Polițiștii locali din cadrul Compartimentului Poliția Piețelor au în atenție, în această perioadă, modul în care se comercializează produsele precum carne, ouă, lactate, ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă tot mai mulți cetățeni sunt tentați să cumpere, în special carne de porc, din locuri neautorizate și neamenajate corespunzător.
Astfel, potrivit Ordinului 111/2008 actualizat al ANSVSA, este interzisă vânzarea directă de produse de origine animală provenită de la producători care nu sunt înregistrați sanitar-veterinar de către direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene.
Referitor la modul în care se comercializează astfel de produse, HCL nr. 271/2023 privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţelor din Timișoara menționează clar că există anumite reguli care trebuie respectate.
În urma verificărilor efectuate pe această linie, s-a constatat că în unele piețe timișorene există în continuare comercianți care nu respectă prevederile legale. Astfel, spre exemplu, în Piața Badea Cârțan vânzătorii de carne și produse din carne, dar și cei de produse din categoria lactate, ouă, au fost într-o primă fază consiliați, avertizați și apoi s-a trecut la sancționarea acestora, fiind aplicate în ultimele două luni peste 30 de sancțiuni deoarece nu au respectat legislația privind obținerea avizelor necesare comercializării de astfel de produse. Alte patru au fost aplicate ieri și șase au fost aplicate astăzi, tot în această locație, după ce s-a constatat că în continuare comercianții vând produse în condiții improprii, fără documente.
De menționat că Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara a notificat prin adrese și SC Piețe SA și DSVSA cu privire la nerespectarea legislației în domeniu, aceasta din urmă fiind abilitată să constate, dar și să confiște marfa fără niciun fel de aviz, transportată și comercializată în condiții total necorespunzătoare.
Poliția Locală Timișoara va acționa în continuare și va lua măsurile legale cu intenția clară de a pune pe primul plan sănătatea cetățenilor, astfel de produse reprezentând un adevărat pericol, dar și concurența neloială față de comercianții care își obțin toate documentele necesare unor astfel de activități.
Potrivit HCL 271/2023, constituie contravenţie și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei pentru producători agricoli și cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei pentru persoanele fizice autorizate, asociații familiale, persoane juridice, fapte precum comercializarea produselor precum carne, lapte, ouă în locuri de vânzare altele decât cele special amenajate și autorizate, în condiții improprii, în afara vitrinelor frigorifice, precum și comercializarea fără drept a cărnii şi preparatelor din carne, care prin modul de obținere, de transport, depozitare şi expunere la vânzare pot pune în pericol sănătatea consumatorului.
Foto: Poliția Locală