Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Campus deschis de o prestigioasă academie din domeniul ospitalității, după model elvețian,la Buziaș

Publicat

pe

Consiliul Județean Timiș vine în sprijinul relansării turismului în județ, prin susținerea deschiderii unei academii în ospitalitate ohma, la Buziaș, care organizează cursuri vocaționale sub licența École hôtelière de Lausanne (EHL), cea mai prestigioasă instituție de învățământ în domeniul ospitalității la nivel mondial.

Implicarea Consiliului vine în contextul proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023 și a implicațiilor pozitive ale acestuia pentru județ, cât și a lipsei forței de muncă și a personalului specializat în industria ospitalității.

De asemenea, se are în vedere și îndeplinirea obiectivului din Strategia sectorială de dezvoltare turistică a județului Timiș 2018 – 2028 de creștere cu 10% a personalului angajat în turism în 2025 față de 2018 și creșterea gradului de retenție pe posturi din turism și conexe cu 20% în același interval. Actualul proiect se înscrie și în strategia de dezvoltare socio-economică a județului Timiș 2021 – 2027 și în direcțiile de dezvoltare teritorială asumate de CJT.

Mai exact, în acest sens, la sediul Consiliului Județean Timiș, a avut loc semnarea Declarației Comune în vederea susținerii academiei în ospitalitate ohma, care organizează cursuri vocaționale sub licența École hôtelière de Lausanne (EHL).

Declarația Comună a fost semnată de către vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Alexandru Proteasa, alături de patru parteneri importanți: Winsedswiss Education Group, Primăria Orașului Buziaș, Inspectoratul Școlar Județean, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.

Fundația Didactica, Winsedswiss România și academia ohma, sub licența Ecole hôtelière de Lausanne, sunt entități care fac parte din Winsedswiss Education Group, acesta urmând să asigure crearea și furnizarea de programe educaționale. Învățământul vocațional, universitar și postuniversitar este bazat pe filosofia sistemului elvețian de educație duală, fiind o îmbinare a noțiunilor teoretice cu transpunerea acestora în practică la locul de muncă. winsedswiss va oferi aceste programe de formare licențiate cu licență Ecole hôtelière de Lausanne, operând academia de ospitalitate ohma alături de Primăria Buziaș, care va asigura partea logistică, cât și cu sprijinul important al celorlalte instituții partenere.

Semnarea Declarației Comune în vederea susținerii academiei ohma este un pas important în atingerea obiectivelor Consiliului Județean, de a transforma Timișul și Timișoara într-o destinație care oferă servicii de înaltă calitate în industria ospitalității. De asemenea, CJ Timiș va rămâne în continuare un partener de încredere al mediului de afaceri prin onorarea angajamentelor asumate în beneficiul timișenilor.

Academia ohma din orașul Buziaș va fi al patrulea campus licențiat EHL deschis de grupul educațional winsedswiss (World Institute of Service Education) în România.

Image by Antony Trivet from Pixabay

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Locale

Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara. Cum puteți să vă exprimați părerea

Publicat

pe

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara este încă disponibil pentru completare on-line. Sondajul sociologic reflectă calitatea vieții în Timișoara și acoperă toate ariile vieții în oraș iar completarea lui nu durează mai mult de 10 minute.

Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și măsoară gradul de mulțumire față de întreținerea clădirilor istorice, a pistelor de biciclete, starea drumurilor, a iluminatului public sau transportului în comun.

Cel mai recent raport, referitor la datele Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023, a arătat că aproape 70% dintre timișoreni cred că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de anul 2022 (65,7%) și cea mai ridicată din 2016, când a fost realizat primul raport. Barometrul Calității Vieții are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală și toți ceilalți actori instituționali implicați în viața orașului privind situația și dinamica socială din comunitatea locală, în scopul orientării politicilor publice și proiectelor strategice locale, în context regional și național.

Barometrul este realizat conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor persoanelor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat în cadrul „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara” este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, psihologie, științe economice, geografie socială și științe ale comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Sondajul se poate completa până în data 20 ianuarie 2025, la adresa online: https://e-uvt.questionpro.com/a/TakeSurvey.

Citeste mai mult

Locale

NEMULȚUMIRE. Primăria Timișoara trece serviciile de salubrizare la Societatea Drumuri Municipale

Publicat

pe

Municipalitatea intenționează să preia în regie proprie serviciile de salubrizare stradală. În ultima perioadă calitatea serviciilor de curățenie stradală a fost nesatisfăcătoare, reclamații privind coșuri de gunoi adesea pline, praf pe străzi și trotuare murdare fiind înregistrate în platforma dedicată și la managerii de cartier.

“Chiar dacă în ultimii ani am văzut o îmbunătățirea a curățeniei din Timișoara, recunosc că sunt nemulțumit de cât de curat este orașul. Am decis să propun Consiliului Local să preluăm serviciul de salubrizare înapoi la municipalitate tocmai pentru a avea un mai mare control asupra modului în care se face curățenie în oraș. Pentru banii pe care îi plătim anual din bugetul local, din taxele și impozitele timișorenilor, Timișoara trebuie să arate mai bine”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ca urmare a feedback-ului negativ al timișorenilor la adresa actualului operator și a unei evaluări detaliate a serviciilor prestate de acesta, Primăria Timișoara a luat constant măsuri, respectiv nu a recepționat toată suprafața planificată pentru curățenie. În aceste condiții, municipalitatea inițiază primul pas pentru asigurarea serviciilor de salubrizare prin intermediul Societății Drumuri Municipale (SDM). Două proiecte de hotărâre vor fi supuse votului în următoarea ședință a Consiliului Local: unul privind studiul de oportunitate și unul privind mandatarea AGA SDM pentru a iniția demersuri pentru noile servicii.

Odată aprobate proiectele de hotărâre, municipalitatea poate parcurge următoarele etape, astfel încât schimbarea operatorului să nu afecteze continuitatea serviciilor după mijlocul lunii martie, când expiră contractul cu societatea Brantner Servicii Ecologice. Ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție publică a municipalității pentru servicii de salubrizare, inclusiv de către Brantner, au fost inadmisibile.

Timișoara nu este singurul municipiu care a decis preluarea serviciilor de salubrizare în regie proprie: recent, Primăria Reșița a anunțat același demers începând cu luna martie a acestui an.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite