În 2 și 4 iulie între orele 18.00 și 20.00, locuitorii cartierului Dacia sunt invitați în Parcul Dacia pentru a se întâlni și discuta cu inițiatorii proiectului CiviCultura.
Marți, 2 iulie, între orele 18.00 și 20.00, membrii trupei de teatru Thespis și ai Asociației Culturale Diogene, organizatorii programului CiviCultura, vor fi prezenți în Parcul Dacia pentru a se întâlni cu locuitorii zonei și pentru a afla care sunt problemele din cartierul lor și cum le pot rezolva împreună. Culegerea problemelor din cartier va duce la crearea unei ședințe de improvizații deschise tuturor, ce va avea loc în data de 4 iulie între orele 18.00 și 20.00 tot în Parcul Dacia.
Colectarea problemelor de interes din 4 cartiere din oraș (Dacia, Sinaia, Complexul Studențesc, Traian) reprezintă un nou pas al proiectului CiviCultura (după desfășurarea a 5 ediții de CivicTalk) și presupune aflarea problemelor locuitorilor din cartier legate de comunitatea în care trăiesc. Voluntarii vor lucra în grupuri vizibile, costumați teatral, vor lua interviuri trecătorilor și vor informa oamenii despre evenimentele care vor avea loc în următoarele luni.
Activitatea principală a proiectului Civicultura, spectacolul-nucleu al proiectului, se va realiza concomitent în cele 4 scene urbane: Parcul Dacia, Parcul Poporului, Complexul Studențesc și Piața Sinaia, conectate prin sisteme video live. Spectacolul va avea loc în 19 octombrie și va însuma realizarea unor momente interdisciplinare artistice, împreună cu publicul și artiști de notorietate.
CiviCultura [iulie-octombrie 2019] este organizat de Teatrul Studențesc Thespis și Asociația Culturală Diogene, și constă în acțiuni socio-culturale care promovează implicarea civică a locuitorilor Timișoarei, ajutându-i să-și găsească curajul de a se transforma, din beneficiari ai proiectelor locale, în voluntari și chiar inițiatori. Programul complet al proiectului CiviCultura se găsește pe site-ul www.civicultura.ro. Proiectul este realizat cu sprijinul Timotion și Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.
Teatrul Studențesc THESPIS a fost înființat ca un spațiu artistic care să permită exprimarea liberă prin teatru, în 1965, de către Diogene V. Bihoi (1947-2002). „THESPIS-ul oferă odraslelor sale diverse puncte de tangenţă cu fenomenul teatral, spectacular şi cultural în general, posibilitatea de a se exprima liber, tinereşte şi, mai presus de toate, omeneşte. Da, omeneşte, pentru că asta implică diverse conotaţii, adevăruri pe care le purtăm cu toţii în noi, uneori în forme mult prea latente, forme hibride de cunoaştere a propriului sine şi a Celuilalt, de investigare a naturii umane, forme primare de creativitate şi expresie” (Diogene V. Bihoi).
Din această familie teatrală au făcut parte de-a lungul timpului sute de oameni, care acum sunt răspândiţi pe toate continentele şi activează în toate domeniile (unii în teatru, alţii în -bussiness, unii în media, alţii în medicină, unii în ştiinţele umaniste, alţii ingineri).
ASOCIAȚIA CULTURALĂ DIOGENE este formalizarea instituțională a Teatrului Studențesc THESPIS și urmărește să sprijine realizarea de piese de teatru sau alte evenimente artistice, să stimuleze interesul publicului pentru dialog, dezbatere, implicare socială, artă alternativă, să faciliteze accesul publicului la manifestări teatrale și culturale, promovând valorile culturale și civice ale Timişoarei. De asemenea, realizarea, sprijinirea și promovarea de producții, manifestații, ateliere interdisciplinare (teatru, muzică, dans etc.) sunt alte obiective ale asociației.