Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Patru puncte de prim ajutor în perioada caniculei, la Timișoara

Publicat

pe

Începând de joi, 20 iunie, în oraș vor funcționa patru puncte de prim ajutor pentru perioada de caniculă. Primăria Municipiului Timișoara asigură aprovizionarea cu apă îmbuteliată, iar Direcția de Sănătate Publică pune la dispoziție personalul sanitar.

Punctele de prim ajutor sunt amplasate în interiorul următoarelor locații:

Oficiul Poștal nr. 1, Timișoara – Bv. Revoluției din 1989 nr. 2

Opera Română Timișoara – Agenda de Bilete – Str. Mărășești. nr. 2

Oficiul Poștal nr. 5, Ghișeul nr. l, Timișoara – Str. 1 Decembrie, nr. 90;

Piața Agroalimentară Iosefin Timisoara.

Punctele funcționează zilnic, între orele 10:00 – 18:00, în spații climatizate.

Primăria Municipiului Timișoara cooperează cu Direcția de Sănătate Publică Timiș și Societatea Română de Cruce Roșie – Filiala Timiș pentru stabilirea modalităților de intervenție în caz de caniculă. Pe lângă distribuirea apei potabile, în  perioadele de cod portocaliu și roșu se asigură, la nevoie, și asistență medicală.

În peste 90 de locuri din Timișoara, respectiv parcuri, bulevarde și piețe publice există fântâni forate. Lista completă este disponibilă aici.

În plus, societatea Aquatim a montat 9 cișmele noi în această primăvară pentru timișoreni și animalele acestora de companie.  Ele se află în Parcul Copiilor, Parcul Civic, Parcul Central, Parcul Alpinet, Parcul Catedralei și Parcul Adolescenței.

Pe timpul caniculei, se recomandă adoptarea unor măsuri cu caracter preventiv:

Efectuați deplasările în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spații publice);

Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00- 18.00;

Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) pentru că vă deshidratează;

Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

Dacă suferiți de diferite afecţiunii, continuați tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să vă consultați medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă, se va reduce intensitatea și ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Foto: Arhivă

Locale

Stagii de practică și formare profesională pentru peste 2000 de elevi din Timișoara

Publicat

pe

Municipiul Timișoara sprijină participarea a peste 2.000 de elevi la stagii de practică, programe de mentorat și formare profesională. Primăria va aloca fonduri pentru implementarea unor proiecte care oferă tinerilor din învățământul profesional și tehnic oportunitatea de a-și dezvolta abilități esențiale și de a se pregăti mai bine pentru viitoarea carieră.

„Timișoara are nevoie de forță de muncă specializată, iar tinerii care aleg să învețe o meserie au un rol major în dezvoltarea orașului. Îi sprijinim prin programe de practică și mentorat, dar și prin investiții majore, cum e viitorul Campus pentru Învățământ Dual, pe care îl avem în lucru. Viitorul Timișoarei se bazează pe oameni bine pregătiți și calificați”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Instituțiile incluse în programele de formare și specializare sunt: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Liceul Tehnologic de Vest, Liceul Tehnologic I.C. Brătianu (cu două proiecte), Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, Liceul Tehnologic Electrotimiș, Colegiul Tehnic E. Ungureanu, Colegiul Tehnic Henri Coandă și Colegiul Economic F.S. Nitti.

Proiectele sunt finanțate din fonduri europene, iar sumele asigurate de municipalitate vor fi supuse aprobării Consiliului Local. Co-finanțările Primăriei Timișoara pentru implementarea proiectului în acest an variază între 174.000 și 2 milioane de lei.

Reamintim, primăria, universitățile, școlile și mediul de afaceri vor asigura tinerilor condiții moderne de învățare și practică la campusul dual. Este un proiect major care va contribui și la dezvoltarea economică a orașului prin asigurarea unei forțe de muncă pregătită în domenii precum mecanică, robotică, industria apei sau horeca. Campusul va avea 36 de săli de clasă și laboratoare, cămin pentru 100 de elevi și studenți, mediatecă, sală și teren de sport și un centru digital.

Proiectele pot fi consultate online: https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl

 

Citeste mai mult

Locale

Concursul național iTEC, ediția 2025, la Timișoara

Publicat

pe

Liga AC (Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara), în parteneriat cu Facultatea de Automatică și Calculatoare, anunță a XVIII-a ediție a concursului național iTEC, ce va avea loc în perioada 4-6 aprilie.

iTEC este o competiție dedicată atât studenților, cât și elevilor de liceu pasionați de domeniul IT, oferindu-le acestora un cadru perfect de învățare, dar și de a pune în aplicare cunoștințele dobândite pe parcursul anilor de studiu.

Această ediție este una specială, deoarece oficial a fost integrat în Calendarul Proiectelor Educative și Extrașcolare Județene Timiș, ocupând poziția 13 în clasament.

Structura concursului cuprinde atât probe lungi, desfășurate într-un interval de 3 zile (vineri, sâmbătă, duminică).

Probele lungi, de 40 de ore, ale acestei ediții sunt: Game Development, Cybersecurity, Embedded Development, Web Development și AI Development, ce se vor desfășura fizic în Timișoara, în perioada 4-6 aprilie 2024.

Pe durata concursului, participanții vor avea parte de activități recreative, pentru menținerea energiei echipelor și a unei atmosfere pozitive pe durata evenimentului. Totodată, vor avea loc ateliere, care să îi ajute să-și ducă la capăt proiectele din cadrul competiției.
Înscrierile au început din data de 3 martie pe site-ul itec.ro și vor dura până la data de 21 martie.

Pentru informații suplimentare vă invităm să vizitați site-ul proiectului itec.ro, pagina noastră de facebook iTEC și contul de instagram iTEC, unde vă ținem la curent cu tot ce se întâmplă.

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) este organizația studențească ce reprezintă interesele studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare și îi susține în viața socială și culturală. Anual, Liga AC organizează proiecte demne de remarcat, precum: Liga AC LABS, UniHack, iTEC, RoboTEC, UPT Campus Explorer AC și ISWinT.

Citeste mai mult

Locale

Charlie Ottley, operat cu succes la Spitalul Municipal din Timișoara

Publicat

pe

Celebrul realizator de filme documentare în care promovează frumusețile României, Charlie Ottley a fost operat cu succes la Spitalul Municipal din Timișoara.

Britanicul a avut numai cuvinte de laudă pentru personalul medical de la secția Ortopedie cărora le-a transmis mulțumiri pe o rețea de socializare.

„Mii de mulțumiri personalului minunat, medicilor și asistentelor medicale de la Spitalul Municipal Timișoara pentru că au avut atâta grijă de mine astăzi când mi s-au scos o farfurie și cinci șuruburi de la gleznă de la o leziune suferită de filmări sezonul 2 din Flavours of Romania. Merită salarii mai bune și mai mult echipament pentru a salva mai multe vieți. Toți faceți minuni cu ce aveți. Mulțumiri alese lui Adi Lupașcu și echipei sale și conducerii în special Prof. Dr. Sima L și Prof. Dr Flavia Zara! Toți meritați medalii!“, a scris Charlie Ottley.

Britanicul Charlie Ottley a devenit cunoscut și iubit în România după realizarea documentarelor „Wild Carpathia”, „Wild Danube” şi „Flavours of Romania”.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite