Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Les Films de Cannes à Timișoara. Ce filme puteți vedea

Publicat

pe

Cea de-a patra ediție Les Films de Cannes à Timișoara are loc între 18 și 20 octombrie și aduce o serie de evenimente și invitați speciali.

Regizorul filmului Hier, Bálint Kenyeres și actorii Anghel Damian și Daniel Plier, ce îi interpretează pe Prințul Carol și Regele Ferdinand în filmul Maria, Regina României, vor fi prezenți la festival pentru discuții cu publicul.

Selectat în competiția oficială la Locarno, Hier este o călătorie anevoioasă printr-un labirint afectiv. Victor Ganz (Vlad Ivanov) deține o companie de construcții civile care prestează servicii în toată lumea. Din cauza unor probleme apărute pe un șantier din Maroc, este nevoit să meargă la fața locului, unde se va confrunta cu amintiri din tinerețe, pe care până acum reușise să le îngroape. Filmul este proiectat în cadrul retrospectivei speciale Ivanov 50 dedicată actorului Vlad Ivanov cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani. Regizorul filmului, Bálint Kenyeres, va participa la sfârșitul proiecției la o discuție cu publicul.

Bálint Kenyeres a studiat filosofie, istoria și teoria filmului și regia la Academia de Film și Teatru din Budapesta. Membru al Academiei Europene de Film, el a realizat o serie de scurtmetraje de mare succes. Dintre acestea, Before Dawn (2005) a fost selectat în competiție la Cannes, a câștigat Inima orașului Sarajevo la Festivalul de Film de la Sarajevo, precum și Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj al Academiei Europene de Film.

Duminică are loc proiecția filmului Maria, Regina României, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care Regina le-a făcut la Conferința de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. La proiecție vor fi prezenți actorii Anghel Damian și Daniel Plier.

Actor, scenarist, producător român, Anghel Damian a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București. A început să joace încă de la vârsta de 17 ani în piese de teatru și scurtmetraje independente. În filmul Maria, Regina României îl interpretează pe Prințul Carol al II-lea, rol despre care actorul spune – „Provocarea mea cea mai mare a fost să-l arăt pe Carol omul, nu prințul moștenitor, o figură complexă, cu frici și traume, cu neliniști, cu dorințe, plin de patimă, așa cum l-am descoperit din documentele de arhivă și scrisorile personale pe care le trimitea iubirilor sale din tinerețe. Am ținut cu el, în ciuda acțiunilor sale controversate. Sper ca și publicul spectator să aibă o fărâmă de empatie pentru această figură atât de importantă din istoria României.”

Născut la Luxemburg, Daniel Plier, este actor şi regizor la Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. În film, el îl interpretează pe Regele Ferdinand, omul care a rămas pe tot parcursul războiului alături de armata sa și care, drept și cinstit, a refuzat să ratifice tratatul separat de pace cu Germania.

În cadrul ediției de anul acesta, Les Films de Cannes rememorează momentul istoric care a marcat căderea regimului comunist cu o secțiune specială – România. 30 de ani mai târziu, prezentată în parteneriat cu Freedom House Romania. Un eveniment dedicat publicului timișorean, în cadrul aceastei secțiuni, este proiecția documentarului Timișoara: decembrie 1989, în regia lui Ovidiu Bose Paștina. Filmat în orașul românesc care a jucat un rol principal în căderea dictatorului comunist, documentarul prezintă încercările soldaților de a înăbuși revolta oamenilor și schimbarea atitudinii acestora, în cele din urmă, ei alăturându-se cetățenilor.

Freedom House Romania, partener în cadrul secțiunii „România. 30 de ani mai târizu”, introduce, cu acest prilej, proiectul “Learning from Our Past to Build the Future”, prin care caută să formeze prima generație de bursieri unSettled. Cele 150 de burse pe care le oferă vor acoperi toate cheltuielile de participare (transport, cazare, masă) ale tinerilor unSettled la festivalul de idei de la Sighetu Marmației ce va avea loc în iulie 2020. Într-un program extrem de complex, desfășurat pe parcursul a 7 zile, studenții vor avea ocazia să interacționeze cu artiști, personalități din mediul cultural, istorici și cercetători. Programul va cuprinde o serie de ateliere artistice, dezbateri, proiecții de film, seri de socializare, vizite de studiu și sesiuni de tip bibliotecă vie cu oameni care au experimentat provocările comunismului. Studenții pot aplica accesând linkul https://unsettled.freedomhouse.ro/. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook „Bursele unSettled”.

O altă proiecție deosebită are loc vineri, 18 octombrie. În cadrul Focus Spania va fi prezentat Bienvenido Mister Marshall (Luis García Berlanga), câștigător al Premiului pentru comedie la Cannes în 1953, o satiră extraordinară a Spaniei din timpul dictaturii lui Franco. Unul dintre reperele cinematografiei spaniole, filmul urmărește încercările frenetice ale unui mic oraș castilian de a seduce vizitatorii americani prin organizarea unei adevărate fiesta, în spatele unui decor care maschează condițiile nefaste în care locuiesc cu adevărat locuitorii. Secțiunea Focus Spania este oferită de Instituto Cervantes, cu sprijinul Filmotecii Ministerului Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării din Spania.

Les Films de Cannes à Timișoara aduce și o serie de filme apreciate anul acesta la Cannes, printre care câștigătorul Premiului pentru interpretare feminină, Little Joe al cineastei Jessica Hausner, ultima operă semnată Pedro Almodóvar, Dolor y Gloria care i-a adus lui Antonio Banderas Premiul pentru interpretare masculină, precum și Portrait de la jeune fille en feu în regia lui Céline Sciamma, ce și-a adjudecat Premiul pentru scenariu. Din selecție nu lipsește nici câștigătorul Palmed’Or, Parasite (Bong Joon-ho).

Proiecțiile vor avea loc în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul integral al festivalului este disponibile pe website.
Ne puteți urmări pe Facebook:Les Films de Cannes a Bucarest și Les Films de Cannes àTimișoara.

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Proiect cultural finanțat de: Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultura a Municipiului Timișoara, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei

Locale

Cerșetori ridicați de polițiștii locali din mai multe zone din Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și Ordine Publică au desfășurat, în ultimele zile, o amplă acțiune cu scopul depistării persoanelor fără adăpost și a celor care apelează la mila publică pe raza municipiului Timișoara.

Astfel, s-a acționat în zonele Parcul Botanic, Gara de Nord, Bdul General Dragalina, Catedrala Mitropolitană – Parcul Civic, Zona Elba, Pictor Ioan Zaicu.

Au fost depistați un număr de 16 cerșetori și oameni ai străzii, aceștia fiind predați către centrul social de pe Strada Telegrafului.

Totodată, în cazul a două astfel de persoane s-a luat măsura sancționării contravenționale conform Legii 61/1991 republicată, deoarece au pătruns fără drept în clădirea fostei casierii a Retim de pe Strada Matei Corvin.

Astfel de acțiuni sunt organizate periodic, pe lângă verificările zilnice și măsurile luate ca urmare a sesizărilor de la cetățeni.

De la începutul acestui an în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii.

Polițiștii locali iau măsuri de preluare a acestora din stradă și predarea către serviciile sociale în vederea reintegrării lor, dar din păcate, din cauza legislației, dar și a faptului că aici primesc bani de la cetățeni, aceștia se întorc înapoi în stradă.

Citeste mai mult

Locale

„Străzi pentru comunitate“, pe Bulevardul Cetății din Timișoara. Programul evenimentelor

Publicat

pe

„Străzi pentru comunitate” dăruiește cetățenilor din cartiere, pentru o zi, o stradă circulată în mod obișnuit de mașini, și o transformă în loc de desfășurare a unor activități destinate tuturor vârstelor, care pun în valoare specificul cartierului, organizate cu parteneri „din vecini”: școli, societăți comerciale, universități, cluburi sportive etc.

Anul acesta, evenimentul se va desfășura pe Bd. Cetății, duminică 14 aprilie.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, circulația tramvaielor și a autovehiculelor pe Bd. Cetății, între Calea Torontalului și str. Amforei/Martir Cernăianu va fi oprită, între orele 7:00 și 17:00.

Participarea la activități este gratuită. De asemenea, la fiecare atelier, participanții pot câștiga premii simbolice: penare (truse) din meshuri reciclate, cărți, biscuiți gigantici și pâine de la Prospero, chiar și flori cu rădăcină, pentru grădinile din fața blocului (care vor fi plantate ulterior, cu sprijinul Horticultura).

Programul se desfășoară între orele 11:00-16:00 și cuprinde următoarele activități:

SCENĂ
11:00 – Sticluța, spectacol pentru copii cu Asociația „Teatru pentru Tine”
Povestea unei sticle de plastic aruncate în apă de un copil nepăsător. O temă actuală și esențială astăzi, „tradusă” în mod amuzant pe înțelesul celor mici.
12:30 – Spectacol realizat de elevii Școlilor Gimnaziale 19 și 24
14:00 – Dans cu Magnum Team

15:00 – Spectacol folcloric cu Ansamblul „Timișul” Tineret

Soliști: Sara Vasilescu, David Crișan, Maria Șaptebani, Ana-Maria Moldova, Alexandra Acs, Cristian Negrea și Bianca Opăriuc
Dirijor: Nicolae Baniciu. Coregrafi: Maria Topciov, Ciprian David și Doina Susan

ATELIERE, 12:30-16:00

– Împletit de nuiele cu meșterul popular Dinu Perva

– Ateliere creative cu CODRU– Grădinărit cu Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științele Vieții „Mihai I”
– Croșetat cu Cristina Codreanu

– Percuție cu Sorina Savii

– Pictură cu Claudia Marta

– Lectură cu Florina Jinga

– Mânuit de păpuși cu maestrul păpușar Maria Gornic

– Desene pe asfalt și obiecte din materiale reciclabile, cu Gabriela Muscan

CONCURSURI, 11:00-16:00

Crosul Cetății, ora 11:00

Crosul se adresează copiilor între 6 și 15 ani. Startul se va da la ora 11:00, pe Bd. Cetății, în apropierea colțului cu Str. Amforei. Regulamentul de participare poate fi consultat pe www.casadeculturatm.ro, începând de astăzi, 9 aprilie, ora 17:30.
Battle de street dance, ora 13:00

CLICK AICI PENTRU REGULAMENT 

COMPETIȚII AMICALE PENTRU SENIORI, 12:30-16:00

Șah, table, rebus, integrame, sudoku. Seniorii sunt invitați să vină cu jocul de table/șah de acasă. Rebus, integrame și sudoku sunt furnizate de organizatori.

MIȘCARE ÎN AER LIBER, 11:00-16:00

Bd. Cetății/Str. Iancu Flondor

11:00 – clasă de aerobic cu Beauty Center

12:00 – ora de mișcare cu Smartfit

Bd. Cetății

11:00-16:00 – ping-pong, baschet, volei tras cu arcul etc. cu Asociația Campioni pentru Viitor

Citeste mai mult

Locale

Se reia circulația tramvaiului 6, la Timișoara. O nouă linie de autobuz

Publicat

pe

Din 22 aprilie timișorenii vor avea la dispoziție două noi opțiuni de călătorie: o nouă linie de autobuz care va lega Calea Urseni de oraș și reluarea circulatiei tramvaiului 6, suspendat din cauza lucrărilor de modernizare pe care Primăria Timișoara le face pe bulevardul Stan Vidrighin.

„Sunt două linii foarte așteptate de cei care locuiesc sau lucrează fie în zona Urseni sau pe Calea Stan Vidrighin și ambele rute ajută la o mai bună conectare a acestor zone cu restul orașului. Dezvoltarea și modernizarea transportului public fac parte din strategia noastră de a reduce ambuteiajele în trafic și de a avea un oraș mai verde”, a spus primarul Dominic Fritz.

Începând cu data de 22 aprilie 2024, linia de autobuz 24 va face legătura între Bulevardul Sudului, AEM și Calea Urseni/Intrare Rudicica.

Această linie va avea un traseu tur-retur care va include următoarele străzi: Piața Gheorghe Domășneanu – strada Venus – strada Mareșal Constantin Prezan – girație b-dul. Sudului – strada Mareșal Constantin Prezan – Calea Urseni – Intrare Rudicica.

De asemenea, au fost stabilite și stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor pentru această linie. Astfel, pe traseul dus, acestea vor fi amplasate în următoarele locații: Gheorghe Domășneanu – Venus – Uzina de apă Urseni – Calea Urseni – Grădinița Calea Urseni – Intrare Rudicica. Pe traseul întors, stațiile vor fi: Intrare Rudicica – Grădinița Calea Urseni – Calea Urseni – Uzina de apă Urseni – girație b-dul. Sudului – Parc Sudului – Gheorghe Domășneanu.

Noua linie de autobuz va aduce un plus de comoditate și accesibilitate pentru locuitorii zonelor respective, facilitând deplasările într-un mod eficient și confortabil. Aceasta va face legătura cu liniile de troleibuz 15 și 16 (la Bulevardul Sudului), cu tramvaiele 4, 8 și 9 și cu autobuzele 23 și E2 la AEM.

Circulația tramvaielor pe linia 6a respectiv 6b se reia începând de luni 22 aprilie 2024, ca urmare a finalizãrii lucrãrilor la intersecția Cãii Stan Vidrighin cu strada 1 Decembrie.   Tramvaiele liniei 6a vor circula pe urmãtorul traseu:  P-ta Maria; Catedrala Mitropolitană; P-ta 700; Libertății; Hotel Continental; Prefectură; 3 August 1919; P-ta Traian; Fabrica de bere;  Banatim; Deliblata; Sala Olimpia; Cluj; P-ta Crucii; P-ta N. Bălcescu;  Parc Doina.

Tramvaiele liniei 6b vor circula pe urmãtorul traseu:  P-ta Maria; Parc Doina; P-ta N. Bălcescu; P-ta Crucii; Cluj; Sala Olimpia; Deliblata; Banatim; Fabrica de bere; P-ta Traian; 3 August 1919; Prefectura; Hotel Continental; Libertății; P-ta  700; Catedrala Mitropolitană. Linia 6 autobuz va fi suspendatã începând cu aceastã datã.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite