Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

LA PAS 2024: Festival de hrană și cultură sustenabilă, la Timișoara

Publicat

pe

În acest sfârșit de săptămână, Timișoara devine locul de întâlnire al producătorilor locali și artizanilor de tot felul, al oamenilor preocupați de alimentație și sănătate, de educație și sustenabilitate, pasionați de gătit și gastronomie, experților și asociațiilor ce promovează rețele alimentare sustenabile, dar și al celor dornici să încerce produse autentice din mai multe regiuni ale țării, propuse de artizani și puncte gastronomice locale, la Festivalul LA PAS, organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – CRIES.

LA PAS 2024 – Festival de hrană și cultură sustenabilă are loc în perioada 4-6 octombrie 2024, la Casa Tineretului din Timișoara, și va prilejui experiențe dintre cele mai diverse pentru vizitatori: demonstrații culinare și degustări de produse locale – coacem pâine de casă, pregătim plăcinte ca în Țara Zimbrilor, degustăm brânzeturi artizanale, mied și miere, organizăm ateliere gastronomice și zeci de alte activități.

Festivalul va începe vineri, ora 17:30, cu o discuție provocatoare despre alimentație și sănătate, moderată de Dragoș Pătraru – Starea Sănătății.

A doua zi, sâmbătă, ne reunim pentru prima plimbare climatică din Timișoara, acțiune organizată de Asociația REPER21 sub egida Pactului Climatic European. Luăm orașul LA PAS, cu începere de la ora 11:00, de la Universitatea de Vest, pentru a-l observa împreună și a discuta o serie de provocări ale comunității timișorene în perspectiva adaptării sale la efectele schimbărilor climatice.

Facem câteva opriri pentru a reflecta in situ la subiecte precum sursele de apă, spațiul verde urban, producția de hrană sănătoasă. Vor fi alături de noi în plimbare: Alexandra Petcu – Universitatea de Vest Timișoara, Alexandra Recășan – activistă de mediu, Ana-Maira Pălăduș – REPER21, Emil Zorilă – ambasador climatic și Oana Răducioiu Farka – producătoare din rețeaua ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești.

„Festivalul vine cu o invitație de a reflecta, împreună cu artizani, activiști, cercetători și nu în ultimul rând cetățeni, la cum ne afectează schimbările climatice modul de producție a hranei și ce acțiuni putem întreprinde pentru a crește reziliența comunităților locale. O serie de activități specifice au fost incluse în acest sens în program împreună cu organizații partenere din țară: Plimbarea Climatică, Fresca Climatică, o întâlnire a clubului de carte de mediu, o vizionare de film. Ducem aceste dezbateri și teme în activități practice, adresate copiilor și adulților: de la atelierele împotriva risipei alimentare, organizate cu elevi și studenți, la atelierele gastronomice în care încurajăm gătitul cu ingrediente locale și de sezon”, explică Mihaela Vețan, președinte CRIES.

La finalul plimbării climatice, la festival, servim participanții cu supa noastră anti-risipă, le împărtășim idei practice de combatere a risipei alimentare și soluții de revalorificare a subproduselor rezultate în procesul de producție al alimentelor, alături de elevi, studenți și profesori de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Timișoara și Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara.

Duminică, ora 14:00, invităm publicul la o degustare interculturală, unul dintre cele mai apreciate momente ale festivalului în fiecare an.

Așteptăm oaspeții cu bunătăți diverse de la producători locali și puncte gastronomice din diferite regiuni ale țării: pere uscate, ulei de dovleac și nucă, plăcintă cu praz, făcută cu maia, zer din lapte de capră și grâu dur, conservă de vițel, preparate după rețetele Amzokulinar – Sânandrei, mezeluri – SICILIANA de la Cordiș, brânză de burduf de la Ferma cu Omenie și caș proaspăt de oaie de la Ferma Tușa, zacuscă de vinete și gogoșari în sos de muștar cu legume din Țara Zimbrilor, gogoși pe abur, cu nucă și mac, de la Casa Emilia Popa – Coșteiu de Sus, pecnez, sau magiun cu prune, fără zahăr, din Țara Zimbrilor, dulceață din petale de mac sălbatic cu scotch whisky și dulceață din flori de liliac, cremă din struguri negri Cabernet, pălincă din Țara Silvaniei, vinuri de la stațiunea viticolă Apoldia Maoir – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca etc.

Pe parcursul celor trei zile, propunem vizitatorilor o largă paletă de activități: își pot calcula amprenta ecologică personală la Eco Playground, cu Seneca, pot vedea cum prinde viață o bijuterie, pot înfrumuseța tricouri vechi alături de elevii și profesorii implicați în proiectele noastre de promovare a sustenabilității în școli, pot confecționa păpuși din resturi de materiale textile, pot prepara alifii magice din plante, pot stupǎri cu Lucian Avramescu, apicultor cu peste 120 de stupi în grijă și o tradiție de trei generații, se pot iniția în dansul contemporan, pot exersa Slow Living și pot explora oportunitǎțile de finanțare pentru organizații neguvernamentale.

Programul LA PAS mai cuprinde film, carte, o expoziție foto și o instalație artistică în expoziție – Fabrica de Fast Fashion, prezentatǎ de Carina Iasmina Bălan, artist și antreprenor local în domeniul modei sustenabile.

40 de artizani și-au anunțat participarea la ediția LA PAS 2024, cu produse alimentare ecologice și provenite din comerțul echitabil, bijuterii și păpuși hand-made, obiecte de decor și obiecte de ceramică lucrate manual, produse cosmetice și de îngrijire naturale, accesorii și articole vestimentare din materiale prietenoase cu mediul sau realizate din resturi de stocuri, din deșeuri textile sau reciclate.

În fiecare seară, de vineri până duminică, Festivalul LA PAS continuă cu Festivalul Time To Rock, organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, la care și-au anunțat participarea artiști precum: byron & Dream Quartet, Ana Coman, Imund, Diana Căldăraru, Gri, The Bandits, Volga ARM, Ribozom și Ioan Popovici. Participarea la activitățile din Festivalul LA PAS este liberă, cu excepția concertelor, pentru care biletele pot fi achiziționate de aici. Vor fi acordate reduceri speciale pentru elevi și studenți, iar elevii și studenții bursieri, absolvenții de liceu cu media de bacalaureat peste 9 și persoanele cu dizabilități vor beneficia de gratuitate.

Vă reamintim, LA PAS este un eveniment care promovează comportamentele responsabile – încurajăm participanții să vină la festival cu mijloace de transport în comun, pe jos sau cu bicicleta și să aibă la ei un recipient pentru apă, care va fi servită de la rețeaua publică – nu vor găsi apă îmbuteliată în festival și nici veselă din plastic.

Programul detaliat al Festivalului LA PAS 2024 este disponibil aici. Declarația Festivalului LA PAS 2024 poate fi consultată pe site-ul CRIES: https://la-pas.cries.ro/wp-content/uploads/2020/07/Declaratie-La-Pas-2024_ONLINE.pdf.

***

Evenimentele au loc în cadrul proiectului „LA PAS în cartier”, dezvoltat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Proiectul este cuprins în Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin Programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.

Parteneri: Asociația Practicienilor și Specialiștilor în Economie Socială, Aquatim, CUIB, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș – FITT, Mai Bine, Pronat, REPER 21, Seneca, STPT, Time to Rock, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Partener media: Radio România Cultural.

Atelierele gastronomice sunt organizate în cadrul proiectului „Gustul ca patrimoniu”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Locale

ATENȚIE! Amenzi pentru parcarea pe trotuare

Publicat

pe

Polițiștii locali au acționat, în ultima perioadă, pentru luarea măsurilor legale, prevăzute de OUG 195/2002 și de Regulamentul de aplicare al acesteia, în ceea ce privește oprirea sau staționarea autovehiculelor pe trotuarele amenajate pentru pietoni.

Deși s-a încetățenit ideea potrivit căreia este posibilă parcarea pe trotuar dacă se lasă trecere de un metru pentru pietoni, legislația în vigoare prevede că nu este permisă oprirea sau staționarea pe trotuare cu excepţia situaţiei în care administratorul drumului public a executat amenajări în acest sens.

Cetățenii reclamă frecvent faptul că există zone în care trotuarele devin impracticabile pentru pietoni din cauza autovehiculelor, iar ei nu se pot deplasa nici măcar individual, cu atât mai mult cu un cărucior de copil, fiind nevoiți să slalom printre mașini și, de foarte multe ori, să circule pe carosabil expunându-se pericolului de a fi accidentați.

Spre exemplu, zilele trecute, în zona Buziașului, polițiștii locali au aplicat pe Str. Martir Marius Nemțoc nu mai puțin de 11 colante autovehiculelor care blocau practic trotuarele din zonă, redând, ca urmare a acestei acțiuni, spațiul celor care au dreptul că îl folosească.

Astfel de situații au mai fost semnalate pe străzi precum 16 Decembrie, Burebista, Constructorilor, J. Preyer, Gh. Doja, Stuparilor, Paul Constantinescu, Lacului, Remus Răduleț, Liniștei, Alexandru Vaida Voievod etc, fiind aplicate un număr de 512 sancțiuni în ultimele două luni.

În astfel de situații, sancțiunile sunt de la 330 lei la 825 lei și 2 sau 3 puncte penalizare la permis, în funcție de faptă, respectiv oprire sau staționare.

Poliția Locală Timișoara atrage atenția conducătorilor auto că aceste fapte de încălcare a legislației sunt urmărite permanent de polițiștii locali și recomandă respectarea actelor normative în vigoare pentru a evita sancționarea, cu atât mai mult cu cât, doar în ultimele două luni, peste 100 de persoane au reclamat telefonic încălcarea prevederilor legale privind oprirea sau staționarea pe trotuar.

Foto: Poliția Locală Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Regenerare urbană în zona Pieței Traian din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Timișoara a depus cererea de finanțarea pentru regenerarea urbană a zonei Traian pe Programul Regional Vest 2021 – 2027. Un proiect ambițios, ce va transforma 60.000 mp, cu 15 străzi și 4 piețe.

Piața Traian și Piața Romanilor vor deveni parțial pietonale, cu acces auto limitat pe anumite străzi, pentru a oferi mai mult spațiu copiilor, pietonilor și bicicliștilor.

Un nou spațiu verde va apărea în piațeta din spatele Bisericii Ortodoxe Sârbe, extins pe strada Costache Negruzzi, creând un parc lung care completează spațiile verzi existente.

Zona din fața Sinagogii din Fabric va fi transformată într-o piațetă, oferind un spațiu urban modern.

În scuarul din Piața Corneliu Mikloși vom construi un parc dedicat relaxării și socializării.

Piața Petru Rareș va deveni un spațiu pentru copii și familii, incluzând un loc de joacă și o mini-piață cu condiții de comercializare moderne.

Suprafața totală de spațiu verde va crește de la 6.000 mp la 9.500 mp, contribuind la un mediu urban mai sănătos și prietenos.

Valoarea eligibilă a proiectului se ridică la 75.000.000 lei, iar contribuția din bugetul local depășește 95.000.000 lei.

Citeste mai mult

Locale

Cerșetori cu locuință și cu pensii bune! Aveți grijă cui dați bani pe străzile din Timișoara

Publicat

pe

Mai multe persoane care cerșeau pe străzile din Timișoara au fost depistate de polițiștii locali iar în urma verificărilor s-a descoperită că acestea avea, locuințe, venituri bune însă prefă să se complacă în statutul de „cerșetori“.

Conform polițiștilor locali, o astfel de persoană a fost depistată pe Splaiul Sofocle, în apropierea Podului Modoș.

Aici un bărbat de 70 de ani, care are domiciliul în Timișoara, dar care a plecat de acasă în urma unor neînțelegeri cu familia, și-a făcut culcuș, adunând lângă el foarte multe deșeuri.

Un alt caz a fost constatat pe Calea Martirilor, unde un bărbat în vârstă de 56 de ani, care prezintă o problemă la membrele inferioare, fiind în scaunul cu rotile, s-a aciuit printre oamenii străzii și refuză orice internare în vreun centru social, dar și să mai ia legătura cu propria familie.

Cel în cauză, fost director la o companie în urmă cu câțiva ani, are pensie peste medie, dar preferă să stea pe stradă.

În cadrul acțiunilor întreprinse, cele două persoane au refuzat orice sprijin din partea polițiștilor locali privind transportul către centrele specializate în vederea acordării de asistență, dar cu toate acestea polițiștii locali au informat Direcția de Asistență Socială despre situația lor.

Un alt caz constatat chiar la sfârșitul acestei săptămâni este cel al unei femei de 54 de ani, din Mehedinți, care se afla cu foarte multe bagaje lângă centrul social de pe Strada Telegrafului, dar a refuzat să beneficieze de serviciile asistenților sociali. Femeia, care are probleme de natură psihică, a mai fost internată la clinicile din Gătaia și de pe Str. I. Văcărescu. Polițiștii locali au apelat serviciul de ambulanță care a preluat-o spre internare la Clinica de Psihiatrie ”Eduard Pamfil”.

Poliția Locală Timișoara continuă acțiunile de depistare și preluare din stradă a unor astfel de persoane, dar atrage din nou atenția cetățenilor să nu le mai dea bani deoarece în acest fel cerșetorii și oamenii strazii sunt menținuți în stradă, cu atât mai mult cu cât există persoane care fac mai mulți bani din cerșit, dar și persoane care se complac cu această viață mizeră și nu doresc să beneficieze de ajutor.

Timișorenii care observă astfel de persoane pot sesiza la Dispeceratul Poliției Locale, la telefonul 0256.968 sau 0256.246.112, pentru ca polițiștii locali să se deplaseze și să ia măsurile legale, în funcție de caz.

„Doar cu sprijinul cetățenilor, atât în ceea ce privește semnalarea unor astfel de cazuri, cât și încetând să le mai dăm bani pot fi reintegrați în societate“, spun cei de la Poliția Locală.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și Ordine Publică desfășoară în continuare activități specifice de identificare, preluare din stradă și predare către serviciile sociale specializate a persoanelor care apelează la mila publică sau care fac parte din categoria oamenilor străzii, aflate pe raza municipiului Timișoara.

Sursa foto: Direcția Generală Poliția Locală Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite