Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Pandemie COVID-19. Restricții noi stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în județul Timiș

Publicat

pe

Subprefectul Mircea Băcală  a convocat marți o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

În cadrul acestei ședințe  s-a aprobat o modificare a anexelor care cuprind listele localităților cu rata de infectare peste 1,5/1000 de locuitori și, respectiv,  cu rata de infectare peste 3/1000 de locutori din cadrul Hotărârii privind instituirea măsurii de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV – la nivelul județului Timiș, din data de 12 octombrie. Modificările au fost făcute având în vedere situația epidemiologică actuală de la nivelul județului Timiș.

Unitățile administrativ – teritoriale cu rata de infectare, la ora actuală,  peste 1,5 la mia de locuitori sunt: Timișoara – 2,79, Gătaia – 1,80, Sânnicolau Mare -2,19, Banloc – 2,25, Beba Veche – 1,94, Bethausen, 2,44,  Comloșu Mare- 1,63, Coșteiu-1,76,  Curtea – 1,55, Dudeștii Vechi – 2,50, Iecea Mare- 2,37, Moșnița Nouă – 2,66, Orțișoara – 1,68, Pișchia-2,40, Remetea Mare – 2,42, Săcălaz-2,54, Sânmihaiu Român -2,20, Saravale – 2,30, Secaș – 1,53, Variaș – 2,09.

Unitățile administrativ – teritoriale cu rata de infectare, la ora actuală,  peste 3 la mia de locuitori sunt:

Buziaș – 3,85, Dudeștii Noi- 3,81,Dumbrăvița – 3,82, Foeni – 7,98, Ghiroda 4,13, Giroc- 3,76, Jebel – 4,47, Pesac – 4,47, Sânandrei – 3,24, Șandra- 3,19.

Pentru unitățile administrativ-teritoriale care au intrat sunt incidența precedentei Hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență măsurile luate sunt aplicabile până la împlinirea a 14 zile .

Reamintim prevederile noii Hotărârii privind instituirea măsurii de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV – la nivelul județului Timiș:

Art. 1. (1) Pe întreg teritoriul județului Timiș rămâne instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, pe toată perioada stării de alertă, în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, respectiv: pe o rază de 50 m de intrarea în perimetrul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

(2) Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spații publice deschise prevăzute la alin 1. afișarea la loc vizibil a informațiilor privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații.

(3) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice deschise, pe o perioadă de 14 zile în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Art.2. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel:

– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrative teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

(2) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară astfel:

– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori,

– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori

– doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, în unitățile administrative teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

(3) În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la alin. 1 și alin.2 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

(4) Se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor.

Art.3. Activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului astfel:

până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Art. 4. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane.

Organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție. Activitățile sunt interzise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

Art. 5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din în unitățile administrativ teritorială este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Art. 6. În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea din piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentere) târguri și oboare.

Art. 7. Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.

Prevederile prezentei Hotărâri devin obligatorii începând cu data de 20 octombrie 2020.

Locale

SC Martin Electricity SRL – anunț elaborare „PUZ REALIZARE CENTRALA ELECTRICA FOTOVOLTAICA 11MW PE SOL TIMISOARA NORD”

Publicat

pe

S.C MARTIN ELECTRICITY S.R.L, cu sediul social in judetul Timis, Municipiul Timisoara, strada Salcamilor, nr. 8, parter, camera 2 anunţă elaborarea planului urbanistic „P.U.Z – REALIZARE CENTRALA ELECTRICA FOTOVOLTAICA 11MW PE SOL TIMISOARA NORD” amplasat in extravilanul Municipiului Timisoara,  nr. Cad. 419911,  nr. Cad. 403717,  jud. Timis şi declanşarea etapei de încadrare pentru obţinerea avizului de mediu.

Consultarea planului urbanistic PUZ/programului se poate realiza la adresa: localitatea Timisoara, str. Piata Mocioni, nr.2, jud. Timis, in zilele de luni – joi între orele 10.00 – 17.00.

Comentariile şi sugestiile se vor transmite în scris la sediul APM Timiş, str. B-dul Liviu Rebreanu, nr. 18-18A, jud. Timis, în termen de 18 zile calendaristice de la data prezentului anunţ.

Citeste mai mult

Locale

Polițiștii locali au dat 581 de sancțiuni pentru tulburarea a liniștii și consum de alcool pe domeniul public

Publicat

pe

Pn număr tot mai ridicat de timișoreni se declară deranjați de persoanele care, pe timp de seară, chiar noapte, stau până la ore târzii în fața blocurilor de locuințe sau în fața unor magazine, consumând alcool și tulburând liniștea publică prin vorbit tare sau alte zgomote de natură să-i deranjeze pe cei care vor să se odihnească, iar de cele mai multe ori gălăgia este asociată și cu consumul de alcool.

De aici și numărul mare de sesizări la Dispeceratul Poliției Locale, un număr de 181 de persoane apelând în ultima perioadă echipajele de polițiști locali pentru a interveni.

Astfel de cazuri au fost semnalate în zone precum Piatra Craiului, Versului, Vasile Lucaci, Iuliu Maniu, Gheorghe Lazăr, Sudului, C. Brediceanu, Cosminului, Silistra, Moise Nicoară etc.

Spre exemplu, chiar nopțile trecute timișoreni de pe Str. Alexandra Indrieș au semnalat că în fața unui bloc, într-un spațiu amenajat cu mese și bănci, mai multe persoane beau alcool și fac gălăgie.

Mai mulți tineri au fost depistați de polițiștii locali, trei fiind și sancționați, doi dintre aceștia, de 42 și 31 de ani, pentru consum de alcool și tulburarea liniștii, cu câte 300 lei fiecare, și unul, de 26 de ani, cu 100 lei pentru consum de alcool pe domeniul public. Aceștia și-au deranjat vecinii în timp ce beau bere, râdeau, strigau, într-un cuvânt făceau gălăgie după miezul nopții. Din luna mai și până în prezent polițiștii locali au aplicat un număr de 581 de sancțiuni în valoare de 86.350 lei pentru consumul de alcool pe domeniul public, provocare de scandal și tulburarea liniștii publice, inclusiv pe timp de noapte.

Poliția Locală Timișoara atrage atenția că în astfel de cazuri, potrivit Legii 61/1991, sancțiunile sunt de la 100 la 500 lei pentru consumul de alcool pe domeniul public și de la 200 ajungând până la 1500 lei pentru tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, respectiv tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00.

Verificările pe aceste linii continuă și în perioada următoare.

Foto: Poliția Locală Timiș

Citeste mai mult

Locale

COD galben și portocaliu de caniculă, în Banat

Publicat

pe

Meteorologii anunță de luni, de la ora 10.00, până marţi, la aceeaşi oră, intrarea în vigoare a unui Cod galben de căldură, caniculă şi disconfort termic ridicat, în nordul Banatului, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei şi sud-vestul Dobrogei.

Este vorba despre judeţele Bihor, Arad, Timiş, Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, municipiul Bucureşti şi parţial judeţul Constanţa.

„Luni, valul de căldură se va extinde în nordul Banatului, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei şi în sud-vestul Dobrogei, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 21 de grade, caracterizând local o noapte tropicală”, a anunțat ANM.

Potrivit meteorologilor, până spre sfârşitul săptămânii valul de căldură, canicula şi disconfortul termic vor persista mai ales în jumătatea sudică a ţării.

Cod galben de caniculă, la Timișoara. Unde sunt cele 5 puncte de prim ajutor din oraș

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite