Duminică, 19 noiembrie a.c., la catedrala mitropolitană din Timișoara, în cadrul proiectului „O nouă inimă pentru Timișoara”, al companiei Mansave, a fost instalat un defibrilator semi-automat extern, prin intermediul proiectului DEFIBSAVE.
Donarea acestui aparat medical a fost făcută după terminarea serviciului religios, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și a membrilor echipei Mensave.
Părintele Mitropolit Ioan le-a vorbit credincioșilor despre activitatea Mensave, care oferă Cursuri de Prim Ajutor în toată România și pune accent pe rolul acestei companii în sănătatea comunității noastre.
Reprezentantul companiei a explicat cum funcționează aparatul și a subliniat că este vital să fie utilizat chiar și atunci când se sună la 112, pentru că poate salva viața oamenilor, dacă se intervine rapid. Acest aparat, al șaptelea din seria celor ce urmează a fi donate comunității, a fost amplasat în pridvorul catedralei mitropolitane și poate fi întrebuințat de orice cetățean aflat într-o situație de dificultate.
Monahia Anastasia Pah, medic cardiolog, a oferit explicații credincioșilor prezenți asupra modului de utilizare concretă a acestui aparat medical, numit pe bună dreptate „salvator de vieți”. MENSAVE este o companie care oferă Cursuri de Prim Ajutor în toată România. Este o organizație dedicată sănătății și siguranței comunității, axată pe inițiative inovative, care aduc beneficii durabile.
Opt din zece români nu știu să acorde primul ajutor
Prin proiectul defibSAVE marca MENSAVE, punem Timișoara la masa orașelor europene. Acest proiect cuprinde în prezent 6 defibrilatoare automate externe (AED) amplasate în Timișoara: Aeroportul Traian Vuia (2), Palatul Lloyd (1) – centrul orașului, în incinta Gării de Nord (1), clinica Oncocenter (1), platforma Incontro (1). Încă zece defibrilatoare așteaptă să fie montate în oraș în locurile aglomerate. Nucleul principal al acestui proiect sunt salvatorii, care au fost instruiți să folosească defibrilatoarele automate externe într-o situație reală. Din acest motiv, în România avem peste 10.000 de persoane instruite, iar aproximativ 5.000 sunt doar în zona de vest.
Investiția în acest proiect depășește 50.000 RON – bani proveniți din profitul companiei și sunt reinvestiți în comunitate.
În momentul de față compania depune eforturi pentru a conecta aceste defibrilatoare automate externe la sistemul unic 112.