Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală, la Timișoara. PROGRAMUL complet

Publicat

pe

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală va avea loc între 13 și 15 octombrie 2023, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” din Timișoara, în organizarea Asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

Pentru pregătirea festivalului, asociația CRIES a colaborat cu peste 200 de artiști, artizani, producători, bucătari, profesori și elevi, tineri, profesioniști din organizații locale, naționale și europene, interesate de temele propuse de eveniment. Sunt așteptați artizani și artiști locali, din țară și din țări învecinate precum Republica Moldova, Serbia, Ungaria și Ucraina. Toată lumea este binevenită, activitățile fiind prietenoase cu toate categoriile de vârstă.

Artizanii LA PAS vor oferi o diversitate de produse alimentare preparate după rețete tradiționale sau inovatoare, folosind în mare parte ingrediente locale și practici de producție sustenabilă. Bere artizanală produsă local, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, mied, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomică a ediției din acest an.

Pe durata festivalului vor fi organizate demonstrații ale unor practici tradiționale de gătit, precum prepararea magiunului după o rețetă din Țara Momârlanilor, a pitei în țăst, așa cum se face la Margina, sau a cocoloșului cu brânză de burduf rumenit pe jar, după o rețetă din Mărginimea Sibiului.

Totodată, duminică participanții la festival sunt invitați la o degustare interculturală, pregătită cu ajutorul unor delegații Slow Food din diferite zone din țară și a Centrului Ceh din București. Degustarea este precedată de masa rotundă cu titlul „La pas: de la fermă în farfurie, în căutarea drumului potrivit”, la care sunt așteptați invitați de la cele mai importante organizații din România ce promovează agricultura sustenabilă, precum: asociația Eco Ruralis, ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Fundația ADEPT, Slow Food Târgu Mureș, Slow Food Turda. La eveniment va participa și Marius Tudosiei, de la Băcănia Veche din București, una dintre cele mai reprezentative inițiative din domeniu care dezvoltă lanțuri alimentare scurte și promovează producătorii locali.

Pentru a încuraja publicul să exploreze diversitatea gusturilor, vor fi lansate produse marca LA PAS, unele dintre acestea în ediție limitată, disponibile doar pe perioada festivalului, precum: brânză, pâine, miere, cidru, suc de fructe și bere artizanală, manufacturate de Asociația Curtea Culorilor, Prospero, Poienița Zarand, Casa Despi, Bio Banat și Double Drop Crew.

Programul Festivalului

Vizitatorii sunt așteptați de vineri, 13 octombrie, începând cu ora 16.00, când toate standurile vor fi deschise. Festivalul va fi lansat printr-un moment artistic, „Hai LA PAS! Încetinește ritmul!”, pregătit de elevi de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria”.

În fiecare zi, timișorenii și turiștii sunt așteptați la programul de concerte, variat și pentru gusturi diverse, susținut de Amalia Gaiță, E-an-na, Luna Amară (vineri, 13.10.2023), iarba Fiarelor, KIDE – câștigătorul Festivalului Takt Fest din Novi-Sad, Bucium (sâmbătă, 14.10,2023), Sonatic, Delta Pe Obraz și Partizan (duminică, 15 octombrie 2023).

În toate cele trei zile de festival participanții vor avea acces la expoziția artistică „Connections” – un demers colaborativ a șapte artiști români, care expun o serie de colaje analog și digitale, influențate de curentele dadaism, suprarealism, futurism și artă stradală contemporană. Artiștii expozanți sunt: Ada Moisă, Andrei Argeșeanu, Andrei Stan, Cristiana Bucureci, Livia Marinescu, Nicoleta Ababei și Ruxandra Niculae.

Totodată, publicul are acces gratuit la o selecție de filme pe teme de sustenabilitate care vor fi prezentate pe timpul festivalului, în parteneriat cu EU Youth Cinema: Green Deal și Forumul Cultural Austriac.

Programul de ateliere

Peste 30 de ateliere vor fi organizate pentru copii, adulți sau seniori, abordând teme incitante precum accesul la apă în condiții de siguranță, educație senzorială cu plante aromatice, alimentație sănătoasă, risipa alimentară, impactul modei fast-fashion și practici de consum sustenabil în domeniul vestimentar. Un element de noutate în ediția din acest an este că o parte dintre atelierele din cadrul festivalului sunt organizate de tineri, elevi implicați în programul educațional LA PAS: educație pentru schimbare, care și-au asumat rolul de a transmite mai departe din experiența proprie.

Eco Playground Ecologos, organizat în colaborare cu Asociația Seneca, este un spațiu interactiv unde copiii pot afla totul despre Amprenta Ecologică și va fi deschis pentru joacă și învățare pe întreaga perioadă a festivalului.

Festivalul subscrie conceptelor de sustenabilitate și solidaritate, celebrând producția și consumul sustenabil și promovând principii de viață sustenabilă. În cadrul evenimentului nu se comercializează apă îmbuteliată, iar participanții sunt încurajați să își aducă propriul recipient cu apă. Nu se folosesc ambalaje de plastic de unică folosință, se colectează selectiv gunoiul și se încurajează consumul responsabil și reducerea risipei alimentare.

Accesul publicului la festival este liber, prin contribuția finanțatorilor și implicarea partenerilor și voluntarilor LA PAS.

Toate detaliile despre programul Festivalului LA PAS se pot regăsi aici: https://la-pas.cries.ro/

Festivalul este organizat în cadrul Programului LA PAS / Slowing Down, parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Locale

Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara. Cum puteți să vă exprimați părerea

Publicat

pe

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara este încă disponibil pentru completare on-line. Sondajul sociologic reflectă calitatea vieții în Timișoara și acoperă toate ariile vieții în oraș iar completarea lui nu durează mai mult de 10 minute.

Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și măsoară gradul de mulțumire față de întreținerea clădirilor istorice, a pistelor de biciclete, starea drumurilor, a iluminatului public sau transportului în comun.

Cel mai recent raport, referitor la datele Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023, a arătat că aproape 70% dintre timișoreni cred că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de anul 2022 (65,7%) și cea mai ridicată din 2016, când a fost realizat primul raport. Barometrul Calității Vieții are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală și toți ceilalți actori instituționali implicați în viața orașului privind situația și dinamica socială din comunitatea locală, în scopul orientării politicilor publice și proiectelor strategice locale, în context regional și național.

Barometrul este realizat conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor persoanelor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat în cadrul „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara” este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, psihologie, științe economice, geografie socială și științe ale comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Sondajul se poate completa până în data 20 ianuarie 2025, la adresa online: https://e-uvt.questionpro.com/a/TakeSurvey.

Citeste mai mult

Locale

NEMULȚUMIRE. Primăria Timișoara trece serviciile de salubrizare la Societatea Drumuri Municipale

Publicat

pe

Municipalitatea intenționează să preia în regie proprie serviciile de salubrizare stradală. În ultima perioadă calitatea serviciilor de curățenie stradală a fost nesatisfăcătoare, reclamații privind coșuri de gunoi adesea pline, praf pe străzi și trotuare murdare fiind înregistrate în platforma dedicată și la managerii de cartier.

“Chiar dacă în ultimii ani am văzut o îmbunătățirea a curățeniei din Timișoara, recunosc că sunt nemulțumit de cât de curat este orașul. Am decis să propun Consiliului Local să preluăm serviciul de salubrizare înapoi la municipalitate tocmai pentru a avea un mai mare control asupra modului în care se face curățenie în oraș. Pentru banii pe care îi plătim anual din bugetul local, din taxele și impozitele timișorenilor, Timișoara trebuie să arate mai bine”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ca urmare a feedback-ului negativ al timișorenilor la adresa actualului operator și a unei evaluări detaliate a serviciilor prestate de acesta, Primăria Timișoara a luat constant măsuri, respectiv nu a recepționat toată suprafața planificată pentru curățenie. În aceste condiții, municipalitatea inițiază primul pas pentru asigurarea serviciilor de salubrizare prin intermediul Societății Drumuri Municipale (SDM). Două proiecte de hotărâre vor fi supuse votului în următoarea ședință a Consiliului Local: unul privind studiul de oportunitate și unul privind mandatarea AGA SDM pentru a iniția demersuri pentru noile servicii.

Odată aprobate proiectele de hotărâre, municipalitatea poate parcurge următoarele etape, astfel încât schimbarea operatorului să nu afecteze continuitatea serviciilor după mijlocul lunii martie, când expiră contractul cu societatea Brantner Servicii Ecologice. Ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție publică a municipalității pentru servicii de salubrizare, inclusiv de către Brantner, au fost inadmisibile.

Timișoara nu este singurul municipiu care a decis preluarea serviciilor de salubrizare în regie proprie: recent, Primăria Reșița a anunțat același demers începând cu luna martie a acestui an.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite