Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Dosar penal pentru organizatorii unui miting în Timișoara. Polițiștii continuă controalele

Publicat

pe

Mai multe persoane sunt cercetate penal pentru „zădărnicirea combaterii bolilor“, după ce, duminică, între orele 14.00-20.00, au organizat un protest în centrul municipiului Timișoara.

La manifestareau participat aproximativ 100 de persoane.

„Având în vedere faptul că nu au fost luate măsurile legale ce se impun pentru combaterea răspândirii virusului SARS COV-2, polițiștii municipiului Timișoara au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «zădărnicirea combaterii bolilor»“, anunță reprezentanții IPJ Timiș, într-un comunicat de presă.

De asemenea, polițiștii timișeni împreună cu polițiștii locali, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, pompierii din cadrul I.S.U. Banat și reprezentanți ai I.T.M Timiș au desfășurat, zilele trecute, acțiuni în sistem integrat în vederea limitării răspândirii virusului Covid-19.

La activităţi au participat 265 de forţe de ordine, fiind verificate 212 societăți co  merciale, precum şi 126 de mijloace de transport persoane, dintre care 35 de mijloace de transport în comun, fiind totodată legitimate peste 3.000 de persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 145 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 53.250 de lei, dintre care 134 de sancțiuni, în valoare de 51.000 de lei, fiind aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv pentru nepurtarea măștii sanitare și 11 sancțiuni, în valoare de 2.250 de lei, pentru nerespectarea interdicțiilor privind circulația sau deplasarea.

Începând cu data de 25 octombrie a.c., pentru următoarele 30 de zile, au fost instituie următoarele măsuri:

– purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun;

– este interzisă circulația persoanelor nevaccinate, în afara locuinței sau gospodăriei, între orele 22.00-05.00;

– unitățile comerciale își vor încheia activitatea la ora 21.00;

– activitatea restaurantelor, cafenelelor și teraselor este permisă până la 50% din capacitate, între orele 05.00-21.00;

– barurile, cluburile și discotecile se închid, iar evenimentele private și spectacolele sunt interzise;

-se interzice participarea spectatorilor la competițiile sportive;

– organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă de acasă pentru cel puțin 50% din angajați.

Reamintim TELVERDE-0800800165/WHATSAPP 0755021218, numerele de telefon la care pot fi sesizate nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.

Poliţiştii timișeni continuă acţiunile pentru informarea cetățenilor și operatorilor economici, precum și pentru prevenirea nerespectării legislației în domeniu.

Locale

Zece terase amplasate ilegal în centrul Timișoarei, desființate

Publicat

pe

După repetate avertismente și un ultimatum de 7 zile, Primăria Municipiului Timișoara a început operațiunea de desființare a teraselor care continuă să funcționeze ilegal în zona centrală.

10 operatori, care aleg să facă concurență neloială majorității care respectă legea, nu au depus documentația necesară pentru autorizare și nici nu au eliberat domeniul public.

Firmele au mimat conformarea prin depunerea simbolică a unei cereri sau a unui dosar incomplet, fără intenția reală de a intra în legalitate, astfel că mobilierul teraselor a fost ridicat.

„Nu acceptăm comerț ilegal în centrul Timișoarei. Nu poți ocupa spațiu public fără autorizație, fără să plătești niciun leu la bugetul local și să te mai aștepți să fii tolerat. E sfidător față de toți cei care muncesc corect și respectă legea. Cei care au ignorat ultimatumul de 7 zile și au depus doar hârtii de fațadă, ca să bifeze un număr de înregistrare, au făcut o alegere greșită. Legea e lege pentru toți. Majoritatea operatorilor economici funcționează legal și se pot baza pe administrația mea că nu vom proteja pe nimeni din cei care fac concurență neloială”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Costurile pentru ridicarea mobilierului amplasat ilegal pe domeniul public vor fi suportate de societățile responsabile.

Ocuparea domeniului public este reglementată printr-o hotărâre a Consiliului Local, care stabilește condițiile minime pentru desfășurarea activităților comerciale pe spațiul public. Printre acestea se numără și respectarea unor cerințe legate de aspectul, amplasamentul și siguranța teraselor. În ceea ce privește taxa, aceasta se ridică la 2 lei/mp/zi în zona A, în perioada mai – august, 1 leu mp/zi în lunile martie, aprilie, septembrie și octombrie și la 0,70 lei/mp/zi pentru lunile ianuarie, februarie, noiembrie și decembrie.

Operatorii comerciali se pot autoriza oricând, în conformitate cu legislația. Doar după obținerea autorizării pot să amplaseze mobilierul și să funcționeze.

Municipalitatea va continua operațiunile de verificare în toate zonele orașului, prin intermediul Poliției Locale.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Gălăgia se „plătește“ cu amendă, la Timișoara

Publicat

pe

Peste 100 de timișoreni au reclamat la Poliția Locală disconfortul creat de unii cetățeni care fac gălăgie, ascultă muzică tare în special noaptea, oamenii legii aplicând 144 de sancțiuni referitoare la tulburarea liniștii publice.

Conform Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara, anul acesta 106 timișoreni au reclamat la Poliția Locală situații în care au fost deranjați de gălăgie.

Din constatările polițiștilor locali, în cele mai multe cazuri este vorba despre muzică la intensitate ridicată în spații de locuit, cum ar fi de exemplu în apartamente de bloc de pe străzi precum Miorița, Soarelui, Intrarea Sabinei, Dr. Nicolae Paulescu, Fructelor, Milcov, Labirint etc.

Există și situații în care este reclamată gălăgia făcută de persoane care stau în aer liber, vorbesc tare, consumă alcool, uneori ascultă muzică în fața blocurilor, magazinelor sau în parcuri, cum ar fi într-un părculeț de pe Str. Dinu Lipatti, Parcul Constructorul, Str. Nufărul, Regele Carol, Cloșca etc.

O altă categorie este cea a petrecerilor private, a teraselor și localurilor, unde muzica și zgomotul provoacă disconfort vecinilor, în locații precum terasa unei pizzerii de pe Calea Martirilor, eveniment la centrul de afaceri de pe Bulevardul Eroilor de la Tisa, terasă local de pe Str. Augustin Pacha, bar de pe Str. Ștefan cel Mare etc.

Polițiștii locali au aplicat anul acesta un număr 144 sancțiuni pentru astfel de cazuri, în valoare totată de 85.850 lei, în majoritate la persoane fizice, 18 dintre acestea fiind pentru persoane juridice. Poliția Locală Timișoara atrage atenția că respectarea legii presupune nu numai evitarea sancțiunilor, dar și respect pentru ceilalți cetățeni.

Potrivit Legii 61/1991, provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice, tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, precum și tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora se sancționează cu amenzi de la 200 lei la 1.000 lei, respectiv cu amenzi de la 500 lei la 1.500 lei, existând posibilitatea aplicării măsurii complementare de suspendare a activității localurilor pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile, atunci când faptele de tulburare a liniștii pe timp de noapte se repetă.

Citeste mai mult

Locale

Parcare nouă în locul vechilor garaje pe strada Stuparilor din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara a finalizat prima parcare din acest an, în cadrul programului de desființare a garajelor vechi și amenajare de locuri de parcare și zone verzi. În cartierul Lipovei, unde în 2024 au fost create 150 de noi locuri de parcare, au fost amenajate acum încă 30 de locuri pe strada Stuparilor. Lucrările vor fi completate cu plantări de arbori în campania de toamnă.

„Fiecare nouă amenajare în locul fostelor baterii de garaje din zonele de blocuri pornește nu doar din planurile administrației, ci și din propunerile și sesizările primite de la timișoreni. Colaborarea cu cetățenii este esențială în acest proces, iar la fiecare proiect ne străduim să ținem cont de cât mai multe recomandări primite de la cei care locuiesc acolo. Ținta noastră este ca noile spații pe care le amenajăm să transforme cartierele în locuri mai aerisite și mai bine organizate”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Lucrările de pe strada Stuparilor au inclus și modernizarea trotuarelor, aleilor de acces, îmbunătățirea sistemului de colectare a apelor pluviale și marcaje rutiere. Tot în zona Lipovei, sunt în execuție peste 80 de locuri de parcare în zona străzii Verde, iar în Calea Șagului, pe Intrarea Munților, municipalitatea are în amenajare alte 24 de locuri de parcare.

Pentru a răspunde cât mai bine nevoilor comunității locale, amenajările se fac și în baza sugestiilor primite de la timișoreni. Programul derulat de Primăria Municipiului Timișoara urmărește eliberarea spațiilor publice ocupate abuziv, modernizarea infrastructurii dintre blocuri și crearea unui cadru urban sigur, curat și estetic.

În 2024, municipalitatea a amenajat peste 650 de locuri de parcare în zonele Calea Șagului, Gara de Nord, Lipovei, Badea Cârțan, Dorobanților, Odobescu, Plăvăț și Calea Girocului.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite