Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Modernizarea rețelei de termoficare din zona Tipografilor, aproape de final

Publicat

pe

Strada Golescu din zona Tipografilor este punctul final al proiectului prin care Primăria Municipiului Timișoara înlocuiește 29 de kilometri de rețea secundară și primară și modernizează 25 de puncte termice din oraș. Aici a fost schimbată ultima conductă din proiect.

„După 40-50 de ani în care sistemul de termoficare a fost privat de investiții serioase, în ultimii 2 ani am reușit să schimbăm peste 29 de kilometri de conducte și vom continua să investim în sistem. Doar prin investiții serioase putem să oprim hemoragia de avarii la rețele și pierderile majore de apă fierbinte pe care le plătim din buzunarul fiecărui timișorean. Cred că sistemul centralizat de termoficare în Timișoara are viitor și de aceea facem investiții masive în rețea și capacitate de producție”, transmite primarul Dominic Fritz.

Pentru 14 puncte termice au fost recepționate lucrările, iar pentru celelalte 11 au fost demarate procedurile în vederea efectuării recepției la terminarea lucrărilor.

Aceasta este cea de a II-a etapă a proiectului de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, în cadrul căreia a fost prevăzută reabilitarea a peste 29 de kilometri de rețea.

Reabilitarea rețelelor de termoficare a avut loc în mai multe zone ale orașului: centrală, Bucovina, Torontalului, Aradului, P-ța Romanilor – P-ța Aurel Vlaicu – Baba Dochia, Telegrafului – Dorobanților, Steaua, Calea Șagului, Mureș – Musicescu, Traian Vuia – Mureș – Miloia, Odobescu, P-ța Crucii – P-ța Bălcescu.

Toate conductele aflate în proiectul de investiție au fost schimbare, respectiv 20 de kilometri de rețea secundară și 9 kilometri de rețea primară. Cele mai recente vor fi testate pentru calitatea serviciului și vor fi refăcute zonele de intervenție, respectiv trotuare, carosabil, spații verzi.

De asemenea, în programul de retehnologizare au fost incluse lucrări de înlocuire a vanelor și racordurilor de pe traseul magistralelor de termoficare, realizarea unui sistem de monitorizare a stării izolației conductelor, construirea de cămine pe rețele secundare, astfel încât, în caz de avarii, să nu fie afectate toate blocurile alimentate la același punct termic.

Odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare din această etapă, se reduc pierderile în rețea, crește viteza de depistare și precizia localizării avariilor, se elimină mai mult de jumătate din avariile înregistrate pe rețelele secundare și se reduc costurile de întreținere și exploatare a rețelelor.

Valoarea totală a proiectului, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 170 milioane lei (TVA inclus).

Locale

Campania de reciclare „Orașe curate“, la Timișoara. Când și unde se pot preda deșeurile electrice

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara invită cetățenii să participe activ la campania de reciclare „Orașe curate”, o inițiativă de colectare a deșeurilor de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (DEEE) care acționează în sprijinul unui mediu mai curat și sănătos. Campania se desfășoară în perioada 1-30 noiembrie 2024 și este destinată tuturor locuitorilor Timișoarei.

Primăria s-a alăturat campaniei ECOTIC, în parteneriat cu RETIM și Universitatea de Vest. „Orașe curate” urmărește să mobilizeze cetățenii să predea în mod responsabil aparatele electrice și electronice care nu mai sunt utilizabile. Prin colectarea acestora, contribuim la conservarea resurselor și la reducerea poluării prin reciclarea materialelor recuperabile și prin eliminarea în siguranță a celor dăunătoare mediului.

Timișorenii sunt invitați să aducă echipamentele electrice și electronice neutilizabile la următoarele puncte de colectare RETIM din oraș:

  •   Calea Torontalului, nr. 94 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  •   Calea Moșniței, nr. 2-4 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  •   Strada A. Imbroane, Nr 70 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  •   Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta adresă: Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr 3) (L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00)

Cetățenii implicați în protejarea mediului care aduc la punctele de colectare echipamente în greutate de peste 30 kg, vor primi cadou o umbrelă sau o sticlă reutilizabilă.

Pentru echipamentele voluminoase există și opțiunea de preluare direct de la domiciliu, printr-un apel telefonic la numărul:  0755 087 272 (de luni până sâmbătă, între orele 08:00 – 16:00).

Vă invităm să vă alăturați campaniei „Orașe curate” și împreună să sprijinim transformarea Timișoarei într-un oraș sustenabil.

Detalii despre campanie aici.

Citeste mai mult

Locale

„Revoluționarul din familia mea“. Concurs de fotografii cu premii

Publicat

pe

Elevii din Timișoara sau dintr-una din localitățile din apropiere care cunosc un adult care a participat la Revoluția din Timișoara în Decembrie 1989, pot să participe la un concurs de fotografie.

„Vrem să te încurajăm să vorbești cu acest adult, poate fi bunicul sau bunica, un părinte, o mătușă sau un unchi, un vecin de pe stradă, un profesor de la școala la care înveți sau cineva pe care îl știi bine. Să îl întrebi și să afli poveștile pe care el sau ea le-a trăit la Revoluție. Poate mergeți în locurile în care a lucrat atunci sau a fost ca manifestant. Poate găsește în dulap un obiect de îmbrăcăminte sau o carte sau altceva pe care îl avea în zilele acelea. Adună poveștile pe care le afli și fă poze persoanei cu care vorbești în locuri sau cu obiecte care au inspirat poveștile pe care ți le spune. Noi așteptăm pozele și poveștile de la tine“, anunță organizatorii.

Premiile vor fi oferite pentru cele mai f bune, inspirate și emoționante poze (și povești). Apoi va fi organizată o expoziție (online și fizic) pentru ca toată lumea să vadă proiectul.

Premiul I – Tableta E-paper cu ecran tactil (Remarkable 2 with Pen)

Premiul II – Bicicletă MTB complet echipată

Premiul III – Telescop astronomic

Mențiuni – 10 vouchere de câte 100 lei la Librăria „La două Bufnițe”

Citeste mai mult

Locale

AfiOM dă aripi viitorului

Publicat

pe

Fiecare dintre noi avem un copil, un adolescent sau un tânăr pe lângă noi. Și le dorim tot binele din lume. Din când în când, însă, ne gândim dacă sunt suficient de pregătiți pentru lumea în care vor păși singuri.

Acest gând ne-a generat și nouă ideea că putem să facem ceva pentru a îi ajuta să se aștepte la unele dintre provocările vieții, să fie ajutați să le depășească cu zâmbetul pe buze și cu certitudinea că fiecare provocare îi ajută să se dezvolte, să fie mai buni. Și asta nu e tot, vor fi alături și de prietenii lor și se vor ajuta unii pe alții să fie mai buni.

Cum vor reuși asta?

Prin AfiOM. https://afiom.ro/proiect-afiom

Ce e AfiOM? E un proiect social cu și pentru tineri, o speranță în viitorul timișorean. AfiOM va avea în Timișoara, pe strada Siemens nr. 8, pe o suprafață de 5.000 mp o clădire modernă care va include o sală de sport GRATUITĂ pentru tineri, un etaj modular pentru ei, o grădiniță cu 25% locuri sociale și un cămin pentru mămici adolescente care vor fi educate, sprijinite și reintegrate în societate.

Pentru ca acest vis să se împlinească avem nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet mare, care știu că orice gest mic are putere mare. www.afiom.ro/doneaza

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite