Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Deschiderea Târgului de Crăciun și aprinderea iluminatului festiv, la Timișoara

Publicat

pe

Piața Victoriei va îmbrăca haină nouă duminică 27 noiembrie, când la deschiderea Târgului de Crăciun se vor aprinde luminițele de sărbătoare. Gazdă, pe scenă, vor fi timișorenii de la TM GROOVE (Horia Crișovan, Florin Cvasa, Marcel Poaty-Souami, Dănuț Blaga și Lucian Nagy), alături de care vor cânta mai tinerii Jennifer Poaty-Souami, Bianca Berciu, Simion Caragia (participant la „X Factor” și „Românii au Talent” în 2021), Tania Ionescu (participantă la „Vocea României” în 2018), Alexandra Sârbu, Andrei Badea, Thea Marconi (solistă Sky Walkers), Maria Avramescu și Daniel Tudor.

În târg vor fi prezenți comercianți cu produse alimentare și nealimentare, dar și dintre cei care aduc  elemente inedite de divertisment: roată panoramică, patinoar, fotobooth, carusel… De asemenea, în acest an, Moș Crăciun va veni cu trenuleț și va avea o căsuță, cu ateliere creative de felicitări, decorat turtă dulce, pictură pe ceramică.

1 Decembrie – Ziua Națională a României

Pentru timișoreni, dar, cu siguranță, nu doar pentru noi, cele mai importante zile ale lunii decembrie sunt Ziua Națională a României și 20 Decembrie, aceasta din urmă amintind de momentul în care, cu 33 de ani în urmă, Timișoara a fost declarată „primul oraș liber de comunism”.

Astfel, timișorenii sunt așteptați de 1 Decembrie în Piața Libertății, unde programul va fi deschis la ora 18:00, de către Ansamblul „Timișul” și de invitații săi, reprezentanți ai câtorva zone importante ale țării: Niculina Stoican (Oltenia), Alexandru Brădățan (Moldova), Traian Stoiță (Ardeal), însoțiți de bănățenii Maria Milu Sorescu și Vasile Conea.

Orchestra Ansamblului „Timișul” este coordonată de Deian Galetin, iar echipa de dansatori, de instructorii coregrafi Ciprian David și Maria Topciov.

Nu va lipsi retragerea militarilor cu torțe, a căror trecere prin Piața Libertății este prevăzută în jurul orei 19:00, precum și o prezentare de arme de luptă din perioada Primului Război Mondial, care va avea loc de la ora 17:00, tot în Piața Libertății.

ARMELE CARE AU FĂURIT UNIREA – Prezentare interactivă de săbii și spade istorice din dotarea Armatei Române

Armele ce vor fi prezentate fac parte din colecția privată Cosmin Pop, completată pentru acest prilej cu piese din alte colecții private timișorene, pentru a oferi o imagine cât mai completă a galeriei de spade și săbii aflate în dotarea Armatei Române în preajma și în timpul Războiului de Reîntregire.

Evenimentul va cuprinde istorisiri și fapte mai puțin cunoscute din trecutul acestor piese, prezentate de proprietarul lor actual, Cosmin Pop, cunoscut în lumea evenimentelor de reconstituire istorică sub numele „Fiare Din Beci” și de heraldul festivalurilor istorice, Sergiu Galiș.

Exemplele de mânuire și exercițiu și supravegherea voluntarilor din public vor fi asigurate de membri ai grupurilor de reconstituire istorică din Timișoara.

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Locale

Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara. Cum puteți să vă exprimați părerea

Publicat

pe

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara este încă disponibil pentru completare on-line. Sondajul sociologic reflectă calitatea vieții în Timișoara și acoperă toate ariile vieții în oraș iar completarea lui nu durează mai mult de 10 minute.

Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și măsoară gradul de mulțumire față de întreținerea clădirilor istorice, a pistelor de biciclete, starea drumurilor, a iluminatului public sau transportului în comun.

Cel mai recent raport, referitor la datele Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023, a arătat că aproape 70% dintre timișoreni cred că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de anul 2022 (65,7%) și cea mai ridicată din 2016, când a fost realizat primul raport. Barometrul Calității Vieții are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală și toți ceilalți actori instituționali implicați în viața orașului privind situația și dinamica socială din comunitatea locală, în scopul orientării politicilor publice și proiectelor strategice locale, în context regional și național.

Barometrul este realizat conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor persoanelor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat în cadrul „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara” este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, psihologie, științe economice, geografie socială și științe ale comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Sondajul se poate completa până în data 20 ianuarie 2025, la adresa online: https://e-uvt.questionpro.com/a/TakeSurvey.

Citeste mai mult

Locale

NEMULȚUMIRE. Primăria Timișoara trece serviciile de salubrizare la Societatea Drumuri Municipale

Publicat

pe

Municipalitatea intenționează să preia în regie proprie serviciile de salubrizare stradală. În ultima perioadă calitatea serviciilor de curățenie stradală a fost nesatisfăcătoare, reclamații privind coșuri de gunoi adesea pline, praf pe străzi și trotuare murdare fiind înregistrate în platforma dedicată și la managerii de cartier.

“Chiar dacă în ultimii ani am văzut o îmbunătățirea a curățeniei din Timișoara, recunosc că sunt nemulțumit de cât de curat este orașul. Am decis să propun Consiliului Local să preluăm serviciul de salubrizare înapoi la municipalitate tocmai pentru a avea un mai mare control asupra modului în care se face curățenie în oraș. Pentru banii pe care îi plătim anual din bugetul local, din taxele și impozitele timișorenilor, Timișoara trebuie să arate mai bine”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ca urmare a feedback-ului negativ al timișorenilor la adresa actualului operator și a unei evaluări detaliate a serviciilor prestate de acesta, Primăria Timișoara a luat constant măsuri, respectiv nu a recepționat toată suprafața planificată pentru curățenie. În aceste condiții, municipalitatea inițiază primul pas pentru asigurarea serviciilor de salubrizare prin intermediul Societății Drumuri Municipale (SDM). Două proiecte de hotărâre vor fi supuse votului în următoarea ședință a Consiliului Local: unul privind studiul de oportunitate și unul privind mandatarea AGA SDM pentru a iniția demersuri pentru noile servicii.

Odată aprobate proiectele de hotărâre, municipalitatea poate parcurge următoarele etape, astfel încât schimbarea operatorului să nu afecteze continuitatea serviciilor după mijlocul lunii martie, când expiră contractul cu societatea Brantner Servicii Ecologice. Ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție publică a municipalității pentru servicii de salubrizare, inclusiv de către Brantner, au fost inadmisibile.

Timișoara nu este singurul municipiu care a decis preluarea serviciilor de salubrizare în regie proprie: recent, Primăria Reșița a anunțat același demers începând cu luna martie a acestui an.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite