Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Fost șef în cadrul DGASPC Timiș, judecat pentru luare de mită. Emitea certificate de handicap vizual persoanelor cu vedere bună

Publicat

pe

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, l-au trimis în judecată pe Lihor-Laza Laszlo Andras, fost șef în cadrul Direcția Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (DGASPC), pe care îl acuză de 21 de acte materiale de luare de mită în formă continuată, 113 acte materiale de fraudă informatică în formă continuată, şi tot de 113 fapte de fals informatic în formă continuată.

Acţiunile au fost comise în calitate de şef serviciu în cadrul DGASPC Timiş.

„În perioada 2013 – 2020, în exercitarea funcţiei de şef al Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiş, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins şi primit de la 21 de persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită – între 1.000 lei până la 2.600 euro de persoană, primind în total 17.800 euro şi 20.100 lei, pentru a efectua formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap vizual, în condiţiile în care persoanele respective nu erau îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi. Pe lângă mita solicitată şi remisă pentru introducerea în grad de handicap, inculpatul ar mai fi încasat diverse «cotizaţii» (în aceeaşi modalitate – prin intermediari), anual de regulă, în bani, sume de circa 50 euro, 200 – 300 lei şi/sau produse alimentare”, se menționează în rechizitoriul procurorilor DNA.

Anchetatorii au descoperit că funcţionarul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al DGASPC Timiş, pentru un număr total de 45 de persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate şi date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, „creând în acest mod situaţii necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap şi necesită plata sub formă de prestaţii sociale cât şi alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.)”.

„Obţinerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judeţe şi-au stabilit provizoriu reşedinţa în judeţul Timiş. Acele documente fac ca beneficiarii lor să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar şi alte facilităţi conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 3.404.698 lei. Precizăm că, o mare parte din falşii beneficiari de prestaţii sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap, fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituţii publice şi nu achită niciun fel de contribuţii la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceştia deţin în acelaşi timp şi permis de conducere auto şi circulă pe drumurile publice”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

O mare parte din prejudiciul material cauzat a fost recuperat, prin restituirea, pe parcursul urmăririi penale, a sumelor încasate necuvenit de către beneficiarii pensiei.

Pe lângă fostul funcţionar, în acelaşi dosar au fost deferite justiţiei alte 12 persoane, dintre care una în stare de detenţie, inculpate pentru infracţiuni de: complicitate la luare de mită, dare de mită, complicitate la infracţiunea de fraudă informatică, complicitate la infracţiunea de fals informatic.

Pentru recuperarea sumelor încasate pe nedrept cu titlu de pensie handicap vizual s-a constituit parte civilă Ministerul Muncii si Solidariţii Sociale prin Consiliul Judetean Timiş şi DGASPC Timiş, cu suma de 26.492.703 lei (aproximativ 5.362.895 Euro), corespunzătoare pensiei încasate pe nedrept de către un număr de aproximativ 500 persoane.

În perioada 6 – 25 iunie 2024, respectiv la data de 18 iulie 2024 au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 15 inculpaţi care „au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv pedepse cu închisoarea cu suspendarea executării sub supraveghere”, menţionează DNA.

Lihor-Laza Laszlo Andras a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, fiind condamnat la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare.

Cercetările continuă în cauză cu privire la stabilirea împrejurărilor în care alte aproximativ 500 persoane au obţinut în condiţii similare pensie de handicap vizual pe nedrept.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Timiş.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite