Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Noi restricții în județul Timiș după ce s-a depășit rata de infectare de 3/1.000 de locuitori

Publicat

pe

Prefectul Liliana Oneț a condus o ședință a Comitetului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, joi, la care au participat pe lângă reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Timiș,  Raul Pătrașcu managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, reprezentanți ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne,  reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții de control, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. A fost prezentată situația epidemiologică la nivelul județului Timiș și  au fost discutate propunerile de măsuri suplimentare care ar trebui luate în contextul în care, la nivelul județului Timiș s-a depășit rata de infectare de 3/1000 locuitori.

În cadrul ședinței prefectul județului Timiș a solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții de control sporirea controalelor în toate spațiile și zonele aglomerate, precum și în toate zonele unde există pericol de infectare.

De asemenea s-au propus măsuri suplimentare, precum și prelungirea măsurilor deja existente.

Încă de săptămâna trecută s-au luat o serie de măsuri la nivelul județului în cazul localităților care au depășit rata de infectare de 3/1000 de locuitori, inclusiv suspendarea cursurilor față în față din școli în toate acestea localități și trecerea lor în online. Totodată, au fost luate măsuri și pentru localitățile cu rata de infectare peste 1,5/1000 de locuitori.

În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a fost emisă Hotărârea nr. 52 potrivit căreia:

Art. 1. (1) Începând cu data de prezentei, pe perioada stării de alertă, pe întreg teritoriul județului Timiș este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, în toate spațiile publice.

(2) Ca excepție de la prevederile alin 1. este permisă înlăturarea măștii, pentru perioade scurte de timp, în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

(3) Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spații publice deschise afișarea la loc vizibil a informațiilor privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații.

(4) Se instituie pentru toate instituțiile și operatorii economici publici sau privați aflate pe raza unităților administrativ teritoriale cu rata de infectare peste 1,5/1000 de locuitori, precum și peste 3/1000 locuitori de locuitori, obligația analizării modului de desfășurare a activității și organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau de muncă la domiciliu, în unitățile administrativ teritoriale, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.2. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel:

–  fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

–  fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

(2) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară astfel:

–  fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori,

– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

–  doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, în unitățile administrativ teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

(3) În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la alin 1 și alin.2 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

(4)  Se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor.

Art.3. Activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt  permise cu participarea publicului astfel:

–      până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

–       până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Art. 4. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane.

Organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție.

Activitățile sunt interzise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

Art. 5. Se suspendă activitatea de pregătire fizică în sălile de sport/fitness, cu excepția activităților desfășurate de sportivi profesioniști, legitimați și/sau de performanță, în unitățile administrativ teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Art. 6. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din în unitățile administrativ teritorială este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2 și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Art. 7. Se suspendă activitatea în piețele comerciale, (cu excepția piețelor agroalimentere) târguri și oboare, în centrele expoziționale, atât în interiorul cât și în exteriorul acestora (cu excepția muzeelor și a galeriilor de artă) în unitățile administrativ teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Art. 8.  Direcția de sănătate publică a județului Timiș, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.

Art. 9. În funcție de situația epidemiologică existentă la nivelul unităților administrativ teritoriale, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență  pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranță, cu avizul Direcției de Sănătate Publică Timiș și cu respectarea normelor legale în vigoare.

Art. 10. Lista cuprinzând incidența la nivelul unităților administrativ teritoriale se va modifica ori de câte ori situația o impune.

Art. 11. Prevederile prezentei Hotărâri se aplică pe perioada stării de alertă.

Lista  unităților administrativ-teritoriale cărora li se aplică restricțiile pentru UAT cu rata de infectare peste 3/1000 de locuitori.

Timișoara; Buziaș; Ciacova; Recaș; Sânnicolau Mare; Banloc; Becicherecu Mic; Bethausen; Biled; Criciova; Dumbrăvița; Dudeștii Noi;  Fibiș; Foeni; Găvojdia; Ghiroda; Giroc; Giulvăz; Jebel; Moșnița Nouă; Orțișoara; Pesac; Săcălaz; Sânandrei; Șandra; Sânmihaiu Român; Saravale; Pișchia și Beba Veche, deși nu mai au rata de infectare peste 3/1000 locuitori  au rămas cu restricțiile pentru că nu s-a împlinit termenul de 14 zile de aplicare a lor.

Lista  unităților administrativ-teritoriale cărora li se aplică restricțiile pentru UAT cu rata de infectare peste 1,5/1000 de locuitori.

Lugoj; Deta; Gătaia; Balint; Beba Veche; Bogda; Boldur; Bucovăț; Cenad; Comloșu Mare; Criciova;  Curtea; Dudeștii Vechi; Giarmata; Gottlob; Lenauheim;  Margina; Nădrag; Nițchidorf; Ohaba Lungă Otelec; Peciu Nou; Parța; Remetea Mare; Sacoșu Turcesc; Șag Sânpetru Mare; Satchinez; Teremia Mare, Topolovățu Mare; Variaș; Uivar.

În plus față de măsurile luate până în prezent s-a dispus suspendarea activității în centrele expoziționale, atât în interiorul cât și în exteriorul acestora (cu excepția muzeelor și a galeriilor de artă).

Prevederile prezentei hotărâri intră în vigoare din data de 30 octombrie 2020.

Imagine de fernando zhiminaicela de la Pixabay

Locale

Transport gratuit în centru și restricții de circulație pentru evenimentul „Timișoara la nesfârșit“

Publicat

pe

Mai sunt doar câteva zile până la întâlnirea cu unii dintre cei mai în vogă artiști ai momentului: Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma și José González. „Timișoara 2023 la nesfârșit” ne aduce împreună în zona centrală a orașului între 7 și 10 decembrie.

Pentru buna organizare și desfășurare a evenimentelor s-au luat mai multe măsuri:

a fost inițiată o Hotărâre de Consiliu Local pentru ca transportul public să fie gratuit în perioada 8 decembrie 2023 – 10 decembrie 2023, pentru a facilita accesul către zona centrală;

în perioada 8 decembrie 2023 – 9 decembrie 2023 (între orele 18:00 – 01:00), respectiv 9 decembrie 2023 – 10 decembrie 2023 (între orele 18:00 – 01:00), se închide traficul rutier pe str. Oituz;

în perioada 7 decembrie 2023 (ora 17:00) – 10 decembrie 2023 (ora 10:00) se restricționează traficul rutier pe străzile: Palanca, George Coșbuc, Paul Chinezu, Matei Corvin, Regimentul 5 Vânători, Sergent Constantin Mușat, respectiv breteaua existentă în Piața Mărăști în spatele stației S.T.P.T., Piața Țepeș Vodă, strada General Traian Doda, Episcop Augustin Pacha, Eugeniu de Savoya, Florimund Mercy, Vasile Alecsandri, Emanoil Ungureanu, Gheorghe Lazăr (Zona Cetate) și strada General Eremia Grigorescu;

se închide circulația rutieră în perioada 8 decembrie 2023 – 9 decembrie 2023 (între orele 18:00 – 01:00), precum și în perioada 9 decembrie 2023 – 10 decembrie 2023 (între orele 18:00 – 01:00) pentru toate străzile menționate anterior;

se vor rezerva locurile de parcare existente în Piața Mărăști, respectiv pe strada Popa Șapcă (adiacent Penitenciarului Timișoara) precum și parcările publice existente în Piața Ţepeş Vodă și pe str. Nicolaus Lenau, în perioada 7 decembrie 2023 (începând cu ora 07:00) – 10 decembrie 2023 (până la ora 23:00);

pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, s-a hotărât ridicarea teraselor din zona Cetate, inclusiv Piața Libertății și str. Alba Iulia, în perioada 6 decembrie 2023 -10 decembrie 2023.

„Timișoara 2023 la nesfârșit“. Concerte cu Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González

 

 

Citeste mai mult

Locale

Revelion 2024 la Colosseum Timișoara. Meniu internațional, muzică și focuri de artificii

Publicat

pe

Restaurantul Colosseum Timișoara organizează, și în acest an, petrecerea de Revelion cu multă muzică bună, un meniu rafinat și focuri de artificii la miezul nopții.

Pe lângă bucatele alese pregătite de un chef de renume şi barul bine garnisit cu băuturi fine, vă vor încânta cu un program artistic Vanesa Jarja, Cosmin Popa, Adrian Ostafie şi formația.

DJ Ally by ESD va întreține atmosfera pe ritmuri moderne.

Meniul serii este:

STARTER „MAGIA SERII“ 

Mouse de foie gras cu infuzie de trufe, biscuite crocant, dulceață de ceapă roșie și germeni de praz 

Terină din brâzeturi fine cu infuzie de busuioc 

Tartină cu avocado, somon fume, rucola și roșii chery 

Terină de căprioară cu fructe confiate 

Terină din piept de curcan cu migdale și glazură de vin Porto,  

Raffaello din carne de mistreţ în crustă de seminţe și sos sweet chilli 

File de ton în crusta de mac, jeleu de sfeclă roșie și sos Calypso 

Piept de curcan cu sos Oyster și germeni de ridiche 

Măsline multicolore 

Pastramă de purcel cu sos de hrean 

MERIENDA CALIENTE (Gustarea caldă) 

O călătorie culinara pe meleagurile Spaniei unde întâlnim gustul preparatelor din pește, gătite după o reţetă autentică din zona insulelor spaniole. 

Medalion de rechin în crustă de panko, verdeţuri aromate, sos de creveţi și apio. 

MAINE COURSE (Fel principal) – French Kiss 

Destinația noastă este Franţa unde reţeta de vita Burguignon încă face furori prin aromele sale extraordinare înăbușite cu un vin roșu nobil direct de pe meleagurile franţuzești.  

Vită Burguignon, piure din cartofi dulci cu infuzie de trufe și steak de curcan și sos de șampanie 

Desertul serii va fi deliciosul Tort Colosseum.  

Biletele costă 398 lei/persoană și pot fi achiziționate sunând la numărul de telefon 0741.684.595.

Vă aşteptăm să petrecem împreună și să păşim în noul an cu noroc şi voie bună!

Citeste mai mult

Locale

Restricții de circulație cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale, la Timișoara

Publicat

pe

La Timișoara, organizarea ceremoniilor militare și religioase prilejuite de celebrarea Zilei Naționale au intrat în linie dreaptă.

Pentru a asigura derularea manifestărilor în cele mai bune condiții, Comisia de Circulație a avizat traseul pe care se vor desfășura atât repetițiile, cât și parada militară pentru care sunt necesare restricționări temporare ale traficului, în intervalele orare menționate.

În data de 29 noiembrie 2023, repetiția generală începe la ora 19:00, pe bulevardul C.D. Loga, în fața Catedralei Mitropolitane, iar deplasarea tehnicii MApN se va realiza pe următorul traseu:

– DUS – strada Chișodei – strada Bujorilor – strada Émile Zola – bd. Constantin Brâncoveanu – bd. General Ion Dragalina – bd. Regele Mihai I – bd. Regele Ferdinand I – bd. C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă);

– ÎNTORS – bd. C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă) – str. 20 Decembrie 1989 – bd. Mihai Viteazu – Piața Nicolae Bălcescu – strada Ciprian Porumbescu – bd. Constantin Brâncoveanu – strada Émile Zola – strada Bujorilor – strada Chișodei.

Pentru data de 1 Decembrie 2023, programul militar-religios se va desfășura în următoarele locații și pe următoarele trasee:

08:30 – ceremonial la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 – Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei;

10:30 – desfășurarea ceremonialului militar și religios pe bd. C.D. Loga, în fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe;

11:50 – 13:30 desfășurarea paradei militare pe traseul: bd. Regele Mihai I – bd. Regele Ferdinand I – bd. C.D. Loga – strada 20 Decembrie 1989 – bd. Mihai Viteazu

17:45 – 19:45 desfășurarea unui marș cu torțe pe traseul: bd. Regele Mihai I – bd. Regele Ferdinand I – bd. C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană, Primăria Municipiului Timișoara, Mitropolia Banatului) – bd. Revoluției din 1989 (Instituția Prefectului) – Piața Sf. Gheorghe – strada 9 Mai – Piața Libertății – strada Alba Iulia – Piața Victoriei – strada Mărășești.

Menționăm, de asemenea, că, pentru data de 1 Decembrie 2023, deplasarea tehnicii MApN pe raza municipiului Timișoara, se va realiza pe următorul traseu:

– DUS – strada Chișodei – strada Bujorilor – strada Émile Zola – bd. Constantin Brâncoveanu – bd. General Ion Dragalina – bd. Regele Mihai I – bd. Regele Ferdinand I – bd. C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă);

– ÎNTORS – bd. C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă) – strada 20 Decembrie 1989 – bd. Mihai Viteazu – Piața Nicolae Bălcescu – strada Ciprian Porumbescu – bd. Constantin Brâncoveanu – strada Émile Zola – strada Bujorilor – strada Chișodei.

Staționarea voluntară a autovehiculelor va fi interzisă pe străzile adiacente traseului ceremonialului militar și pe spl. Nicolae Titulescu, spațiu destinat mijloacelor prevăzute să transporte detașamentele de onoare. Aceste măsuri sunt necesare pentru buna organizare a evenimentului, având în vedere desfășurarea masivă de cadre și autovehicule militare, zona mare de acoperire a traseului militar și numărul mare de spectatori așteptați.

Foto: arhivă

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite