Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Conacul Mocioni din Foeni va fi reabilitat, refuncționalizat ți revitalizat cu fonduri europene

Publicat

pe

Consiliul Județean Timiș a semnat, zilele trecute, contractul pentru lucrările de proiectare și execuție din cadrul proiectului „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș”, acronim REVER-MOCIONI, cod CALL03-1, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Antreprenorul care va executa serviciile de proiectare și execuție constă în Asocierea T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL, lider T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL.

Durata serviciilor de proiectare este de 6 luni, iar cea de execuție a lucrărilor de 22 de luni.

Costul total al contractului este în valoare de 9.802.165,25 lei + TVA.

Reabilitarea monumentului este doar una dintre componentele proiectului. Este cea mai provocatoare și laborioasă, dar împreună cu acțiunile care vizează refuncționalizarea și revitalizarea, vom atinge ce ne-am propus prin acest proiect, aspirații care depășesc cu mult sfera unui obiectiv refăcut din punct de vedere fizic.

Obiectivul proiectului îl constituie dezvoltarea economică, socială și culturală a județului Timiș prin punerea în valoare a Conacului Mocioni din Foeni, monument istoric de valoare națională și universală.

Obiectivele specifice constau în:

  1. creșterea atractivității turistice-culturale a zonei prin reabilitarea și refuncționalizarea monumentului istoric – Conacul Mocioni din comuna Foeni, județul Timiș, pe parcursul a 36 de luni;
  2. dezvoltarea unei oferte culturale atractive și unice în județul Timiș prin punerea în valoare a unui monument istoric situat într-un mediu rural marginalizat, pe parcursul a 36 de luni.

Conacul Mocioni va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Acțiunile prevăzute a se desfășura aici sunt intersectoriale, având specific cultural, educațional, patrimonial, turistic sau artistic.

Conacul, chiar și în stadiul în care se găsește acum, este unul care merită toată atenția și preocuparea noastră, fiind unul dintre cele mai vechi monumente de istorice din județ, iar odată cu realizarea acestei investiții vom avea norocul să ne bucurăm de frumusețea și impozanța din perioada sa de glorie.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin-Adrian NICA, a declarat cu prilejul semnării contractului: „Suntem încântați că lucrurile au început să intre pe un făgaș normal de desfășurare. După întârzierile întâmpinate anterior, era o condiție esențială pentru a putea atinge obiectivele acestui proiect ambițios. Sunt convins că o bună comunicare cu antreprenorul, precum și o supraveghere îndeaproape a evoluției lucrărilor din partea personalului tehnic din cadrul Consiliului Județean ne vor permite ca, la final, să avem parte de unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din țară, ce va polariza dezvoltarea zonei pe mai multe sectoare.”

Informații tehnice despre proiect

Sursele de finanțare: Granturile SEE 2014 – 2021 prin ProgramulRO-CULTURA, bugetul județului Timiș, bugetul de stat

Apel de proiecte: Apel 3 – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice

Bugetul estimativ al proiectului: 16.969.459,77 lei (inclusiv TVA)

Cheltuieli totale eligibile proiect: 11.901.250,03 lei din care:

  • finanţare nerambursabilă din Granturile SEE 2014 – 2021: 8.092.850,02 lei
  • cofinanţarea de la bugetul național: 1.428.150,00 lei
  • contribuție proprie Solicitant și Parteneri la cheltuielile eligibile: 2.380.250,01 lei

Cheltuieli neeligibile proiect: 5.068.209,74 lei

Durata proiectului: 25.05.2021 – 30.04.2024 (36 luni)

Beneficiarii proiectului:

Promotor de proiect: UATJudețul Timiș (RO)

Partener proiect nr.1: Institutul Intercultural Timișoara (RO)

Partener proiect nr.2: NORTH Consulting ehf Islanda (IS)

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Locale

COD galben și portocaliu de caniculă, în Banat

Publicat

pe

Meteorologii anunță de luni, de la ora 10.00, până marţi, la aceeaşi oră, intrarea în vigoare a unui Cod galben de căldură, caniculă şi disconfort termic ridicat, în nordul Banatului, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei şi sud-vestul Dobrogei.

Este vorba despre judeţele Bihor, Arad, Timiş, Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, municipiul Bucureşti şi parţial judeţul Constanţa.

„Luni, valul de căldură se va extinde în nordul Banatului, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei şi în sud-vestul Dobrogei, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 21 de grade, caracterizând local o noapte tropicală”, a anunțat ANM.

Potrivit meteorologilor, până spre sfârşitul săptămânii valul de căldură, canicula şi disconfortul termic vor persista mai ales în jumătatea sudică a ţării.

Cod galben de caniculă, la Timișoara. Unde sunt cele 5 puncte de prim ajutor din oraș

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE șoferi! Resticții de trafic pentru evenimentul sportiv „Timișoara Triathlon“

Publicat

pe

Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a avizat închiderea traficului rutier în perioada 18 iulie 2025 – 20 iulie 2025, cu ocazia desfășurării evenimentului sportiv „Timișoara Triathlon”.

Astfel, circulația rutieră va fi închisă pe următoarele trasee și în următoarele intervale orare, după cum urmează:

18 iulie 2025 (ora 18:00) – 19 iulie 2025 (ora 18:00), pe splaiul Tudor Vladimirescu, tronsonul cuprins între bulevardul 16 Decembrie și bulevardul Mihai Viteazu

19 iulie 2024, între orele 06:00 – 18:00, pe traseul START: bulevardul Mihai Viteazu banda 2 > întoarcere 180 grade la intersecția cu strada Sfînta Rozalia > bulevardul Mihai Viteazu > bulevardul Vasile Pârvan > Pasajul Michelangelo > bulevardul Corneliu Coposu > strada Pestalozzi până la intersecția cu strada Cuvin > strada Pestalozzi după intersecția cu strada Cuvin banda 2 (pe banda 1 se desfășoară traficul rutier) > întoarcere 180 grade la intersecția cu strada Ștefan cel Mare > strada Pestalozzi > bulevardul Corneliu Coposu > Pasajul Michelangelo > bulevardul Vasile Pârvan > Podul Mihai Viteazul > strada 20 Decembrie 1989 > Piața Iancu Huniade > bulevardul I.C. Brătianu > întoarcere 180 grade pe breteaua dinaintea sensului giratoriu > bulevardul I.C. Brătianu > Piața Iancu Huniade > strada 20 Decembrie 1989 > bulevardul C.D. Loga > bulevardul Regele Ferdinand I > înainte peste podul Mihai Viteazul > FINISH.

în perioada 19 iulie 2025 (ora 17:00) – 20 iulie 2025 (ora 17:00), în Piața Iancu Huniade, fără a afecta traficul în sensul giratoriu bulevardul I.C. Brătianu – strada 20 Decembrie 1989.

în data de 20 iulie 2025, între orele 08:00 – 15:00, pe traseul: Piața Iancu Huniade, Str. 20 Decembrie 1989 până la intersecția cu bulevardul C.D. Loga, dreapta pe bulevardul C.D.Loga, stânga pe B-dul Regele Ferdinand l (benzile 2 și 3), stânga pe str. 20 Decembrie 1989, B-dul I.C. Brătianu, până la intersecția cu str. Michelangelo, str Carol Telbisz până la intersecția cu str E. Carusso

Șoferilor li se recomandă să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului.

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE! Aglomerație la eliberarea cărților de identitate. Este recomandată programarea

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara recomandă cetățenilor să se programeze din timp pentru eliberarea actelor de identitate, în contextul creșterii semnificative a numărului de solicitări în această perioadă.

Pentru a evita eventualele neplăceri, persoanele care solicită eliberarea unui act de identitate,  din motive precum expirarea documentului, deteriorarea, schimbarea domiciliului, a numelui sau a fizionomiei sau altele, trebuie să își planifice din timp depunerea documentelor.

În prezent, Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara funcționează la capacitate maximă și a suplimentat numărul ghișeelor de lucru.

Astfel, dacă în vara anului trecut erau disponibile 7 ghișee, în prezent cetățenii au la dispoziție 8 ghișee, dintre care Ghișeul 8 este destinat persoanelor vârstnice, cazurilor sociale și urgențelor justificate. Accesul la acest ghișeu se face în baza unui număr de ordine, eliberat la sediul Direcției. Cu toate aceste măsuri, creșterea numărului de solicitări, alături de durata mai mare necesară pentru preluarea cererii pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate (CEI), determină timpi de așteptare mai mari decât în mod obișnuit. În acest context, cele mai apropiate programări disponibile sunt în cursul lunii august.

Reamintim, cererile pentru eliberarea cărților electronice de identitate se depun cu programare online, pe portalul Ministerului Afacerilor Interne: https://hub.mai.gov.ro/cei/programari. Interfața de programare HUB MAI va fi optimizată în perioada următoare, astfel încât să prioritizeze programările pentru persoanele cu act de identitate expirat, pentru minorii care împlinesc vârsta de 14 ani, precum și pentru persoanele care solicită schimbarea numelui.

În ceea ce privește termenele medii de emitere a actelor de identitate, Ministerul Afacerilor Interne estimează că acestea vor fi:

5 – 7 zile lucrătoare pentru Cartea Electronică de Identitate

30 de zile pentru Cartea de Identitate Simplă

minimum 20 de zile pentru Cartea de Identitate (model 1997)

Începând cu data de 8 mai 2025 și până în prezent, Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a preluat peste 3.800 de cereri pentru CEI, iar aproape 3.000 de cereri au fost deja soluționate.

În prezent, timișorenii interesați pot solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate chiar dacă documentul de identitate, pe care îl au în posesie, se află în termen de valabilitate. De asemenea, începând cu data de 2 iunie 2025, Cartea Electronică de Identitate pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani poate fi solicitată, de părinți sau de reprezentantul legal.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite