Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

 Proiectul „STEAM la puterea inEDU”. 1500 de copii din mediile urban și rural în explorarea științei și artei

Publicat

pe

Pe parcursul a 8 luni de zile (4 aprilie 2023 – 30 noiembrie 2023) s-a desfășurat un nou proiect de anvergură al Asociației „Inițiativă în Educație” care și-a depășit obiectivele inițiale și a constituit un real succes pentru educația colaborativă. Acest succes a fost posibil prin implicarea plină de entuziasm a membrilor asociației, cadrelor didactice, organizațiilor, invitaților și partenerilor.

Obiectivul „STEAM la puterea inEDU” a fost crearea de contexte educaționale incluzive care au contribuit la familiarizarea, accesibilizarea și dezvoltarea domeniilor STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) în rândul copiilor, tinerilor și cadrelor didactice din județul Timiș.

Prin acest proiect au fost implicați peste 1500 de copii și tineri din județul Timiș în peste 60 de activități educaționale cu tematică STEAM, aproape 200 de cadre didactice din înv. primar și preșcolar din județul Timiș au participat la activități de formare continuă în perioada mai – septembrie – octombrie 2023, descoperind modalități prin care pot aduce știința și arta mai aproape de elevi. De asemenea, au fost realizate resurse educaționale deschise, care se pot descărca de pe site-ul organizației.

„În atelierele propuse elevii au fost încurajați să experimenteze, să reflecteze,
să-și testeze ideile, să-și îmbunătățească tehnicile de lucru și să aleagă materialele folosite, stimulându-le gândirea critică și creativă Prin activitățile derulate, ei au învățat să colaboreze, să ia decizii, să-și împartă munca și să comunice în echipă, dezvoltându-se competențele sociale. Întâlnirile „STEAM DATE” au încurajat procesele de reflecție, analiză și sinteză, dând copiilor încredere, curaj, ajutându-i să se exprime și să se descopere.” a declarat Andrada Mazilu, coordonator al proiectului.

Prezentările și dialogul cu specialiștii și-au propus să pună bazele unei posibile viitoare cariere în domeniul științelor și al tehnologiei, să asigure promovarea ambelor sexe în domeniul STEAM și să încurajeze fetele prin exemple pozitive. Aceasta a presupus aducerea în prim plan a figurilor feminine în domeniul STEAM și împuternicirea fetelor prin implicarea lor în diferite activități și creșterea gradului de încredere în sine.

Deoarece inechitățile dintre copiii din mediul rural și urban s-a adâncit din cauza pandemiei, peste 50% din beneficiari au fost din mediul rural. Unul dintre rezultatele scontate a fost diminuarea inegalităților de șanse prin oferirea accesului la activități STEAM copiilor instituționalizați, celor din medii vulnerabile, tinerilor și copiilor din mediul rural, precum și elevilor care aparțin minorităților naționale.

Proiectul a mai țintit către promovarea învățării pe tot parcursul vieţii și dezvoltarea competențelor cheie. Aproape 200 de cadre didactice din județul Timiș au aflat de proiectul „STEAM la puterea inEDU” și au găsit inspirație pentru a desfășura activități care implică știința și arta în sala de clasă.

„Științele sunt pasiunea mea, iar oportunitatea coordonării acestui proiect a adus multă bucurie în sufletul meu. Pe de o parte pentru că puteam organiza activități interesante din domeniul științei, iar pe de altă parte pentru că am avut privilegiul de a colabora cu profesori și specialiști minunați. Sunt profund recunoscătoare pentru transformările pe care le-a creat acest proiect, atât în ceea ce privește dezvoltarea mea din punct de vedere professional, cât mai ales în ceea ce privește impactul asupra beneficiarilor,fie că este vorba de copii ori cadre didactice. A fost impresionant să primim solicitări de sprijin din partea altor cadre didactice care și-au dorit să se desfășoare în clasele la care predau o parte din activitățile prezentate în cadrul cursurilor de formare la care au participat alături de noi. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat, au contribuit, au promovat evenimentele și ne-au ajutat în realizarea lor! a declarat Bianca Boroș, inițiatoarea proiectului.

Proiectul „STEAM la puterea inEDU” a fost realizat prin Fondul Științescu, un program de finanțare implementat de Fundaţia Comunitară Timişoara, pentru proiecte educative în domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică) care își propun să cultive pasiunea elevilor cu vârste cuprinse între 6-19 ani pentru aceste arii.

Locale

COD ROȘU de caniculă în Vestul țării. Sfaturi preventive pentru evitarea efectelor căldurii excesive

Publicat

pe

Agenția Națională de Meteorologie a emis cod roşu de caniculă pentru cea mai mare parte a ţării, pentru zilele de sâmbătă şi duminică.

În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade. „Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.  Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, a precizat ANM.

Meteorologii anunţă că valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.

Specialiştii Direcţiilor de Sănătate Publică au transmis o serie de măsuri preventive pe durata valului de căldură extremă.

Hidratarea corespunzătoare:

Consumaţi apă din abundenţă, chiar dacă nu simţiţi sete. Evitaţi băuturile alcoolice, cafeaua şi sucurile carbogazoase, deoarece acestea pot contribui la deshidratare.

Păstraţi întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă.

Îmbrăcămintea adecvată:

Purtaţi haine uşoare, de culoare deschisă şi din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, care permit pielii să respire.

Folosiţi pălării cu boruri largi şi ochelari de soare pentru a vă proteja de radiaţiile solare.

Protecţia solară:

Aplicaţi cremă de protecţie solară cu un factor de protecţie (SPF) adecvat înainte de a ieşi afară. Reaplicaţi la intervale regulate, mai ales după transpiraţie sau contact cu apa.

Evitarea expunerii la soare:

Staţi în interior în timpul orelor de vârf (10:00 – 18:00), când radiaţiile solare sunt cele mai puternice.

Dacă trebuie să ieşiţi afară, căutaţi zone umbroase şi faceţi pauze frecvente la umbră sau în locuri răcoroase.

Utilizarea ventilaţiei şi aerului condiţionat:

Menţineţi locuinţa bine ventilată. Folosiţi ventilatoare sau aer condiţionat pentru a răci încăperile.

Petreceţi timp în spaţii publice climatizate, cum ar fi mall-urile sau bibliotecile, dacă acasă nu aveţi aer condiţionat.

Alimentaţia uşoară:

Consumaţi mese uşoare, bogate în fructe şi legume, care conţin un conţinut ridicat de apă.

Evitaţi alimentele grele şi bogate în grăsimi, care pot genera un disconfort suplimentar.

Monitorizarea persoanelor vulnerabile:

Acordaţi o atenţie deosebită copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu afecţiuni medicale cronice, care sunt mai sensibile la efectele căldurii extreme.

Verificaţi periodic starea de sănătate a acestor persoane şi asiguraţi-vă că sunt bine hidratate şi răcorite.

Activitatea fizică:

Limitaţi activităţile fizice intense în aer liber în timpul caniculei.

Dacă este necesar să faceţi exerciţii, alegeţi momentele mai răcoroase ale zilei, cum ar fi dimineaţa devreme sau seara târziu.

Recunoaşterea semnelor de epuizare termică şi insolaţie:

Specialiştii recomandă la simptomele epuizării termice: transpiraţie abundentă, slăbiciune, ameţeli, greaţă, dureri de cap.

În cazul insolaţiei, simptomele pot include piele uscată şi fierbinte, confuzie, pierderea cunoştinţei.

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE! Amenzi în tramvaie și autobuze. Ce au descoperit polițiștii locali

Publicat

pe

Nu mai puțin de 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.800 lei, cele mai multe din acestea pentru călătoria fără bilete sau legitimații de călătorie adecvate, aruncarea de resturi pe domeniul public, precum chiștoace de țigări, ambalaje etc în stațiile mijloacelor de transport, oprirea sau staționarea în stațiile mijloacelor de transport sau pe căile de rulare ale tramvaielor au fost aplicate de polițiștii locali, după o acțiune de control în tramvaie și autobuze.

S-a acționat pe tramvaiele 7, 8 și 9 – în zona Piața Mocioni – Piața Bălcescu, Gara de Nord – Dâmbovița, pe tramvaiele 1, 2, 4 și 5 în zonele Piața Mocioni – Stația Meteo – Piața Traian – Calea Torontalului, Piața 700 – Ronaț. Totodată, echipele mixte au fost prezente și pe traseele autobuzelor E3, E7, M36, 33, E1 și E8 în Zona Polonă, Piața Maria, Catedrala Mitropolitană, Calea Șagului, Shopping City, Pestalozzi, Agronomie.

Pe lângă sancțiuni au fost constatate și mai multe nereguli care au fost comunicate spre remediere, în scris, societății de transport, printre care nefuncționarea afișajelor electronice, întârzieri ale mijloacelor de transport și nefuncționarea sistemelor de climatizare în unele tramvaie și autobuze.

Polițiștii locali din cadrul Compartimentului Siguranța Transportului Urban au organizat, în ultimele două zile, o amplă acțiune, în colaborare cu reprezentanți ai Societății de Transport Public Timișoara, pe tramvaiele și autobuzele din municipiu, cu scopul asigurării ordinii și liniștii publice în mijloacele de transport și în stațiile acestora, identificarea cerșetorilor, prevenirea furturilor din buzunare, a faptelor de violență și depistarea celor care nu respectă legislația privind circulația pe drumurile publice.

Astfel de acțiuni au loc periodic, pe lângă patrulările zilnice, în baza colaborării dintre cele două instituții.

Citeste mai mult

Locale

Puncte de prim ajutor în perioada caniculei, la Timișoara

Publicat

pe

Pentru cei care sunt obligați să iasă din casă pe perioada caniculei, sunt pregătite mai multe puncte de prim ajutor cu apă și personal medical, la Timișoara.

Astfel, cele 4 puncte de prim ajutor în oraș la care activează medici  de la Direcția de Sănătate Publică, sunt amenajate la:

𝐎𝐟𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥 𝐏𝐨𝐬̦𝐭𝐚𝐥 𝐧𝐫. 𝟏 (bulevardul Revoluției din 1989 nr. 2)

𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 – 𝐀𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐁𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞 (str. Mărășești nr. 2

𝐎𝐟𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥 𝐏𝐨𝐬̦𝐭𝐚𝐥 𝐧𝐫. 𝟓, 𝐆𝐡𝐢𝐬̦𝐞𝐮𝐥 𝐧𝐫. 𝟏 (str. 1 Decembrie nr. 90)

𝐏𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐀𝐠𝐫𝐨𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫ă 𝐈𝐨𝐬𝐞𝐟𝐢𝐧

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐳𝐢𝐥𝐧𝐢𝐜: 𝟏𝟎:𝟎𝟎 – 𝟏𝟖:𝟎𝟎. Punctele funcționează în s𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐥𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐳𝐚𝐭e.

Pentru cei care au drumuri de făcut în alte zone ale orașului, sunt și amenajate fântâni forate, și cișmele noi.

Toate sunt prevăzute cu două tăvițe de oțel inoxidabil, una în partea de sus, alta în partea de jos, pentru că avem cu toții nevoie de hidratare!

Cele 9 cișmele le găsiți aici:

  • Parcul Copiilor (2)
  • Parcul Civic (3),
  • Parcul Central (1),
  • Parcul Alpinet (1),
  • Parcul Catedralei (1),
  • Parcul Adolescenței (1).

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite