Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Începe acțiunea „Foc de artificii“. Controale la comercianții legali și ilegali de articole pirotehnice

Publicat

pe

Polițiștii timișeni continuă și în acest an acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

Până în 6 ianuarie 2021, poliţiştii timișeni acţionează, pe raza județului Timiș, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Astfel, polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, cu sprijinul celor de ordine publică, vor efectua acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale situate pe raza județului Timiș.

Reamintim că este interzisă deţinerea,utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2,F3 şi F4,a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2,din motive de ordine și siguranţă publică,securitate şi pentru protecţia mediului.

Articolele pirotehnice de tip petardă,încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment,utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite,de către persoanele aflate în pericol,pentru îndepărtarea animalellor agresive sau sălbatice,de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment,numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor,bunurilor materiale,animalelor şi a mediului.

Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice din orice categorie constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

În conformitate cu legislația în vigoare,este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4,numai în condiţiile în care există acordul primăriei pe a cărei rază se execută jocurile respective,al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi avizul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Totodată,persoanele juridice nu pot comercializa către persoane neautorizate articole pirotehnice din categoriile F2-F4.

Referitor la persoanele fizice,acestea,dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1,pe tot timpul anului.

Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 și T.2 nu pot fi confecționate,importate,comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

Folosirea articolelor pirotehnice NU ESTE PERMISĂ în următoarele situaţii:

a) Între orele 24:00 – 06:00 cu excepţia evenimentelor de interes local,naţional sau internaţional,în baza aprobării autorităţilor locale ;
b) La o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri ;
c) La o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune,de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi,de instalaţiile de gaze ;
d) La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie ;
e) În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren,avalanșe sau căderi de pietre ;
f) Pe drumurile publice deschise circulației rutiere,pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane ;
g) La o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive,sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei.Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială,a ordinii și liniștii publice,cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite