Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Les Films de Cannes à Timișoara. Ce filme puteți vedea

Publicat

pe

Cea de-a patra ediție Les Films de Cannes à Timișoara are loc între 18 și 20 octombrie și aduce o serie de evenimente și invitați speciali.

Regizorul filmului Hier, Bálint Kenyeres și actorii Anghel Damian și Daniel Plier, ce îi interpretează pe Prințul Carol și Regele Ferdinand în filmul Maria, Regina României, vor fi prezenți la festival pentru discuții cu publicul.

Selectat în competiția oficială la Locarno, Hier este o călătorie anevoioasă printr-un labirint afectiv. Victor Ganz (Vlad Ivanov) deține o companie de construcții civile care prestează servicii în toată lumea. Din cauza unor probleme apărute pe un șantier din Maroc, este nevoit să meargă la fața locului, unde se va confrunta cu amintiri din tinerețe, pe care până acum reușise să le îngroape. Filmul este proiectat în cadrul retrospectivei speciale Ivanov 50 dedicată actorului Vlad Ivanov cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani. Regizorul filmului, Bálint Kenyeres, va participa la sfârșitul proiecției la o discuție cu publicul.

Bálint Kenyeres a studiat filosofie, istoria și teoria filmului și regia la Academia de Film și Teatru din Budapesta. Membru al Academiei Europene de Film, el a realizat o serie de scurtmetraje de mare succes. Dintre acestea, Before Dawn (2005) a fost selectat în competiție la Cannes, a câștigat Inima orașului Sarajevo la Festivalul de Film de la Sarajevo, precum și Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj al Academiei Europene de Film.

Duminică are loc proiecția filmului Maria, Regina României, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care Regina le-a făcut la Conferința de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. La proiecție vor fi prezenți actorii Anghel Damian și Daniel Plier.

Actor, scenarist, producător român, Anghel Damian a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București. A început să joace încă de la vârsta de 17 ani în piese de teatru și scurtmetraje independente. În filmul Maria, Regina României îl interpretează pe Prințul Carol al II-lea, rol despre care actorul spune – „Provocarea mea cea mai mare a fost să-l arăt pe Carol omul, nu prințul moștenitor, o figură complexă, cu frici și traume, cu neliniști, cu dorințe, plin de patimă, așa cum l-am descoperit din documentele de arhivă și scrisorile personale pe care le trimitea iubirilor sale din tinerețe. Am ținut cu el, în ciuda acțiunilor sale controversate. Sper ca și publicul spectator să aibă o fărâmă de empatie pentru această figură atât de importantă din istoria României.”

Născut la Luxemburg, Daniel Plier, este actor şi regizor la Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. În film, el îl interpretează pe Regele Ferdinand, omul care a rămas pe tot parcursul războiului alături de armata sa și care, drept și cinstit, a refuzat să ratifice tratatul separat de pace cu Germania.

În cadrul ediției de anul acesta, Les Films de Cannes rememorează momentul istoric care a marcat căderea regimului comunist cu o secțiune specială – România. 30 de ani mai târziu, prezentată în parteneriat cu Freedom House Romania. Un eveniment dedicat publicului timișorean, în cadrul aceastei secțiuni, este proiecția documentarului Timișoara: decembrie 1989, în regia lui Ovidiu Bose Paștina. Filmat în orașul românesc care a jucat un rol principal în căderea dictatorului comunist, documentarul prezintă încercările soldaților de a înăbuși revolta oamenilor și schimbarea atitudinii acestora, în cele din urmă, ei alăturându-se cetățenilor.

Freedom House Romania, partener în cadrul secțiunii „România. 30 de ani mai târizu”, introduce, cu acest prilej, proiectul “Learning from Our Past to Build the Future”, prin care caută să formeze prima generație de bursieri unSettled. Cele 150 de burse pe care le oferă vor acoperi toate cheltuielile de participare (transport, cazare, masă) ale tinerilor unSettled la festivalul de idei de la Sighetu Marmației ce va avea loc în iulie 2020. Într-un program extrem de complex, desfășurat pe parcursul a 7 zile, studenții vor avea ocazia să interacționeze cu artiști, personalități din mediul cultural, istorici și cercetători. Programul va cuprinde o serie de ateliere artistice, dezbateri, proiecții de film, seri de socializare, vizite de studiu și sesiuni de tip bibliotecă vie cu oameni care au experimentat provocările comunismului. Studenții pot aplica accesând linkul https://unsettled.freedomhouse.ro/. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook „Bursele unSettled”.

O altă proiecție deosebită are loc vineri, 18 octombrie. În cadrul Focus Spania va fi prezentat Bienvenido Mister Marshall (Luis García Berlanga), câștigător al Premiului pentru comedie la Cannes în 1953, o satiră extraordinară a Spaniei din timpul dictaturii lui Franco. Unul dintre reperele cinematografiei spaniole, filmul urmărește încercările frenetice ale unui mic oraș castilian de a seduce vizitatorii americani prin organizarea unei adevărate fiesta, în spatele unui decor care maschează condițiile nefaste în care locuiesc cu adevărat locuitorii. Secțiunea Focus Spania este oferită de Instituto Cervantes, cu sprijinul Filmotecii Ministerului Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării din Spania.

Les Films de Cannes à Timișoara aduce și o serie de filme apreciate anul acesta la Cannes, printre care câștigătorul Premiului pentru interpretare feminină, Little Joe al cineastei Jessica Hausner, ultima operă semnată Pedro Almodóvar, Dolor y Gloria care i-a adus lui Antonio Banderas Premiul pentru interpretare masculină, precum și Portrait de la jeune fille en feu în regia lui Céline Sciamma, ce și-a adjudecat Premiul pentru scenariu. Din selecție nu lipsește nici câștigătorul Palmed’Or, Parasite (Bong Joon-ho).

Proiecțiile vor avea loc în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul integral al festivalului este disponibile pe website.
Ne puteți urmări pe Facebook:Les Films de Cannes a Bucarest și Les Films de Cannes àTimișoara.

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Proiect cultural finanțat de: Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultura a Municipiului Timișoara, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Locale

Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara. Cum puteți să vă exprimați părerea

Publicat

pe

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara este încă disponibil pentru completare on-line. Sondajul sociologic reflectă calitatea vieții în Timișoara și acoperă toate ariile vieții în oraș iar completarea lui nu durează mai mult de 10 minute.

Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și măsoară gradul de mulțumire față de întreținerea clădirilor istorice, a pistelor de biciclete, starea drumurilor, a iluminatului public sau transportului în comun.

Cel mai recent raport, referitor la datele Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023, a arătat că aproape 70% dintre timișoreni cred că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de anul 2022 (65,7%) și cea mai ridicată din 2016, când a fost realizat primul raport. Barometrul Calității Vieții are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală și toți ceilalți actori instituționali implicați în viața orașului privind situația și dinamica socială din comunitatea locală, în scopul orientării politicilor publice și proiectelor strategice locale, în context regional și național.

Barometrul este realizat conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor persoanelor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat în cadrul „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara” este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, psihologie, științe economice, geografie socială și științe ale comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Sondajul se poate completa până în data 20 ianuarie 2025, la adresa online: https://e-uvt.questionpro.com/a/TakeSurvey.

Citeste mai mult

Locale

NEMULȚUMIRE. Primăria Timișoara trece serviciile de salubrizare la Societatea Drumuri Municipale

Publicat

pe

Municipalitatea intenționează să preia în regie proprie serviciile de salubrizare stradală. În ultima perioadă calitatea serviciilor de curățenie stradală a fost nesatisfăcătoare, reclamații privind coșuri de gunoi adesea pline, praf pe străzi și trotuare murdare fiind înregistrate în platforma dedicată și la managerii de cartier.

“Chiar dacă în ultimii ani am văzut o îmbunătățirea a curățeniei din Timișoara, recunosc că sunt nemulțumit de cât de curat este orașul. Am decis să propun Consiliului Local să preluăm serviciul de salubrizare înapoi la municipalitate tocmai pentru a avea un mai mare control asupra modului în care se face curățenie în oraș. Pentru banii pe care îi plătim anual din bugetul local, din taxele și impozitele timișorenilor, Timișoara trebuie să arate mai bine”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ca urmare a feedback-ului negativ al timișorenilor la adresa actualului operator și a unei evaluări detaliate a serviciilor prestate de acesta, Primăria Timișoara a luat constant măsuri, respectiv nu a recepționat toată suprafața planificată pentru curățenie. În aceste condiții, municipalitatea inițiază primul pas pentru asigurarea serviciilor de salubrizare prin intermediul Societății Drumuri Municipale (SDM). Două proiecte de hotărâre vor fi supuse votului în următoarea ședință a Consiliului Local: unul privind studiul de oportunitate și unul privind mandatarea AGA SDM pentru a iniția demersuri pentru noile servicii.

Odată aprobate proiectele de hotărâre, municipalitatea poate parcurge următoarele etape, astfel încât schimbarea operatorului să nu afecteze continuitatea serviciilor după mijlocul lunii martie, când expiră contractul cu societatea Brantner Servicii Ecologice. Ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție publică a municipalității pentru servicii de salubrizare, inclusiv de către Brantner, au fost inadmisibile.

Timișoara nu este singurul municipiu care a decis preluarea serviciilor de salubrizare în regie proprie: recent, Primăria Reșița a anunțat același demers începând cu luna martie a acestui an.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite