Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Programul casieriilor Aquatim în perioada sărbătorilor de Paști

Publicat

pe

În perioada 22 – 26 aprilie, casieriile Aquatim vor fi închise, împreună cu birourile de relații cu publicul, care gestionează reclamațiile, contractele și avizele tehnice.

Pentru achitarea facturii de apă, pot fi utilizate metodele alternative: on-line, din contul de client pe site-ul www.aquatim.ro, prin reţelele bancare, la magazinele din reţeaua PayPoint, centrele de plăți un-doi ale Mobile Distribution și prin serviciul Westaco Express, disponibil în stațiile OMV.

În această perioadă se asigură permanenţa echipelor de intervenție pentru rezolvarea eventualelor avarii, iar serviciul de call-center/dispecerat este disponibil non-stop.

Consumatorii pot anunța lipsa apei reci, presiunea scăzută la robinet,  înfundarea canalului sau alte probleme ale rețelelor publice de apă și canalizare la numărul de telefon 0356 914.

Locale

PROIECT. Pădurea Verde va fi amenajată ca pădure-parc

Publicat

pe

Primăria Timișoara a scos la licitație serviciile de proiectare și asistență tehică din partea proiectantului, Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic, pentru amenajarea Pădurii Verzi ca pădure – parc.

În prezent, Pădurea Verde nu este deschisă publicului, însă are un potential de recreere care poate fi valorificat, prin amenajarea ei ca pădure-parc, astfel încât timișorenii și turiștii să aibă la dispoziție un nou spațiu generos pentru relaxare în aer liber.

De asemenea, proiectul de amenajare va aduce și alte beneficii: creșterea suprafeței de spațiu verde amenajat în zona urbană, conservarea biodiversității locale, educația ecologică a publicului și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea sănătății cetățenilor și dezvoltarea infrastructurii de agrement și recreere, încurajând petrecerea timpului liber în natură.

Intervențiile preconizate vor trebui să fie minim invazive, iar materialele vor fi ecologice. Se vor avea în vedere: conservarea biodiversității și restaurarea ecologică, ameliorarea climatică în mediul urban și accesibilitatea pentru toate grupele de vârstă.

Obiectivele proiectului sunt: adaptarea municipiului la schimbările climatice, protejarea și dezvoltarea biodiversității, conștientizarea importanței ecologice și sociale a pădurii, deschiderea către public.

Pădurea aflată în domeniul public a fost primită cu titlu gratuit și se întinde pe o suprafață de 5.198.412 mp, fiind fond forestier din grupa I funcțională. Proiectul de amenajare se va realiza pe 21.431,61 mp.

Vor fi alei realizate din materiale ecologice, cu lățimea de maxim doi metri și piste pentru bicicliști, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice, construcții provizorii din lemn cu suprafața construită de maxim 15 mp(chioșc, adăpost, platformă de relaxare). Traficul va fi nemotorizat, cu trasee velo și pietonale.

Contractul se va derula în mai multe etape:

-Etapa 1 – Studii: geotehnic, topografic, întocmire documentații și obținere avize conform Certificatului de urbanism (45 de zile de la ordinul de începere)

-Etapa 2 – Elaborare Studiu de Fezabilitate (SF) și elaborare Proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și obținerea Autorizației de Construire (120 de zile)

-Etapa 3 – Elaborare Proiect Tehnic (PT- 80 de zile).

– Etapa 4 – Asistență tehnică din partea proiectantului pe parcursul desfășurării contractului de execuție a lucrărilor.

Valoarea estimată a contractului este de 150.000 de lei, fără TVA. Data limită pentru depunerea ofertelor este 31.03.2023, ora 23,30.

Primăria Timișoara continuă demersurile pentru transformarea Pădurii Verzi în parc

Citeste mai mult

Locale

REGULAMENT. Cum călătorim cu animalele de companie cu mijloacele de transport în comun

Publicat

pe

Primăria Timișoara a reglementat accesul persoanelor însoţite de animale de companie în mijloacele de transport în comun de pe raza orașului.

Animalele de companie au acces în tramvaie, troleibuze ori autobuze, cu respectarea condițiilor prevăzute de reglementările locale.

Astfel, câinii de talie medie şi mare au acces în mijloacele de transport în comun ţinuţi în lesă, prinsă de zgardă sau ham şi cu botniţă, în timp ce cânii de talie mică trebuie să fie ţinuţi în lesă, prinsă de zgardă sau ham ori în braţe sau în cuşcă/geantă de transport. Pisicile sau alte animale mici au acces în mijloacele de transport în comun ţinute în cuşcă sau în geantă de transport.

„O persoană poate fi însoţită de maxim un animal de companie de talie medie sau mare, iar în cazul animalelor de talie mică, în funcţie de capacitatea permisă de cuşcă/geantă de transport şi cu respectarea cerinţelor etologice în funcţie de specie/rasă. Animalul trebuie să fie îngrijit, socializat, iar proprietarul să aibă asupra sa carnetul de sănătate care să ateste efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, deparazitări şi vaccinări la zi, avizat de către medicul veterinar curant (precum şi identificarea şi înregistrarea în sistemul naţional RECS, pentru câini)“, explică reprezentanții Primăriei Timișoara.

Deţinătorul animalului de companie va achita şi composta bilet de călătorie şi pentru acesta.

Se recomandă celor care doresc să călătorească însoţiți de animalul de companie să aleagă cea mai liberă zonă a mijlocului de transport în comun şi să evite orele de vârf și mijloacele de transport aglomerate, astfel încât spaţiul să permită o distanţare de minim un metru faţă de celelalte persoane.

Conducătorul de bord sau controlorii de pe mijloacele de transport în comun au dreptul să solicite persoanei însoţite de animal părăsirea mijlocului de transport în situaţia în care acesta nu respectă prevederile menționate.

Citeste mai mult

Locale

Centru medical construit la Timișoara. Investiția este de 66 milioane de euro

Publicat

pe

Un centru medical care va cuprinde un Centru de Mari Arşi, o Unitate de Primiri Urgenţe şi Terapie Intensivă, toate interconectate prin pasarele, va fi construit la Spitalul Judeţean Timişoara, în urma unei investiţii de 66 de milioane de euro, bani de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Proiectul de la Timişoara a fost iniţiat de prof. univ. dr. Dorel Săndesc, Managerul Spitalului Judeţean de Timişoara, încă din anul 2015. Lucrările de construcţie vor începe la începutul lunii iunie. Investiţia de la Timişoara presupune construirea unei clădiri noi în care vor funcţiona 58 de paturi pentru UPU-SMURD, 6 saloane pentru mari arşi, 6 rezerve pentru arşi intermediari şi post-critici şi 5 paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, secţie ATI cu 27 paturi, bloc operator cu 25 de săli de operaţie şi heliport.

Pe lângă noua maternitate, aflată în construcţie, va fi ridicată o nouă clădire în apropierea Spitalului Judeţean. Practic, în cadrul Spitalului Judeţean, între clădirile existente, pe locul fostului heliport, între Ortopedie şi Casa Austria, urmează să fie ridicată noua unitate, prevazută cu parter, 5 etaje şi heliport, care va avea o Unitate de Primiri Urgenţe, o secţie ATI şi un nou Centru pentru Mari Arşi.

Încă din august 2020 a fost emisă autorizaţia de construcţie către Consiliul Judeţean Timiş, beneficiarul final al investiţiei.

Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare asigură fondurile pentru întregul proiect, inclusiv realizarea proiectului tehnic, execuţia şi asigurarea utilităţilor.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite