Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

 Proiectul „STEAM la puterea inEDU”. 1500 de copii din mediile urban și rural în explorarea științei și artei

Publicat

pe

Pe parcursul a 8 luni de zile (4 aprilie 2023 – 30 noiembrie 2023) s-a desfășurat un nou proiect de anvergură al Asociației „Inițiativă în Educație” care și-a depășit obiectivele inițiale și a constituit un real succes pentru educația colaborativă. Acest succes a fost posibil prin implicarea plină de entuziasm a membrilor asociației, cadrelor didactice, organizațiilor, invitaților și partenerilor.

Obiectivul „STEAM la puterea inEDU” a fost crearea de contexte educaționale incluzive care au contribuit la familiarizarea, accesibilizarea și dezvoltarea domeniilor STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) în rândul copiilor, tinerilor și cadrelor didactice din județul Timiș.

Prin acest proiect au fost implicați peste 1500 de copii și tineri din județul Timiș în peste 60 de activități educaționale cu tematică STEAM, aproape 200 de cadre didactice din înv. primar și preșcolar din județul Timiș au participat la activități de formare continuă în perioada mai – septembrie – octombrie 2023, descoperind modalități prin care pot aduce știința și arta mai aproape de elevi. De asemenea, au fost realizate resurse educaționale deschise, care se pot descărca de pe site-ul organizației.

„În atelierele propuse elevii au fost încurajați să experimenteze, să reflecteze,
să-și testeze ideile, să-și îmbunătățească tehnicile de lucru și să aleagă materialele folosite, stimulându-le gândirea critică și creativă Prin activitățile derulate, ei au învățat să colaboreze, să ia decizii, să-și împartă munca și să comunice în echipă, dezvoltându-se competențele sociale. Întâlnirile „STEAM DATE” au încurajat procesele de reflecție, analiză și sinteză, dând copiilor încredere, curaj, ajutându-i să se exprime și să se descopere.” a declarat Andrada Mazilu, coordonator al proiectului.

Prezentările și dialogul cu specialiștii și-au propus să pună bazele unei posibile viitoare cariere în domeniul științelor și al tehnologiei, să asigure promovarea ambelor sexe în domeniul STEAM și să încurajeze fetele prin exemple pozitive. Aceasta a presupus aducerea în prim plan a figurilor feminine în domeniul STEAM și împuternicirea fetelor prin implicarea lor în diferite activități și creșterea gradului de încredere în sine.

Deoarece inechitățile dintre copiii din mediul rural și urban s-a adâncit din cauza pandemiei, peste 50% din beneficiari au fost din mediul rural. Unul dintre rezultatele scontate a fost diminuarea inegalităților de șanse prin oferirea accesului la activități STEAM copiilor instituționalizați, celor din medii vulnerabile, tinerilor și copiilor din mediul rural, precum și elevilor care aparțin minorităților naționale.

Proiectul a mai țintit către promovarea învățării pe tot parcursul vieţii și dezvoltarea competențelor cheie. Aproape 200 de cadre didactice din județul Timiș au aflat de proiectul „STEAM la puterea inEDU” și au găsit inspirație pentru a desfășura activități care implică știința și arta în sala de clasă.

„Științele sunt pasiunea mea, iar oportunitatea coordonării acestui proiect a adus multă bucurie în sufletul meu. Pe de o parte pentru că puteam organiza activități interesante din domeniul științei, iar pe de altă parte pentru că am avut privilegiul de a colabora cu profesori și specialiști minunați. Sunt profund recunoscătoare pentru transformările pe care le-a creat acest proiect, atât în ceea ce privește dezvoltarea mea din punct de vedere professional, cât mai ales în ceea ce privește impactul asupra beneficiarilor,fie că este vorba de copii ori cadre didactice. A fost impresionant să primim solicitări de sprijin din partea altor cadre didactice care și-au dorit să se desfășoare în clasele la care predau o parte din activitățile prezentate în cadrul cursurilor de formare la care au participat alături de noi. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat, au contribuit, au promovat evenimentele și ne-au ajutat în realizarea lor! a declarat Bianca Boroș, inițiatoarea proiectului.

Proiectul „STEAM la puterea inEDU” a fost realizat prin Fondul Științescu, un program de finanțare implementat de Fundaţia Comunitară Timişoara, pentru proiecte educative în domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică) care își propun să cultive pasiunea elevilor cu vârste cuprinse între 6-19 ani pentru aceste arii.

Locale

A aruncat deșeuri pe spațiul public. A fost amendat și i-a fost confiscată autoutilitara

Publicat

pe

Un tânăr de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 de lei și i-a fost confiscată autoutilitara pe care o conducea după ce a fost prins că a aruncat deșeuri pe spațiul public și le-a incendiat.

„Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deşeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparţine unei foste societăţi comerciale din localitatea Beregsău Mare. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind identificat şoferul autoutilitarei, un bărbat în vârstă de 26 de ani, bănuit de comiterea faptei”, a transmis marţi IPJ Timiş.

Şoferul autoutilitarei, un bărbat de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 lei conform OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, fiind luată măsura complementară a confiscării autoutilitarei.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Locale

Cerșetori ridicați de polițiștii locali din mai multe zone din Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și Ordine Publică au desfășurat, în ultimele zile, o amplă acțiune cu scopul depistării persoanelor fără adăpost și a celor care apelează la mila publică pe raza municipiului Timișoara.

Astfel, s-a acționat în zonele Parcul Botanic, Gara de Nord, Bdul General Dragalina, Catedrala Mitropolitană – Parcul Civic, Zona Elba, Pictor Ioan Zaicu.

Au fost depistați un număr de 16 cerșetori și oameni ai străzii, aceștia fiind predați către centrul social de pe Strada Telegrafului.

Totodată, în cazul a două astfel de persoane s-a luat măsura sancționării contravenționale conform Legii 61/1991 republicată, deoarece au pătruns fără drept în clădirea fostei casierii a Retim de pe Strada Matei Corvin.

Astfel de acțiuni sunt organizate periodic, pe lângă verificările zilnice și măsurile luate ca urmare a sesizărilor de la cetățeni.

De la începutul acestui an în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii.

Polițiștii locali iau măsuri de preluare a acestora din stradă și predarea către serviciile sociale în vederea reintegrării lor, dar din păcate, din cauza legislației, dar și a faptului că aici primesc bani de la cetățeni, aceștia se întorc înapoi în stradă.

Citeste mai mult

Locale

„Străzi pentru comunitate“, pe Bulevardul Cetății din Timișoara. Programul evenimentelor

Publicat

pe

„Străzi pentru comunitate” dăruiește cetățenilor din cartiere, pentru o zi, o stradă circulată în mod obișnuit de mașini, și o transformă în loc de desfășurare a unor activități destinate tuturor vârstelor, care pun în valoare specificul cartierului, organizate cu parteneri „din vecini”: școli, societăți comerciale, universități, cluburi sportive etc.

Anul acesta, evenimentul se va desfășura pe Bd. Cetății, duminică 14 aprilie.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, circulația tramvaielor și a autovehiculelor pe Bd. Cetății, între Calea Torontalului și str. Amforei/Martir Cernăianu va fi oprită, între orele 7:00 și 17:00.

Participarea la activități este gratuită. De asemenea, la fiecare atelier, participanții pot câștiga premii simbolice: penare (truse) din meshuri reciclate, cărți, biscuiți gigantici și pâine de la Prospero, chiar și flori cu rădăcină, pentru grădinile din fața blocului (care vor fi plantate ulterior, cu sprijinul Horticultura).

Programul se desfășoară între orele 11:00-16:00 și cuprinde următoarele activități:

SCENĂ
11:00 – Sticluța, spectacol pentru copii cu Asociația „Teatru pentru Tine”
Povestea unei sticle de plastic aruncate în apă de un copil nepăsător. O temă actuală și esențială astăzi, „tradusă” în mod amuzant pe înțelesul celor mici.
12:30 – Spectacol realizat de elevii Școlilor Gimnaziale 19 și 24
14:00 – Dans cu Magnum Team

15:00 – Spectacol folcloric cu Ansamblul „Timișul” Tineret

Soliști: Sara Vasilescu, David Crișan, Maria Șaptebani, Ana-Maria Moldova, Alexandra Acs, Cristian Negrea și Bianca Opăriuc
Dirijor: Nicolae Baniciu. Coregrafi: Maria Topciov, Ciprian David și Doina Susan

ATELIERE, 12:30-16:00

– Împletit de nuiele cu meșterul popular Dinu Perva

– Ateliere creative cu CODRU– Grădinărit cu Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științele Vieții „Mihai I”
– Croșetat cu Cristina Codreanu

– Percuție cu Sorina Savii

– Pictură cu Claudia Marta

– Lectură cu Florina Jinga

– Mânuit de păpuși cu maestrul păpușar Maria Gornic

– Desene pe asfalt și obiecte din materiale reciclabile, cu Gabriela Muscan

CONCURSURI, 11:00-16:00

Crosul Cetății, ora 11:00

Crosul se adresează copiilor între 6 și 15 ani. Startul se va da la ora 11:00, pe Bd. Cetății, în apropierea colțului cu Str. Amforei. Regulamentul de participare poate fi consultat pe www.casadeculturatm.ro, începând de astăzi, 9 aprilie, ora 17:30.
Battle de street dance, ora 13:00

CLICK AICI PENTRU REGULAMENT 

COMPETIȚII AMICALE PENTRU SENIORI, 12:30-16:00

Șah, table, rebus, integrame, sudoku. Seniorii sunt invitați să vină cu jocul de table/șah de acasă. Rebus, integrame și sudoku sunt furnizate de organizatori.

MIȘCARE ÎN AER LIBER, 11:00-16:00

Bd. Cetății/Str. Iancu Flondor

11:00 – clasă de aerobic cu Beauty Center

12:00 – ora de mișcare cu Smartfit

Bd. Cetății

11:00-16:00 – ping-pong, baschet, volei tras cu arcul etc. cu Asociația Campioni pentru Viitor

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite