Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Climathon Timisoara 2020, concurs de idei inovatoare focalizat pe apă

Publicat

pe

Între 20-21 noiembrie a.c., Timișoara participă la Climathon, un concurs internațional de idei și propuneri ce pot fi transformate în soluții inovatoare și acțiuni pentru adaptarea la schimbările climatice. Climathon-ul este o mișcare globală, care se organizează local, așadar Timișoara se alătură, în luna noiembrie, altor câteva sute de orașe din toată lumea, în lupta pentru un mediu mai curat și mai sigur.

Organizatorii Climathon Timișoara 2020 sunt Aquatim, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara, partener național EIT Climate KIC România, și Asociația One Source, iar ediția actuală este una focalizată pe apă și reinventarea relației noastre cu această resursă esențială.

Sub titlul „Be Water Smart!”, concursul lansează arhitecților, inginerilor, peisagiștilor, profesioniștilor și studenților din orice alte domenii, precum și elevilor provocarea de a găsi soluții sustenabile de integrare a apei de ploaie în ciclul urban și stilul nostru de viață, de la scară mică la mare, din gospodărie, pe stradă și în oraș. Este luată în considerare și valorificarea apei uzate.

Evenimentul se va desfășura online, timp de 24 de ore. Participarea este gratuită și se face prin înscriere la: https://climathon.climate-kic.org/europe/romania/timisoara/?lang=en.

Concurenții vor lucra în echipe, iar propunerile vor fi evaluate de către un juriu multidisciplinar, din punct de vedere al fezabilității, potențialului inovator și sustenabil, orginalității, impactului social și urban. Se vor acorda premii, în valoare totală de 2.000 de lei. Evenimentul va cuprinde și o sesiune de prezentări de proiecte, bune practici și ateliere.

Prin organizarea ediției Climathon 2020 în Timișoara, Aquatim continuă demersurile sale de a trasforma Timișoara într-un oraș rezilient în relația sa cu apa și fenomenele meteo extreme, date de schimbările climatice. Dezideratul „zero străzi inundate din canalizare”, în urma ploilor intense, poate fi atins în parteneriat cu comunitatea, antrenând oameni preocupați de mediu, resurse și viitorul planetei. Compania de apă Aquatim a contracarat pericolul inundațiilor din canalizare prin instalarea de rezervoare subterane mari și stații de pompare automată, în punctele vulnerabile ale orașului – pasajele Jiul, Popa Șapcă, Gheorghe Lazăr.

Cu toate acestea, soluția 100% sustenabilă și de reziliență pe termen lung, susținută de Aquatim, rămâne redirecționarea apei de ploaie, astfel încât ea să nu mai ajungă în canalizare și la stația de epurare, ci să fie valorificată ca o resursă utilă de apă pentru comunitatea noastră.

„Împreună, orașele și cetățenii lor formează o comunitate globală, ce face schimbarea posibilă”, aceasta este filosofia ce stă la baza Climathon-ului, una dintre componentele programului EIT Climate KIC (Knowledge, innovation Community) al Institutului European de Inovare şi Tehnologie.

Locale

Amendă de 25.000 de lei pentru mizeria dintr-o parcare din Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat măsura sancționării contravenționale a firmei care deține zona parcării supermarketului ce funcționează pe Calea Circumvalațiunii nr. 35, ca urmare a constatărilor din ultima perioadă cum că în perimetrul respectiv, situat într-o zonă centrală a Municipiului, este mizerie și nu s-au luat măsurile necesare întreținerii atât a parcării, clădirilor și spațiilor verzi care aparțin firmei în cauză.

Sancțiunea a fost aplicată conform OUG 195/2005 privind protecția mediului și se ridică la 25.000 de lei.

De menționat că aceasta nu este sigura sancțiune aplicată societății Columbus Active SRL, cu sediul în București.

Luna trecută, tot pentru neîntreținerea spațiilor verzi,și a parcării, polițiștii locali au aplicat o sancțiune de 2.500 lei conform HCL 117/2024. Și anul trecut au mai fost aplicate două sancțiuni de 2.500 și 25.000 lei tot pentru neîntreținerea amplasamentului de pe Calea Circumvalațiunii, ca urmare a constatărilor în teren ale polițiștilor locali, dar și a sesizărilor de la cetățeni, care am semnalat deșeurile împrăștiate în toată zona care reprezintă o sursă de infecție și conferă un aspect inestetic zonei.

Polițiștii locali atrag atenția că deținătorii de astfel de amplasamente au obligația legală de a lua măsuri de întreținere și implicit de igienizare a  proprietăților pe care le dețin sub orice formă.

Astfel de verificări vor avea loc și în perioada următoare.

Foto: Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Irina Rimes cântă la Zilele Dumbrăviței, ediția 2024

Publicat

pe

În perioada 6 – 8 septembrie 2024, în Parcul Central Dumbrăvița, va avea loc sărbătoarea comunității la Zilele Dumbrăviței 2024!

În weekendul 7 – 8 septembrie, vor avea loc concerte cu cei mai iubiți artiști ai momentului , dans, gastronomie locală și activități recreative pentru toate vârstele.

Din program nu vor lipsi:

Concerte Live: IRINA RIMES, RAREȘ și mulți alții

Târg de producători locali: meșteșugari și artizani din zonă își expun produsele handmade.

Activități pentru copii: jocuri, ateliere creative și spectacole de dans sau teatru pentru cei mici.

Zone de relaxare: spații amenajate pentru relaxare și socializare.

Food Truck-uri: preparate locale și internaționale pentru toate gusturile.

Intrarea este liberă pentru toată lumea!

Eveniment organizat de Primăria Comunei Dumbrăvița.

Citeste mai mult

Locale

Regulament nou pentru autorizarea teraselor, la Timișoara

Publicat

pe

Noul regulament privind comerțul în zone publice pe terase va fi supus votului în următoarea ședință a Consiliului Local, vine cu simplificarea procedurilor de avizare, cu extinderea prevederilor astfel încât să fie incluse și terasele în curți interioare dar și cu unele clarificări.

Regulamentul nu modifică niciuna dintre măsurile adoptate în 2022, când Primăria a impus ca terasele din zona istorică să nu mai aibă umbreluțe sau mobilier în culori stridente, dar și o suprafață minimă de trecere, astfel încât să nu fie deranjați nici clienții teraselor, nici trecătorii.

Pentru simplificarea procedurilor de avizare, Primăria Timișoara propune ca proprietarii de terase construite cu autorizație să nu mai obțină un aviz separat pentru acestea. Odată cu noul regulament, avizul va fi inclus în autorizația de comercializare pentru punctul de lucru. Totodată, acordul de comerț pentru amplasarea de terase va putea fi emis până la 31 martie, fără a mai fi făcută dovada plății taxelor și impozitelor locale și fără a fi obținută viza anuală a punctului de alimentație publică. Primăria Timișoara nu va elibera avizul de terasă dacă punctul de lucru are activitatea suspendată. O altă măsură este impusă prin legislația națională și prevede obținerea acordului de la Agenția de Mediu pentru terasele cu peste 100 de locuri. Avizul va fi depus la Primărie în maximum 12 luni de la adoptarea noului regulament.

În privința teraselor din curțile interioare, comercianții pot obține autorizația cât timp au acordul vecinilor, anexat proiectului de HCL. Pe malurile Begăi, unde terasele pot fi amplasate în proximitatea punctului de lucru, fără a afecta culoarul pietonal sau velo, autorizarea va fi făcută în baza avizului de amplasament emis de arhitectul șef.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu este disponibil pe site-ul municipiului aici.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite