Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

„FORMA inEDU”. Transformări de durată pentru viitorul educației școlare

Publicat

pe

Pentru a putea sprijini copiii în procesul de învățare, este nevoie de o resursă umană bine pregătită și de formarea unor profesori competenți. Acesta este motivul pentru care Asociația Inițiativă în Educație, sesizând nevoile contextului educațional, organizează un proiect amplu dedicat cadrelor didactice din județul Timiș.

În perioada februarie – iunie 2024 în Timișoara a demarat proiectul „FORMA inEDU”, conceput și realizat de Asociația Inițiativă în Educație. Acest proiect complex își propune să integreze arta și cultura în mediul școlar pentru formarea și consolidarea competențelor pedagogice și interculturale ale cadrelor didactice, dezvoltând totodată parteneriate și rețele culturale la nivel local și regional.

Prin diverse activități precum ateliere culturale, programe de formare, expoziții, tururi ghidate și evenimente interculturale, „FORMA inEDU” își propune să îmbunătățească calitatea actului educațional, oferind cadrelor didactice instrumente și resurse artistice și culturale pentru procesul de predare. Astfel, proiectul își propune să contribuie la creșterea performanței școlare și a calității educației în forme plăcute și antrenante deopotrivă pentru profesori și elevi.

Activitățile cuprind:

(Ne)conferința regională (mai – iunie 2024): Organizarea primei NEconferințe în educație la Timișoara- un concept orientat spre participant, cu metode open space, world cafe și biblioteca vie , cu prezentări, sesiuni interactive și networking pentru cadre didactice.

„Ceainăria Educatoarelor”(februarie – mai 2024): Schimb de bune practici pentru educatoare, cu prezența invitaților specialiști și idei de activități artistice.

„Pedagogie muzeală” – program de formare (martie 2024): Formare pentru cadrele didactice în educația muzeală, incluzând contact cu facilitatori și crearea de resurse educaționale.

„Clădiri și povești” – tururi ghidate (martie – aprilie 2024): Tururi ghidate pentru cadrele didactice, explorând istoria locală și aspectele culturale ale diferitelor cartiere din Timișoara.

Ateliere „Arta și cultura europeană”(mai 2024): Ateliere despre arta și cultura Spaniei, Franței și Germaniei, în colaborare cu instituții și asociații culturale.

Clubul de carte inEDU (februarie – mai 2024): Evenimente pentru interacțiunea și dezbaterile pe teme educaționale între cadre didactice.

Expoziți „Crâmpeie identitare. Farmecul vieții șvăbești” (martie 2024): Organizarea unei expoziții pentru promovarea patrimoniului și dezvoltarea abilităților de mediere culturală a cadrelor didactice.

Prin intermediul acestor activități, proiectul urmărește să îmbunătățească rezultatele școlare ale elevilor, să dezvolte abilitățile profesorilor și să promoveze o învățare mai accesibilă și mai experiențială. De asemenea, se dorește să se dezvolte parteneriate strategice între școli și instituții culturale, contribuind astfel la creșterea calității educației și la formarea unei comunități educaționale mai active și mai angajate în dezvoltarea culturală a orașului și a regiunii.

Finanțat de Programul Power Station+ | Școli Creative al Centrului de Proiecte Timișoara și încadrat în Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023”, proiectul are ca scop să creeze contexte educaționale care să promoveze învățarea interdisciplinară și să formeze cadre didactice ca mediatori culturali și transmițători ai culturii.

Asociația Inițiativă în Educație

Activitățile nu presupun taxă de participare. Accesul este liber pentru participanți, pe bază de înscriere.

Persoană de contact:

Andrada Mazilu

Coordonator proiect „Spațiul de cultură”

0755 539 613

contact@inedu.ro

Despre Asociația Inițiativă în Educație:

Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș.

Locale

A aruncat deșeuri pe spațiul public. A fost amendat și i-a fost confiscată autoutilitara

Publicat

pe

Un tânăr de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 de lei și i-a fost confiscată autoutilitara pe care o conducea după ce a fost prins că a aruncat deșeuri pe spațiul public și le-a incendiat.

„Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deşeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparţine unei foste societăţi comerciale din localitatea Beregsău Mare. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind identificat şoferul autoutilitarei, un bărbat în vârstă de 26 de ani, bănuit de comiterea faptei”, a transmis marţi IPJ Timiş.

Şoferul autoutilitarei, un bărbat de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 lei conform OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, fiind luată măsura complementară a confiscării autoutilitarei.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Locale

Cerșetori ridicați de polițiștii locali din mai multe zone din Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și Ordine Publică au desfășurat, în ultimele zile, o amplă acțiune cu scopul depistării persoanelor fără adăpost și a celor care apelează la mila publică pe raza municipiului Timișoara.

Astfel, s-a acționat în zonele Parcul Botanic, Gara de Nord, Bdul General Dragalina, Catedrala Mitropolitană – Parcul Civic, Zona Elba, Pictor Ioan Zaicu.

Au fost depistați un număr de 16 cerșetori și oameni ai străzii, aceștia fiind predați către centrul social de pe Strada Telegrafului.

Totodată, în cazul a două astfel de persoane s-a luat măsura sancționării contravenționale conform Legii 61/1991 republicată, deoarece au pătruns fără drept în clădirea fostei casierii a Retim de pe Strada Matei Corvin.

Astfel de acțiuni sunt organizate periodic, pe lângă verificările zilnice și măsurile luate ca urmare a sesizărilor de la cetățeni.

De la începutul acestui an în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii.

Polițiștii locali iau măsuri de preluare a acestora din stradă și predarea către serviciile sociale în vederea reintegrării lor, dar din păcate, din cauza legislației, dar și a faptului că aici primesc bani de la cetățeni, aceștia se întorc înapoi în stradă.

Citeste mai mult

Locale

„Străzi pentru comunitate“, pe Bulevardul Cetății din Timișoara. Programul evenimentelor

Publicat

pe

„Străzi pentru comunitate” dăruiește cetățenilor din cartiere, pentru o zi, o stradă circulată în mod obișnuit de mașini, și o transformă în loc de desfășurare a unor activități destinate tuturor vârstelor, care pun în valoare specificul cartierului, organizate cu parteneri „din vecini”: școli, societăți comerciale, universități, cluburi sportive etc.

Anul acesta, evenimentul se va desfășura pe Bd. Cetății, duminică 14 aprilie.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, circulația tramvaielor și a autovehiculelor pe Bd. Cetății, între Calea Torontalului și str. Amforei/Martir Cernăianu va fi oprită, între orele 7:00 și 17:00.

Participarea la activități este gratuită. De asemenea, la fiecare atelier, participanții pot câștiga premii simbolice: penare (truse) din meshuri reciclate, cărți, biscuiți gigantici și pâine de la Prospero, chiar și flori cu rădăcină, pentru grădinile din fața blocului (care vor fi plantate ulterior, cu sprijinul Horticultura).

Programul se desfășoară între orele 11:00-16:00 și cuprinde următoarele activități:

SCENĂ
11:00 – Sticluța, spectacol pentru copii cu Asociația „Teatru pentru Tine”
Povestea unei sticle de plastic aruncate în apă de un copil nepăsător. O temă actuală și esențială astăzi, „tradusă” în mod amuzant pe înțelesul celor mici.
12:30 – Spectacol realizat de elevii Școlilor Gimnaziale 19 și 24
14:00 – Dans cu Magnum Team

15:00 – Spectacol folcloric cu Ansamblul „Timișul” Tineret

Soliști: Sara Vasilescu, David Crișan, Maria Șaptebani, Ana-Maria Moldova, Alexandra Acs, Cristian Negrea și Bianca Opăriuc
Dirijor: Nicolae Baniciu. Coregrafi: Maria Topciov, Ciprian David și Doina Susan

ATELIERE, 12:30-16:00

– Împletit de nuiele cu meșterul popular Dinu Perva

– Ateliere creative cu CODRU– Grădinărit cu Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științele Vieții „Mihai I”
– Croșetat cu Cristina Codreanu

– Percuție cu Sorina Savii

– Pictură cu Claudia Marta

– Lectură cu Florina Jinga

– Mânuit de păpuși cu maestrul păpușar Maria Gornic

– Desene pe asfalt și obiecte din materiale reciclabile, cu Gabriela Muscan

CONCURSURI, 11:00-16:00

Crosul Cetății, ora 11:00

Crosul se adresează copiilor între 6 și 15 ani. Startul se va da la ora 11:00, pe Bd. Cetății, în apropierea colțului cu Str. Amforei. Regulamentul de participare poate fi consultat pe www.casadeculturatm.ro, începând de astăzi, 9 aprilie, ora 17:30.
Battle de street dance, ora 13:00

CLICK AICI PENTRU REGULAMENT 

COMPETIȚII AMICALE PENTRU SENIORI, 12:30-16:00

Șah, table, rebus, integrame, sudoku. Seniorii sunt invitați să vină cu jocul de table/șah de acasă. Rebus, integrame și sudoku sunt furnizate de organizatori.

MIȘCARE ÎN AER LIBER, 11:00-16:00

Bd. Cetății/Str. Iancu Flondor

11:00 – clasă de aerobic cu Beauty Center

12:00 – ora de mișcare cu Smartfit

Bd. Cetății

11:00-16:00 – ping-pong, baschet, volei tras cu arcul etc. cu Asociația Campioni pentru Viitor

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite