Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Primăria Timișoara continuă combaterea abandonului de gunoaie în spațiile publice, în 2025

Publicat

pe

În 2025, municipalitatea va intensifica măsurile de combatere a abandonului de deșeuri și lansează un nou apel la responsabilitate.

La centrele de colectare cu aport voluntar, timișorenii pot preda gratuit deșeurile vegetale, cele voluminoase de uz casnic și cele provenite din locuințe, generate de activități de reparații și amenajări interioare, din construcții și demolări. Centrele de colectare funcționează la adresele: Aleea Avram Imbroane, nr. 70, Calea Torontalului, nr. 94, Calea Moșniței nr. 2 – 4, str. Ovidiu Cotruș, nr. 201.

Primăria Municipiului Timișoara a plătit, în perioada ianuarie – noiembrie 2024, peste 14 milioane de lei pentru strângerea a aproximativ 7.000 de tone de deșeuri abandonate și pentru aproape 11.000 de tone de deșeuri colectate prin aport voluntar la centrele autorizate.

În ciuda măsurilor active ale municipalității, în special în locații problematice de ani de zile, cantitatea de deșeuri amestecate a crescut cu peste 1.800 de tone față de anul 2023.

Cea mai mare cantitate abandonată – aproape 1350 de tone – a fost ridicată în luna iulie, iar cea mai mică – aproximativ 190 de tone – în ianuarie.

„Acțiunile noastre nu sunt doar măsuri administrative, ci și apeluri la responsabilitate, pentru că fiecare sac de gunoi lăsat la marginea străzii, fiecare ambalaj aruncat pe jos sau pe spațiul verde înseamnă că Timișoara se îndepărtează de imaginea unui oraș european, civilizat. Găsim aruncate pet-uri, ambalaje, resturi alimentare și alte deșeuri pe stradă, în parcuri, în zonele de joacă, între blocuri, pe spațiile verzi, și toate acestea înseamnă costuri sociale și financiare uriașe. Este clar că doar printr-un efort comun, deșeurile pot ajunge la punctele autorizate, iar efortul trebuie să vină și de la ADID, care este responsabil de managementul deșeurilor. Noi aplicăm măsuri care s-au dovedit eficiente precum instalarea de camere video, acționăm cu managerii de cartier pentru închiderea rampelor, aplicăm amenzi prin Poliția Locală, transformăm zone care ani de zile erau focare de infecții în zone verzi și vom intensifica măsurile în 2025, dar pentru un oraș curat este necesară și o implicare activă a ADID Timiș”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Pentru a combate fenomenul abandonului de deșeuri, în 2024, Primăria Timișoara a derulat campanii de conștientizare, a derulat ample acțiuni de salubrizare în zone unde se abandonează frecvent deșeuri, a aplicat amenzi și a transformat spații care erau focare de infecție în zone verzi – Lunei sau în locuri de parcare – Martir Ioan Stanciu. În ceea ce privește sancțiunile, Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au aplicat, în 2024, 164 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.084.500 lei, conform HCL 393/2023, HCL 117/2024, HCL 371/2007 și OUG 92/2021. În plus, au fost aplicate 200 de sancțiuni în valoare de 89.250 lei, conform HCL 371/2007 și HCL 117/2024 pentru aruncarea de resturi alimentare și nealimentare pe domeniul public. Persoanele fizice și juridice amendate au avut și obligația de a igieniza locațiile și de a preda resturile operatorilor autorizați. În zona Kuncz, unde deșeurile sunt abandonate de ani de zile în aceleași locații, Poliția Locală a aplicat 17 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 308.000 lei, atât pentru abandon, cât și pentru incendierea gunoaielor.

Tot în anul 2024, la solicitarea Primăriei Municipiului Timișoara, RETIM a organizat, în noiembrie și decembrie, o campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase. La cele 20 de puncte temporare, timișorenii au predat aproape 28 de tone de deșeuri voluminoase, de la mobilier, mobilier de grădină, la elemente de tâmplărie și obiecte textile.

Locale

O nouă pizzerie deschisă în sudul Timișoarei promite să cucerească iubitorii de arome italiene: Pizza-ColosseumTimisoara

Publicat

pe

Sudul Timișoarei are un nou motiv de bucurie culinară: recent s-a deschis Pizza-ColosseumTimisoara, un loc care îmbină tradiția italiană autentică cu ingrediente proaspete și servicii rapide.

Situată într-o zonă accesibilă pentru locuitorii din Giroc, Chișoda, Calea Șagului, Calea Girocului și Bălcescu-Braitim, pizzeria promite să devină rapid una dintre favoritele din oraș.

La cârma bucătăriei se află nimeni altul decât Giuseppe Tizzani, cunoscut sub numele de „Pipo”, un bucătar italian cu renume, care aduce cu el pasiunea și măiestria tradițională din inima Italiei.

Sub semnătura sa, fiecare pizza este o experiență – de la clasicul Margherita (29 de lei) până la specialitatea casei, Pizza Colosseum, un deliciu care pornește de la 36 de lei și promite o explozie de gusturi.

Pizza-ColosseumTimisoara oferă momentan doar livrare sau ridicare de la locație, între orele 12:00 și 21:45, de luni până sâmbătă. Clienții pot comanda pizza medie începând cu 29 de lei, iar gama variată acoperă atât preferințele clasice, cât și combinații inovative.

Și veștile bune nu se opresc aici: în curând, meniul se va extinde cu paste proaspete, preparate cu rețete tradiționale italiene, dar și cu specialități românești reinterpretate în stilul unic al lui Pipo.

Dacă ești în căutarea unei pizza autentice, cu blat perfect rumenit, sos de roșii aromat și toppinguri de calitate, Pizza-ColosseumTimisoara e locul de unde trebuie să comanzi.

Gustul Italiei e acum mai aproape ca niciodată – la doar un telefon distanță (0775.11.28.11)

Pentru comenzi rapide și delicioase, sudul Timișoarei are un nou reper: Pizza-ColosseumTimisoara.

Meniul poate fi vazut pe www.pizza-colosseumtimisoara.ro

Citeste mai mult

Locale

Timișoara va avea un club de fotbal nou: Club Sportiv Știința Poli Timișoara

Publicat

pe

Club Sportiv Știința Poli Timișoara este numele noului club sportiv care va activa în orașul de pe Bega, echipa urmând să fie susținută de Consiliul Județean Timiș și Universitatea Politehnica Timișoara.

După înființarea clubului cele două instituții vor face toate demersurile pentru finanțarea echipei și vor oferi sprijin pentru accederea în Superliga de fotbal.

„Avem numele viitorului club alb-violet!

Club Sportiv Știința Poli Timișoara este denumirea pe care o va avea echipa fanion a Banatului. Ministerul Justiției a acceptat această variantă, iar săptămâna viitoare vom depune la Tribunalul Timiș documentele necesare înființării clubului.

Noua structură sportivă are, astăzi, doi membri: Consiliul Județean Timiș și Universitatea Politehnica, dar e nevoie de mai mult dacă ne dorim, într-adevăr, să readucem Poli acolo unde îi este locul. Primăria Timișoara are posibilitatea să ni se alăture în acest demers și am încredere că, până la urmă, va veni alături de noi. Este un moment important pentru Poli și suporterii alb-violeți, cu care am discutat pe această temă, și nu avem voie să îl ratăm.

Procedural, după înființarea clubului, vom face demersurile legale de finanțare a echipei atât de la bugetul CJ Timiș, cât și al Universității Politehnica, iar în momentul în care Primăria Timișoara se va alătura proiectului va avea o cotă de finanțare.

Fie să renască!“, a scris Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, pe o rețea de socializare.

Autoritățile pregătesc cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții și noul stadion care va fi al doilea ca mărime din țară, după Arena Națională.

Foto: Arhivă

Noul stadion de fotbal din Timișoara va avea 32.000 de locuri

 

Citeste mai mult

Locale

O nouă operațiune de dezinsecție terestră, la Timișoara. Recomandări pentru populație

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara continuă campania de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor acestora.

O nouă operațiune terestră este programată la acest final de săptămână, 26 – 27 aprilie, în intervalul orar 21.00 – 06.00.

Pe parcursul lunii viitoare, operațiunile se vor desfășura în perioada 5 – 30 mai.

Pe durata activităților, municipalitatea recomandă cetățenilor, în special copiilor, persoanelor vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să nu stea în apropierea utilajelor ce pulverizează soluțiile, pentru a preveni eventualele incidente.

De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise între orele 21.00 – 06.00.

În plus, recomandăm apicultorilor să ia toate măsurile necesare pentru protejarea albinelor, inclusiv mutarea stupilor în afara zonei de stropire, pe parcursul perioadei menționate.

Substanțele folosite, Cymina și VECTOBAC WG, fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii și sigure pentru utilizare în mediul urban. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

În caz de vremea rea, campania de dezinsecție împotriva țânțarilor și căpușelor va fi reprogramată.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite