Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

CJ Timiș finanțează cu 1.000.000 lei ideile cetățenilor. Cum puteți să depuneți un proiect

Publicat

pe

Ideile cetățenilor cu impact pozitiv pentru comunitate, validate prin votul timișenilor, vor fi finanțate și implementate de Consiliul Județean.

Pentru asta, instituția a pus la bătaie un buget participativ de 1.000.000 lei.

Până pe 25 mai, timișenii își pot înscrie propunerile online, toate informațiile necesare fiind disponibile pe platforma web creată special pentru bugetul participativ, www.bugetareparticipativa.cjtimis.ro.

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sunt în administrarea județului Timiș: educația; serviciile sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială; sănătatea; cultura; sportul; protecția și refacerea mediului; conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice și rezervațiilor naturale; podurile și drumurile publice; turismul; infrastructura de stimulare a economiei și afacerilor; infrastructura IT și de telecomunicații.

Fiecare persoană fizică sau juridică poate formula o singură propunere de proiect. Pentru depunerea acestuia, cei interesați vor trebui să completeze titlul, domeniul, descrierea acestuia, localizarea, durata proiectului, beneficiarii, bugetul estimat, detalierea bugetului, pe cât posibil, să atașeze documente relevante (fotografii, schițe, planuri etc.) și să menționeze modul în care inițiatorul dorește sa se implice în proiect (voluntariat, cofinanțare, sponsorizări etc.).

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a fost unul dintre primii susținători ai bugetului participativ pentru Timiș. Pe lângă programul de finanțare al Consiliului Județean care presupune depunerea de proiecte care sunt evaluate de către o comisie specială, Alin Nica crede că timișenii au nevoie de mai multă apropiere de administrația publică și de idei creative: „Bugetul participativ este în primul rând un exercițiu democratic prin care, pe un fond alocat –  în cazul nostru, un milion de lei – timișenii depășesc nivelul la care sunt doar consultați și încep să contribuie direct la distribuirea banilor, fie prin înscrierea unui proiect, prin votarea lui sau prin sprijinul acordat în implementare. Astfel, responsabilizăm cetățenii, le oferim decizia, nu doar posibilitatea de a comenta de pe margine.”

Marian Constantin Vasile, administratorul public al județului Timiș și inițiator al bugetului participativ, a propus realizarea unei platforme online care să reunească idei de îmbunătățire a vieții și activității comunității noastre, venite din partea timișenilor. „Bugetul participativ, primul din istoria Consiliului Județean Timiș, responsabilizează atât cetățenii, cât și instituția, fiind un bun exercițiu de colaborare. Este un semnal că, în Timiș, decizia este centrată pe cetățean. Este o schimbare de paradigmă. Procesul administrativ nu va mai fi opac, ci va avea la bază interesul și dorința timișenilor, va include mereu feedback-ul beneficiarilor finali. Este suma de 1 milion de lei prea mică pentru un buget participativ? Noi credem că nu. Vorbim despre un proiect pilot, un exercițiu, care cu siguranță se va implementa și în următorii ani. Vom învăța din experiența anului 2021, iar apoi putem aloca mai mulți bani, dacă va fi necesar”, a spus administratorul public al județului.

Proiectele eligibile vor intra în procesul de votare, pe aceeași platformă, orice timișean având posibilitatea a-și manifesta opțiunea pentru unul dintre acestea. Proiectele câștigătoare vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, până la epuizarea sumei prevăzute.

Proiectele selectate în urma procedurii de consultare publică vor fi incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Timiș și implementate de aparatul de specialitate al instituției.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite