem ne revine în mod direct. Prin sterilizare, adopție și îngrijirea corespunzătoare a animalelor de companie, devenim parte din soluția care vizează atât siguranța persoanelor în spațiile publice, cât și oferirea unei vieți civilizate pentru companionii noștri canini. Îngrijirea post-operatorie este asigurată de către deținătorul câinelui, în spațiu privat și necesită atenție deosebită din partea proprietarului, pentru a evita complicații.

Vor fi sterilizate gratuit animalele ai căror stăpâni, persoane fizice, au venituri sub salariul mediu brut și domiciliul sau reședința în Timișoara. Proprietarii de câini care se încadrează în condițiile programului se pot înscrie la Compartimentul Protecția Animalelor, din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, prin e-mail, la adresa: alexandra.pintea@primariatm.ro, începând cu data de 1 martie 2023. În cazul în care proprietarul nu are acces la o adresă de e-mail validă, înscrierea în programul finanțat de Primăria Municipiului Timișoara se poate face și la numărul de telefon 0741 117 500.

Pe adresa de e-mail sau la numărul de telefon menționat, proprietarul va comunica: numele și prenumele, adresa de domiciliu/reședința, datele de contact și numărul de microcip al câinelui. După înregistrarea și verificarea documentelor, proprietarului i se va elibera un bon de ordine cu care se va putea programa și prezenta la cabinetul veterinar.

Proprietarul se va prezenta, în termenul comunicat, la cabinetul veterinar, în vederea sterilizării animalului de companie, cu următoarele documente:

  • cartea de identitate a proprietarului animalului de companie, care să ateste domiciliul sau reședința în Timișoara;
  • carnetul de sănătate al câinelui care atestă microciparea;
  • dovada veniturilor proprietarului, în valoare mai mică decât salariul mediu brut, în conformitate cu legislația în vigoare (adeverință, cupon de pensie, declarație pe proprie răspundere).

În cazul în care câinele nu este microcipat, individualizarea și înregistrarea pot fi făcute în ziua sterilizării, costurile fiind suportate de către proprietar.

Sterilizarea este singura modalitate umană și dovedit eficientă pentru controlul populației canine și pentru prevenirea abandonului animalelor de companie. Procedura de sterilizare prezintă multiple avantaje:

  • se evită înmulțirea necontrolată,
  • crește calitatea vieții animalului, prevenindu-se apariția unor afecțiuni,
  • se ameliorează temperamentul acestuia.

Costurile aferente serviciilor de sterilizare sunt achitate din sume alocate de la bugetul local. Valoarea totală estimată a contractului este de peste 250.000 lei, sumă care va asigura contravaloarea sterilizării pentru aproximativ 2500 de câini, pe o perioadă de 2 ani.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite