Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

 Proiectul „STEAM la puterea inEDU”. 1500 de copii din mediile urban și rural în explorarea științei și artei

Publicat

pe

Pe parcursul a 8 luni de zile (4 aprilie 2023 – 30 noiembrie 2023) s-a desfășurat un nou proiect de anvergură al Asociației „Inițiativă în Educație” care și-a depășit obiectivele inițiale și a constituit un real succes pentru educația colaborativă. Acest succes a fost posibil prin implicarea plină de entuziasm a membrilor asociației, cadrelor didactice, organizațiilor, invitaților și partenerilor.

Obiectivul „STEAM la puterea inEDU” a fost crearea de contexte educaționale incluzive care au contribuit la familiarizarea, accesibilizarea și dezvoltarea domeniilor STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) în rândul copiilor, tinerilor și cadrelor didactice din județul Timiș.

Prin acest proiect au fost implicați peste 1500 de copii și tineri din județul Timiș în peste 60 de activități educaționale cu tematică STEAM, aproape 200 de cadre didactice din înv. primar și preșcolar din județul Timiș au participat la activități de formare continuă în perioada mai – septembrie – octombrie 2023, descoperind modalități prin care pot aduce știința și arta mai aproape de elevi. De asemenea, au fost realizate resurse educaționale deschise, care se pot descărca de pe site-ul organizației.

„În atelierele propuse elevii au fost încurajați să experimenteze, să reflecteze,
să-și testeze ideile, să-și îmbunătățească tehnicile de lucru și să aleagă materialele folosite, stimulându-le gândirea critică și creativă Prin activitățile derulate, ei au învățat să colaboreze, să ia decizii, să-și împartă munca și să comunice în echipă, dezvoltându-se competențele sociale. Întâlnirile „STEAM DATE” au încurajat procesele de reflecție, analiză și sinteză, dând copiilor încredere, curaj, ajutându-i să se exprime și să se descopere.” a declarat Andrada Mazilu, coordonator al proiectului.

Prezentările și dialogul cu specialiștii și-au propus să pună bazele unei posibile viitoare cariere în domeniul științelor și al tehnologiei, să asigure promovarea ambelor sexe în domeniul STEAM și să încurajeze fetele prin exemple pozitive. Aceasta a presupus aducerea în prim plan a figurilor feminine în domeniul STEAM și împuternicirea fetelor prin implicarea lor în diferite activități și creșterea gradului de încredere în sine.

Deoarece inechitățile dintre copiii din mediul rural și urban s-a adâncit din cauza pandemiei, peste 50% din beneficiari au fost din mediul rural. Unul dintre rezultatele scontate a fost diminuarea inegalităților de șanse prin oferirea accesului la activități STEAM copiilor instituționalizați, celor din medii vulnerabile, tinerilor și copiilor din mediul rural, precum și elevilor care aparțin minorităților naționale.

Proiectul a mai țintit către promovarea învățării pe tot parcursul vieţii și dezvoltarea competențelor cheie. Aproape 200 de cadre didactice din județul Timiș au aflat de proiectul „STEAM la puterea inEDU” și au găsit inspirație pentru a desfășura activități care implică știința și arta în sala de clasă.

„Științele sunt pasiunea mea, iar oportunitatea coordonării acestui proiect a adus multă bucurie în sufletul meu. Pe de o parte pentru că puteam organiza activități interesante din domeniul științei, iar pe de altă parte pentru că am avut privilegiul de a colabora cu profesori și specialiști minunați. Sunt profund recunoscătoare pentru transformările pe care le-a creat acest proiect, atât în ceea ce privește dezvoltarea mea din punct de vedere professional, cât mai ales în ceea ce privește impactul asupra beneficiarilor,fie că este vorba de copii ori cadre didactice. A fost impresionant să primim solicitări de sprijin din partea altor cadre didactice care și-au dorit să se desfășoare în clasele la care predau o parte din activitățile prezentate în cadrul cursurilor de formare la care au participat alături de noi. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat, au contribuit, au promovat evenimentele și ne-au ajutat în realizarea lor! a declarat Bianca Boroș, inițiatoarea proiectului.

Proiectul „STEAM la puterea inEDU” a fost realizat prin Fondul Științescu, un program de finanțare implementat de Fundaţia Comunitară Timişoara, pentru proiecte educative în domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică) care își propun să cultive pasiunea elevilor cu vârste cuprinse între 6-19 ani pentru aceste arii.

Locale

Stagii de practică și formare profesională pentru peste 2000 de elevi din Timișoara

Publicat

pe

Municipiul Timișoara sprijină participarea a peste 2.000 de elevi la stagii de practică, programe de mentorat și formare profesională. Primăria va aloca fonduri pentru implementarea unor proiecte care oferă tinerilor din învățământul profesional și tehnic oportunitatea de a-și dezvolta abilități esențiale și de a se pregăti mai bine pentru viitoarea carieră.

„Timișoara are nevoie de forță de muncă specializată, iar tinerii care aleg să învețe o meserie au un rol major în dezvoltarea orașului. Îi sprijinim prin programe de practică și mentorat, dar și prin investiții majore, cum e viitorul Campus pentru Învățământ Dual, pe care îl avem în lucru. Viitorul Timișoarei se bazează pe oameni bine pregătiți și calificați”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Instituțiile incluse în programele de formare și specializare sunt: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Liceul Tehnologic de Vest, Liceul Tehnologic I.C. Brătianu (cu două proiecte), Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, Liceul Tehnologic Electrotimiș, Colegiul Tehnic E. Ungureanu, Colegiul Tehnic Henri Coandă și Colegiul Economic F.S. Nitti.

Proiectele sunt finanțate din fonduri europene, iar sumele asigurate de municipalitate vor fi supuse aprobării Consiliului Local. Co-finanțările Primăriei Timișoara pentru implementarea proiectului în acest an variază între 174.000 și 2 milioane de lei.

Reamintim, primăria, universitățile, școlile și mediul de afaceri vor asigura tinerilor condiții moderne de învățare și practică la campusul dual. Este un proiect major care va contribui și la dezvoltarea economică a orașului prin asigurarea unei forțe de muncă pregătită în domenii precum mecanică, robotică, industria apei sau horeca. Campusul va avea 36 de săli de clasă și laboratoare, cămin pentru 100 de elevi și studenți, mediatecă, sală și teren de sport și un centru digital.

Proiectele pot fi consultate online: https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl

 

Citeste mai mult

Locale

Concursul național iTEC, ediția 2025, la Timișoara

Publicat

pe

Liga AC (Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara), în parteneriat cu Facultatea de Automatică și Calculatoare, anunță a XVIII-a ediție a concursului național iTEC, ce va avea loc în perioada 4-6 aprilie.

iTEC este o competiție dedicată atât studenților, cât și elevilor de liceu pasionați de domeniul IT, oferindu-le acestora un cadru perfect de învățare, dar și de a pune în aplicare cunoștințele dobândite pe parcursul anilor de studiu.

Această ediție este una specială, deoarece oficial a fost integrat în Calendarul Proiectelor Educative și Extrașcolare Județene Timiș, ocupând poziția 13 în clasament.

Structura concursului cuprinde atât probe lungi, desfășurate într-un interval de 3 zile (vineri, sâmbătă, duminică).

Probele lungi, de 40 de ore, ale acestei ediții sunt: Game Development, Cybersecurity, Embedded Development, Web Development și AI Development, ce se vor desfășura fizic în Timișoara, în perioada 4-6 aprilie 2024.

Pe durata concursului, participanții vor avea parte de activități recreative, pentru menținerea energiei echipelor și a unei atmosfere pozitive pe durata evenimentului. Totodată, vor avea loc ateliere, care să îi ajute să-și ducă la capăt proiectele din cadrul competiției.
Înscrierile au început din data de 3 martie pe site-ul itec.ro și vor dura până la data de 21 martie.

Pentru informații suplimentare vă invităm să vizitați site-ul proiectului itec.ro, pagina noastră de facebook iTEC și contul de instagram iTEC, unde vă ținem la curent cu tot ce se întâmplă.

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) este organizația studențească ce reprezintă interesele studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare și îi susține în viața socială și culturală. Anual, Liga AC organizează proiecte demne de remarcat, precum: Liga AC LABS, UniHack, iTEC, RoboTEC, UPT Campus Explorer AC și ISWinT.

Citeste mai mult

Locale

Charlie Ottley, operat cu succes la Spitalul Municipal din Timișoara

Publicat

pe

Celebrul realizator de filme documentare în care promovează frumusețile României, Charlie Ottley a fost operat cu succes la Spitalul Municipal din Timișoara.

Britanicul a avut numai cuvinte de laudă pentru personalul medical de la secția Ortopedie cărora le-a transmis mulțumiri pe o rețea de socializare.

„Mii de mulțumiri personalului minunat, medicilor și asistentelor medicale de la Spitalul Municipal Timișoara pentru că au avut atâta grijă de mine astăzi când mi s-au scos o farfurie și cinci șuruburi de la gleznă de la o leziune suferită de filmări sezonul 2 din Flavours of Romania. Merită salarii mai bune și mai mult echipament pentru a salva mai multe vieți. Toți faceți minuni cu ce aveți. Mulțumiri alese lui Adi Lupașcu și echipei sale și conducerii în special Prof. Dr. Sima L și Prof. Dr Flavia Zara! Toți meritați medalii!“, a scris Charlie Ottley.

Britanicul Charlie Ottley a devenit cunoscut și iubit în România după realizarea documentarelor „Wild Carpathia”, „Wild Danube” şi „Flavours of Romania”.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite