Pentru a putea sprijini copiii în procesul de învățare, este nevoie de o resursă umană bine pregătită și de formarea unor profesori competenți. Acesta este motivul pentru care Asociația Inițiativă în Educație, sesizând nevoile contextului educațional, organizează un proiect amplu dedicat cadrelor didactice din județul Timiș.
În perioada februarie – iunie 2024 în Timișoara a demarat proiectul „FORMA inEDU”, conceput și realizat de Asociația Inițiativă în Educație. Acest proiect complex își propune să integreze arta și cultura în mediul școlar pentru formarea și consolidarea competențelor pedagogice și interculturale ale cadrelor didactice, dezvoltând totodată parteneriate și rețele culturale la nivel local și regional.
Prin diverse activități precum ateliere culturale, programe de formare, expoziții, tururi ghidate și evenimente interculturale, „FORMA inEDU” își propune să îmbunătățească calitatea actului educațional, oferind cadrelor didactice instrumente și resurse artistice și culturale pentru procesul de predare. Astfel, proiectul își propune să contribuie la creșterea performanței școlare și a calității educației în forme plăcute și antrenante deopotrivă pentru profesori și elevi.
Activitățile cuprind:
(Ne)conferința regională (mai – iunie 2024): Organizarea primei NEconferințe în educație la Timișoara- un concept orientat spre participant, cu metode open space, world cafe și biblioteca vie , cu prezentări, sesiuni interactive și networking pentru cadre didactice.
„Ceainăria Educatoarelor”(februarie – mai 2024): Schimb de bune practici pentru educatoare, cu prezența invitaților specialiști și idei de activități artistice.
„Pedagogie muzeală” – program de formare (martie 2024): Formare pentru cadrele didactice în educația muzeală, incluzând contact cu facilitatori și crearea de resurse educaționale.
„Clădiri și povești” – tururi ghidate (martie – aprilie 2024): Tururi ghidate pentru cadrele didactice, explorând istoria locală și aspectele culturale ale diferitelor cartiere din Timișoara.
Ateliere „Arta și cultura europeană”(mai 2024): Ateliere despre arta și cultura Spaniei, Franței și Germaniei, în colaborare cu instituții și asociații culturale.
Clubul de carte inEDU (februarie – mai 2024): Evenimente pentru interacțiunea și dezbaterile pe teme educaționale între cadre didactice.
Expoziți „Crâmpeie identitare. Farmecul vieții șvăbești” (martie 2024): Organizarea unei expoziții pentru promovarea patrimoniului și dezvoltarea abilităților de mediere culturală a cadrelor didactice.
Prin intermediul acestor activități, proiectul urmărește să îmbunătățească rezultatele școlare ale elevilor, să dezvolte abilitățile profesorilor și să promoveze o învățare mai accesibilă și mai experiențială. De asemenea, se dorește să se dezvolte parteneriate strategice între școli și instituții culturale, contribuind astfel la creșterea calității educației și la formarea unei comunități educaționale mai active și mai angajate în dezvoltarea culturală a orașului și a regiunii.
Finanțat de Programul Power Station+ | Școli Creative al Centrului de Proiecte Timișoara și încadrat în Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023”, proiectul are ca scop să creeze contexte educaționale care să promoveze învățarea interdisciplinară și să formeze cadre didactice ca mediatori culturali și transmițători ai culturii.
Asociația Inițiativă în Educație
Activitățile nu presupun taxă de participare. Accesul este liber pentru participanți, pe bază de înscriere.
Persoană de contact:
Andrada Mazilu
Coordonator proiect „Spațiul de cultură”
0755 539 613
contact@inedu.ro
Despre Asociația Inițiativă în Educație:
Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș.