Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Grădina spaniolă, noua atracție a Parcului Central din Timișoara

Publicat

pe

Primăria municipiului Timișoara a finalizat modernizarea Parcului Central din oraș, fiind amenajate aleile, mobilierul urban, gazonul și putând fi admirate mii de fire de flori, arbori și arbuști. Un obiectiv nou din parc, care se dorește să devină atracția zonei este grădina spaniolă.   

În 2017 au demarat lucrările privind modernizarea parcului, în valoare de 6.500.000,00 lei, la care se adaugă TVA, lucrările fiind realizate de asocierea SC Lovrintim SRL şi SC Rogera Prest Com SRL.

Modernizarea parcului a constat în refacerea aleilor, a mobilierului urban, instalarea unui sistem de irigare, plantarea de arbori, arbuşti şi flori, refacerea gazonului din peluze:
-S-au amenajat 5.232 mp alei din pavele, 5.960 mp alei asfaltate şi 440 mp alei nou create cu pavele;
-S-au plantat: 4635 de arbori şi arbuşti, 1398 de plante perene, 280 de trandafiri, peste 20.000 flori anuale;
-S-au transplantat 302 arbori şi arbuşti;
-Au fost montate 8 pergole, la fiecare pergolă fiind plantată o altă specie de liane: glicină, clematis, trandafiri, iederă etc.
-S-au gazonat 56.200 mp suprafaţă de peluză;
-S-a instalat un sistem de irigare atât prin aspersiune cât şi prin picurare;
-S-a amenajat un pavilion pentru muzică
-Au fost amenajate 3 gradene: la frunza de Ginkgo biloba, la patio şi la intrarea dinspre Podul Maria;
-S-au montat 134 bănci, 56 de scaune şi 112 coșuri de gunoi
-A fost înlocuită conducta de apă potabilă ce traversa o parte din parc, s-a montat apometru;

Au fost amenajate următoarele puncte de interes:

1. Statuia lui A. Mocioni – Aranjamentul a fost schimbat, în locul exemplarelor de Buxus a fost plantat sub formă de gard viu Spiraea japonica Little Princess cu flori roz, cu înălțimea maximă de 25 cm, dublat de un şir de Lavandă şi trandafiri albi (crem).
2. Statuia lui Vicenţiu Babeş – În spatele gradenelor, în formă de potcoavă, au fost plantate exemplare de irişi, crini de vară şi yucca, ce acoperă o perioadă de 2 luni cu flori de culori şi parfumuri diferite. Statuia este înconjurată de un masiv de crăițe.
3. Aleea personalităţilor – La intrarea dinspre Catedrală în pavaj a fost montată stema Timişoarei, din mozaic. Au fost amenajate două rabate (la intrare şi spre statuia Ostaşului Român) cu trandafiri (galbeni şi portocalii) lavandă şi tisă aurie. Pentru crearea aspectului cromatic a fost aşternută spărtură de marmură albă. Au fost reabilitate fântânile arteziene şi dotate cu jocuri de lumini.
4. Patio (mica grădină spaniolă) – obiectiv nou- Imită o curte interioară de casă spaniolă. Au fost plantaţi crini de toamnă, hortensii, rododendroni, Skimmia japonica, un arţar japonez în centru şi lauri falşi (Prunus laurocerasus) cu picior. Aleea este amenajată cu plăci din piatră naturală. Pentru asigurarea unui pH acid pe timp îndelungat, s-a așternut un strat de scoarță de pin (naturală) printre rododendroni şi skimmia.
5. Arabescuri – De o parte şi de alta a statuii Ostaşului Român (perpendicular pe aleea personalităţilor) au fost amenajate arabescuri din flori ca cele de la Viena. Arabescurile sunt formate din Spiraea japonica Little Princess, formând un model de ie românească. Arabescurile principale sunt tivite pe trei laturi cu un aranjament din flori de diferite culori (mille fleur), schimbându-se în funcție de sezon. Colţurile sunt marcate cu exemplare de tisă, în arabescurile secundare s-au plantat rabare cu trandafiri de culoare albă. S-a creat un joc de forme şi culori cu ajutorul argilei, spărturii de marmură şi scoarţei de pin.
6. Pavilionul şi banca circulară- obiective noi – A fost amenajat un pavilion, unde fanfara ne va încânta cu acordurile ei şi o bancă montată în jurul unui tei, în apropierea pavilionului.
7. Frunza de Ginkgo biloba- obiectiv nou – În stângă intrării dinspre Podul Maria, în faţa celor două exemplare de Ginkgo biloba (un exemplar mascul şi unul femelă) a fost conturată ca un labirint o frunză de ginkgo. Labirintul este format din Lemn câinesc şi jocuri de spărtură de marmură şi scoarță de pin.
8. Zona pentru şahişti – Zona cu mese de şah a fost prelungită până la statuia lui Barbu Ştefănescu Delavrancea. Au fost montate un număr mai mare de mese de şah. S-a amenajat în pavaj o tablă de şah de dimensiuni mari, pentru piese de exterior.
9. Statuia lui Barbu Ştefănescu Delavrancea – Aranjamentul este format din Lemn câinesc în formă de stea, în exteriorul stelei fiind plantate begonii albe, iar în interior roşii, iar cele trei intrări sunt străjuite de trandafiri albi.

Pentru Parcul Central, denumit iniţial Scudier, referatul semnat de prof. Ioan Coste (Grădina Botanică din Timişoara) menţionează anul 1870 ca dată a înfiinţării şi precizează că pentru îngrijirea acestuia s-a constituit, nouă ani mai târziu-în 1879, Asociaţia parcului din Iosefin.

Exemplarele de arbori rămaşi din acea perioadă sunt în număr redus: platani, stejari şi frasini, reprezentanţi ai florei locale şi câteva exemplare exotice de nuc negru american, salcâm japonez şi castan salbatic.

Modificările mai importante au apărut în anii `80, sub aspect arhitectural şi al sistematizării.În anul 2009 s-a amenajat o „Alee a personalităţilor” cu următoarele busturi: Alexandru Mocioni, Stan Vidrighin, Carol Küttel, Török Ianos, Béla Bartók, Claudius Florimund Mercy, Eugeniu de Savoya, Aurel Cosma şi Sever Bocu.

foto: discovertimis.ro

Locale

O nouă pizzerie deschisă în sudul Timișoarei promite să cucerească iubitorii de arome italiene: Pizza-ColosseumTimisoara

Publicat

pe

Sudul Timișoarei are un nou motiv de bucurie culinară: recent s-a deschis Pizza-ColosseumTimisoara, un loc care îmbină tradiția italiană autentică cu ingrediente proaspete și servicii rapide.

Situată într-o zonă accesibilă pentru locuitorii din Giroc, Chișoda, Calea Șagului, Calea Girocului și Bălcescu-Braitim, pizzeria promite să devină rapid una dintre favoritele din oraș.

La cârma bucătăriei se află nimeni altul decât Giuseppe Tizzani, cunoscut sub numele de „Pipo”, un bucătar italian cu renume, care aduce cu el pasiunea și măiestria tradițională din inima Italiei.

Sub semnătura sa, fiecare pizza este o experiență – de la clasicul Margherita (29 de lei) până la specialitatea casei, Pizza Colosseum, un deliciu care pornește de la 36 de lei și promite o explozie de gusturi.

Pizza-ColosseumTimisoara oferă momentan doar livrare sau ridicare de la locație, între orele 12:00 și 21:45, de luni până sâmbătă. Clienții pot comanda pizza medie începând cu 29 de lei, iar gama variată acoperă atât preferințele clasice, cât și combinații inovative.

Și veștile bune nu se opresc aici: în curând, meniul se va extinde cu paste proaspete, preparate cu rețete tradiționale italiene, dar și cu specialități românești reinterpretate în stilul unic al lui Pipo.

Dacă ești în căutarea unei pizza autentice, cu blat perfect rumenit, sos de roșii aromat și toppinguri de calitate, Pizza-ColosseumTimisoara e locul de unde trebuie să comanzi.

Gustul Italiei e acum mai aproape ca niciodată – la doar un telefon distanță (0775.11.28.11)

Pentru comenzi rapide și delicioase, sudul Timișoarei are un nou reper: Pizza-ColosseumTimisoara.

Meniul poate fi vazut pe www.pizza-colosseumtimisoara.ro

Citeste mai mult

Locale

RESTRICȚII de circulație pe bulevardul Rebreanu din Timișoara.

Publicat

pe

Municipiul Timișoara, prin Societatea de Drumuri Municipale, demarează lucrările de reparații capitale pe bulevardul Liviu Rebreanu, una dintre cele mai intens circulate artere ale orașului ceea ce impune restricții de circulație astfel: pe tronsonul Drubeta – Brâncoveanu se va circula pe o singură bandă.

Intervenția a fost programată după finalizarea centurii ocolitoare, întrucât acest bulevard prelua și traficul greu pe direcția Serbia. Deschiderea unui șantier, cu mii de mașini și cu sute de TIR-uri în circulație, ar fi generat blocaje majore și ar fi îngreunat considerabil desfășurarea lucrărilor.

“A venit și rândul bulevardului Rebreanu să intre în reparații. E un șantier așteptat de mulți timișoreni care au tras multe din cauza carosabilului degradat de traficul greu care trecea pe aici. Sunt încrezător că după aceste reparații generale și odată cu scoaterea tirurilor pe centura de ocolire, se va circula în condiții bune pe aici”, a declarat primarul Dominic Fritz.

În prezent, bulevardul prezintă gropi, denivelări și crăpături, ca urmare a traficului intens de vehicule de mare tonaj. După reparațiile municipalității, circulația va fi mai fluentă și mai sigură pe un carosabil refăcut complet din Calea Șagului până la AEM.

Reparațiile capitale includ frezarea și reasfaltarea completă a carosabilului, verificarea și refacerea fundației drumului acolo unde este necesar, înlocuirea rigolelor de scurgere, unde este cazul, și aducerea la cotă a capacelor de canal, pentru o circulație sigură și uniformă. Lucrările vor fi executate în etape pentru a perturba cât mai puțin traficul, iar primul tronson este cuprins între Drubeta și Brâncoveanu. Pe acest segment, reparațiile vor fi executate în perioada 25 mai 2025 – 20 iunie 2025, în funcție de condițiile meteo, primele zile fiind dedicate lucrărilor de organizare de șantier și amplasării semnalizării rutiere necesare.

În cazul în care, pe durata lucrărilor, vor fi identificate cedări ale fundației, termenul de execuție va fi extins pentru a permite realizarea lucrărilor necesare la fundație. Reparațiile capitale vor fi executate de la un capăt la celălalt al bulevardului, iar următorul tronsonul programat de municipalitate este Drubeta – Calea Șagului.

Citeste mai mult

Locale

Primăria Timișoara refuză să recepționeze pasarela Gelu din cauza unor neconformități

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara refuză recepția pasarelei Gelu și va contracta o expertiză tehnică independentă. Investiția a fost finalizată în vara anului trecut, însă lucrarea nu a fost recepționată până în prezent, întrucât, în urma verificărilor, au fost identificate mai multe neconformități, iar constructorul a fost obligat să le remedieze pe propria cheltuială. Expertiza este necesară ca urmare a apariției unor semnale privind deficiențe la unele elemente de reazem ale structurii.

În baza expertizei tehnice, se vor stabili cu exactitate natura și cauza deficiențelor, dacă este vorba despre o eroare de proiectare sau de execuție, precum și soluțiile tehnice necesare pentru remedierea acestora. Până la clarificarea tuturor aspectelor și remedierea completă a deficiențelor, Primăria Timișoara nu va recepționa lucrarea.

Reamintim că municipalitatea a demolat vechea pasarelă, construită în 1949, care prezenta degradări semnificative la structura de rezistență, și a realizat un pod nou. Acesta are lățimea variabilă între 5,40 m și 8,00 m și include trasee pentru pietoni și bicicliști, precum și scuaruri în zona centrală. Spre deosebire de vechea structură, care avea scări abrupte, noul pod este dotat cu rampe de acces, facilitând deplasarea pietonilor, bicicliștilor și a persoanelor cu mobilitate redusă. De asemenea, pentru siguranța utilizatorilor, a fost montat un parapete de protecție din oțel zincat, iar traversarea este pusă în valoare de iluminatul arhitectural.

Noua pasarelă asigură legătura între străzile Gelu și Crizantemelor, peste canalul Bega. Investiția Primăriei Municipiului Timișoara, în valoare de peste 12 milioane de lei (TVA inclus), a fost realizată din fonduri de la bugetul local.

Foto: Primăria Municipiului Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite